Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι οι γονείς είναι οι πρώτοι μας δάσκαλοι. Μεγαλώνουμε μαθαίνοντας από αυτούς και παρατηρώντας πώς χειρίζονται καθημερινές καταστάσεις.

Είτε είναι ο τρόπος που συμπεριφέρονται στον σύζυγό τους, ο τρόπος με τον οποίο χειρίζονται τις διαφωνίες, τον τρόπο που μοιράζονται τις δουλειές του σπιτιού ή αντιμετωπίζουν τις καλές και τις κακές μέρες του γάμου τους, σίγουρα όλοι μαθαίνουμε κάτι από τη σχέση τους.

Έστω και άθελα τους, πρώτα εκείνοι μας διδάσκουν πώς να διαχειριζόμαστε τις σχέσεις με τ@ σύντροφό μας. Ίσως όχι πάντα, αλλά τις περισσότερες φορές κάτι έχει καταφέρει περάσει από το φίλτρο μας.

Αυτό δεν σημαίνει πως ότι περνάει στο υποσυνείδητό μας είναι πάντα λανθασμένο, αλλά ίσως με κάποια να μην συμφωνούμε απόλυτα.

Το παράδειγμα

Η σχέση των γονιών μας είναι το πρώτο και πιο σημαντικό παράδειγμα για το πώς να αλληλοεπιδρούμε και να επικοινωνούμε σε μια ρομαντική σχέση. Το πώς εκδηλώθηκε η αγάπη μεταξύ των γονιών επηρεάζει το παιδί.

Αυτό το είναι λογικό γιατί, αν το καλοσκεφτείς, οι γονείς μας είναι το μόνο μας παράδειγμα για σχεδόν τα πάντα. Ακόμα και αν αποδεδειγμένα δεν είναι το καλύτερο παράδειγμα για όλα.

Για παράδειγμα, αν οι γονείς δεν ήταν πολύ στοργικοί προς το παιδί, ως ενήλικας το παιδί αυτό μπορεί να αναπτύξει μια αποστροφή στη στοργή.

Τα παιδιά θα μοντελοποιήσουν και θα μιμηθούν τους τρόπους με τους οποίους οι γονείς τους δείχνουν αγάπη μεταξύ τους.

Τα λόγια τους γίνονται η φωνή στο κεφάλι μας

Οι περισσότεροι ψυχολόγοι θα συμφωνούσαν ότι οποιαδήποτε προσωπική αλλαγή ξεκινά με την αυτογνωσία. Αν εντοπίσεις από πού προέρχονται τα πρότυπα επικοινωνίας, οι σκέψεις και τα συναισθήματα, αναπόφευκτα θα φτάσεις στην παιδική μας ηλικία και θα θυμηθούμε τα μοτίβα που είχες στην αλληλεπίδραση με τους γονείς σου.

Κι επειδή η φωνή που ακούμε στο μυαλό μας ίσως είναι η φωνή των γονιών μας, αν την αναγνωρίσουμε θα μπορέσουμε είτε να τη σωπάσουμε είτε να τη δυναμώσουμε, ανάλογα με τον τρόπο που αντιμετωπίζουμε ή θέλουμε να αντιμετωπίζουμε τις καταστάσεις.

Οι γονείς σου μπορεί να καθορίσουν το πώς δένεσαι με τους ανθρώπους

Η πρωτοποριακή έρευνα κατά τη διάρκεια των δεκαετιών του 1960 και του 1970 από τους John Bowlby και Mary Ainsworth βοήθησε στην κατανόηση της θεωρίας της προσκόλλησης.

Από την εργασία τους, πολλοί ψυχολόγοι ερευνητές έχουν εξετάσει τους διαφορετικούς τρόπους ασφάλειας και τις διάφορες μορφές ανασφαλών δεσμών με τους οποίους οι γονείς μας επηρεάζουν τα στυλ προσκόλλησης μας ως ενήλικες.

Για παράδειγμα, αν οι γονείς έδειχναν αγάπη, ανταποκρίνονταν στις ανάγκες μας και επικύρωναν τα συναισθήματά μας, ήταν πιο πιθανό να αναπτύξουμε ένα ασφαλές στυλ προσκόλλησης-δεσίματος με τους άλλους ανθρώπους.

Από την άλλη πλευρά, εάν είχαμε μια ανασφαλή προσκόλληση με τους γονείς μας, μπορεί να έχουμε μια κατακερματισμένη αίσθηση του εαυτού μας.

Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε χαμηλή αυτοεκτίμηση, άγχος στις σχέσεις, αμφιβολία ότι μπορούμε να εμπιστευτούμε τους άλλους και μερικές φορές έχει ως αποτέλεσμα να αναζητούμε σχέσεις που μιμούνται την ίδια προσκόλληση – όχι επειδή αισθανόμαστε καλά με αυτό αλλά επειδή αυτό είναι οικείο σε εμάς.

Για να δημιουργήσεις νέα μοτίβα σχέσεων ως ενήλικας, μπορείς να ενημερωθείς μέσω διαβάσματος (ή εξατομικευμένης θεραπείας) για τα διαφορετικά πρότυπα που οδηγούν σε θετικά αποτελέσματα και αυτά που οδηγούν σε αρνητικά αποτελέσματα, αναφορικά με τις σχέσεις.