Αν κατανοήσεις τον κύκλο της περιόδου σου, ίσως να βρεις και το κλειδί για μία επιτυχημένη ζωή. Απίστευτο, σωστά; Και όμως, η Αμερικανίδα life coach Claire Baker υποστηρίζει πως μόνο αν κατανοήσεις όλες τις αλλαγές που συμβαίνουν στο σώμα σου, μπορείς να διαχειριστείς τη καθημερινότητά σου.

Η ίδια πλέον εργάζεται ως menstrual coach και εξηγεί πως άρχισε να αντιλαμβάνεται τι συμβαίνει όταν έκανε συνεδρίες ως life coach. Παρατηρούσε πως οι γυναίκες ανά βδομάδα μπορεί να είχαν τελείως διαφορετική συμπεριφορά και τους ζήτησε να καταγράφουν καθημερινά όσα ένιωθαν.

Εξηγεί πως και εκείνη όταν διέκοψε τα αντισυλληπτικά χάπι,  μετά από μία δεκαετία, άρχισε να αντιλαμβάνεται καλύτερα τις αλλαγές που γίνονται στο σώμα πριν την περίοδο.

«Πριν ξεκινήσει ένιωθα εξουθενωμένη, ενώ δύο εβδομάδες αργότερα η λίμπιντο και η ενέργειά μου ήταν στα ύψη. Παρατήρησα πως ήμουν πιο αισιόδοξη κάποιες ημέρες και πιο επικριτική με τον εαυτό μου, κάποιες άλλες. Άρχισα να παρακολουθώ όλες τις αλλαγές που συνέβαιναν στην ψυχολογία και το σώμα μου».

Η Baker έχει χωρίσει την περίοδο στις τέσσερις εποχές.

Χειμώνας: Ημέρα 1-6

Ο «χειμώνας της περιόδου» ξεκινά από την πρώτη ημέρα της ή μία ημέρα νωρίτερα. Είναι η μέρα που θες απλά να μείνεις στο σπίτι σου κουκουλωμένη και να μη μιλήσεις σε κανέναν. Τα οιστρογόνα και η προγεστερόνη είναι στα χαμηλότερα επίπεδά τους. Μόλις ξεκινήσει η κανονική ροή της περιόδου σου, τα οιστρογόνα θα αρχίσουν και πάλι να έχουν μία ανοδική πορεία και μαζί με αυτά και η διάθεσή σου.

Άνοιξη: Ημέρα 7-13

Μετά το τέλος της περιόδου θα έχεις περισσότερη ενέργεια και θα νιώθεις πανέτοιμη να αντιμετωπίσεις και πάλι τον κόσμο με ενέργεια, αισιοδοξία και παραγωγικότητα. Όπως και η κανονική άνοιξη, έτσι και εδώ, η εποχή αυτή είναι υπέροχη.

Καλοκαίρι: Ημέρα 14 -21

Η ωορρηξία είναι ο κυρίαρχος αυτού εδώ του καλοκαιριού. Αν έχεις έναν κύκλο 28 ημερών, τότε η ωορρηξία θα ξεκινήσει περίπου στην 14η ημέρα. Τα οιστρογόνα σου είναι στο υψηλότερο σημείο τους και μία μικρή ώθηση τεστοστερόνης σε κάνει να νιώθεις ανίκητη και ικανή για όλα. Επιπλέον, η λίμπιντό σου είναι και αυτή στα ύψη.

Φθινόπωρο: Ημέρα 22-28

Τα οιστρογόνα και η προγεστερόνη αρχίζουν να έχουν μία κατηφορική πορεία και έτσι, είναι φυσικό να νιώθεις πιο κουρασμένη και με λιγότερη ενέργεια. Μάλιστα, η Baker αναφέρει πως και τα όνειρα που είναι πιο «ζωντανά» εκείνες τις ημέρες, ενώ κατά κύριο λόγο νιώθεις πως θέλεις να συναναστραφείς με όσο το δυνατόν λιγότερο κόσμο. Με λίγα λόγια, προετοιμαζόμαστε γιατί Winter is coming.

featured photo: Unsplash/Mxsh