Έχεις παρατηρήσει πως το make up σου ή η skincare ρουτίνα σου, σου ”κλέβει” περισσότερη ώρα επειδή τα καλλυντικά σου και τα προϊόντα περιποίησης είναι ανακατεμένα; Αυτό συμβαίνει γιατί δεν έχεις οργανωμένα τα ντουλάπια/ συρτάρια/ νεσεσέρ σου.

Ξεκίνα με το ξεκαθάρισμα

Το ξεκαθάρισμα είναι το πιο βασικό στάδιο της οργάνωσης. Κάτσε αναπαυτικά στο πάτωμα, βγάλε όλα τα καλλυντικά σου έξω και ξεκίνα να ξεκαθαρίζεις ότι δε χρειάζεσαι. Από εκεί και έπειτα μπορείς πέρα από το να πετάξεις κάποια, να δωρίσεις κάποια άλλα που μπορούν να χρησιμοποιηθούν (πχ κραγιόν) στη μαμά σου, την αδερφή σου ή κάποια φίλη σου.

Οι βασικοί κανόνες του ξεκαθαρίσματος:

#1 Πετάμε ότι έχει λήξει! Όσο και να αγαπάς κάποιο προϊόν ή το έχεις ακριβοπληρώσει, καλό θα ήταν να το απομακρύνεις από τη συλλογή σου άμεσα (μη το βάζεις πάλι μέσα, σε βλέπω). Άλλωστε η υγεία προέχει πάντα.

#2 Αν δε θυμάσαι πότε αγόρασες ένα προϊόν, μπορείς να δεις εδώ πόσο διαρκούν συνήθως, αλλά μπορείς και να το γράφεις σε ένα χαρτάκι πάνω τους.

#3 Προσπάθησε να δεις ποια προϊόντα είναι κλειστά και απέφυγε να τα ανοίξεις, αν δεν έχει τελειώσει η προηγούμενη συσκευασία.

#4 Όπως και στα ρούχα, έτσι και στα καλλυντικά σου, καλό θα ήταν να διώξεις ότι δε χρησιμοποιείς και απλά σου πιάνει χώρο.

#5 Κατέγραψε τις ελλείψεις σου ή φτιάξε μια λίστα επιθυμιών για περίοδο εκπτώσεων ή γιορτών, αν κάτι δεν χρειάζεσαι άμεσα.

#6 Επέλεξε να κρατήσεις προϊόντα που έχουν περισσότερες από μια χρήσεις, παρά προϊόντα που έχουν μόνο μια.

Αφού ξεκαθαρίσεις τα καλλυντικά σου, πριν τα τοποθετήσεις στο χώρο που ήταν, φρόντισε να τον καθαρίσεις καλά και αν κρίνεις σκόπιμο απολυμανέ τον. Το ίδιο ισχύει και για τις συσκευασίες.

Χώρισε τα καλλυντικά σου σε κατηγορίες

Αφού τα έχεις ξεκαθαρίσει, χώρισε τα σε κατηγορίες. Για αρχή τα καλλυντικά του μακιγιάζ, από αυτά του skincare, της περιποίησης σώματος, μαλλιών και νυχιών. Στη συνέχεια ανά κατηγορίες πχ ρουζ, πούδρες, μάσκαρα κλπ.

Επίσης μπορείς να τα χωρίσεις ανά μέγεθος, ανά brand ή ακόμα και ανά χρώμα. Το τελευταίο θα σε βολέψει στις παλέτες ματιών για παράδειγμα. Αν έχεις μεγάλη συλλογή, μπορείς να τα χωρίσεις, ανάλογα αν τα χρησιμοποιείς καθημερινά ή σε πιο ειδικές περιστάσεις.

Αναζήτησε μέσα αποθήκευσης

Τα μέσα αποθήκευσης μπορούν να είναι είτε κουτιά από κάποια ωραία συσκευασία δώρου, είτε ειδικές θήκες καλλυντικών που συνήθως είναι διάφανες για να μπορείς να βλέπεις τι περιέχουν μέσα ή ότι άλλο σε βολεύει και φυσικά σου αρέσει.

Φρόντισε να είναι τέτοιο το υλικό τους που να μπορεί να καθαρίζεται αν κάποιον προϊόν «τρέξει» ή χυθεί από την συσκευασία του.  Επίσης, πριν αγοράσεις κάποιο καλάθι για παράδειγμα, σιγουρέψου ότι χωράει στο ντουλάπι/ράφι που θέλεις, αλλά και ότι χωράνε μέσα τα προϊόντα σου.

Editor’s note: Παρατήρησα ότι όποτε οργανώνω τα καλλυντικά μου σωστά, έχω μεγαλύτερη «όρεξη» να τα χρησιμοποιήσω και να πειραματιστώ μαζί τους. Στο συστήνω ανεπιφύλακτα!