Βαρέθηκες να κάνεις λίστες; Δεν είσαι η μόνη. Αυτό που ακολουθώ εγώ είναι το να γράφω σε ένα τετράδιο όλα τα ραντεβού και τα πράγματα που έχω να κάνω (με στυλό) και να κάνω τις λίστες για το super market και τις δουλειές του σπιτιού στο κινητό μου. Γενικά, πάντα τα κατάφερνα με τις προθεσμίες στη δουλειά. Αλλά τα έκανα θάλασσα όταν συναντούσα μικρές και βαρετές δουλειές. Αυτό καταλήγει σε υπερβολικό άγχος, ένα ακατάστατο σπίτι και μια συλλογή από απότιστα φυτά. Πριν από έναν μήνα όμως άρχισα να εφαρμόζω τον κανόνα του ενός λεπτού. Η ζωή μου έγινε πιο εύκολη. Ήταν κάτι που έμαθα στο Twitter. Είναι κάτι που εφηύρε η Gretchen Rubin, και η ιδέα της είναι πολύ απλή. Αν μια δουλειά πρόκειται να σου πάρει ένα λεπτό ή και λιγότερο, τότε κάνε την όσο πιο σύντομα μπορείς.

“Αφού μιλάμε για μία απλή δουλειά, δεν θα σε δυσκολέψει στο να την κάνεις. Θα δεις όμως ότι θα σε βοηθήσει πολύ,” αναφέρει σε ένα άρθρο της η Rubin. “Έχοντας υπό έλεγχο όλες αυτές τις μικρο-δουλειές, θα είσαι πιο ήσυχη και λιγότερο αγχωμένη.”

Τότε ρώτησα τον εαυτό μου: Τι καλύτερο από το να μειώσω το άγχος σε λίγα μόλις λεπτά; Είναι άραγε τόσο απλό;

Η απάντηση μου ήρθε από τον Joseph Ferrari, ψυχολόγο και καθηγητή, ο οποίος έχει μελετήσει πώς κάτι τέτοιο μπορεί να λειτουργήσει μακροπρόθεσμα. Αυτό που ανέφερε είναι ότι ο κανόνας του ενός λεπτού μπορεί να λειτουργήσει σε ανθρώπους που θέλουν να οργανώσουν καλύτερα τον χρόνο τους ή για εκείνους που είναι αναβλητικοί. 

Για παράδειγμα, για μένα το να βγάλω τα πιάτα από το πλυντήριο ήταν κάτι που βαριόμουν. Έτσι δεν το έκανα ποτέ απευθείας. Και έτσι όταν θα έπρεπε να χρησιμοποιήσω ένα πιάτο ή ένα πιρούνι, δεν θα έβρισκα κανένα καθαρό. Φυσικά η στοίβα με τα πιάτα δεν θα σταματούσε να μεγαλώνει. Όταν μάλιστα αποφάσιζα να αδειάσω τον πλυντήριο, μου έπαιρνε τουλάχιστον 20 λεπτά και άλλα τόσα για να βάλω μέσα τα άπλυτα. 

Όταν άρχισαν να εφαρμόζω τον κανόνα του ενός λεπτού, ξεκινούσα να αδειάζω το πλυντήριο λίγο μετά τον ήχο του τερματισμού. Ενώ αμέσως έβαζα μέσα τα βρόμικα. Το αποτέλεσμα; Για τις επόμενες τρεις μέρες ο νεροχύτης μου ήταν καθαρός. Δεν είχα νιώσει ποτέ καλύτερα. 

Όσο περνούσε ο καιρός καταλάβαινα πόσο με έχει βοηθήσει ο κανόνας αυτός του ενός λεπτού. Κυρίως όμως, δεν μου σπαταλούσε περισσότερη ώρα από ό,τι χρειαζόταν. 

Ορίστε τρεις τομείς που ο κανόνας του ενός λεπτού με βοήθησε:

E-mail

Όσο κι αν δεν θέλω να το παραδεχτώ, ζω στα εισερχόμενα του mail μου. Αν κάποιο mail χρειάζεται μια θετική ή αρνητική απάντηση ή απλά να τσεκάρω το ημερολόγιό μου, απαντάω αμέσως. Με αυτόν τον τρόπο “ξεμπερδεύω” με τα απλά mail και δίνω περισσότερη βάση στα πιο σημαντικά. 

Δουλειές του σπιτιού

Πριν, ήταν πολύ εύκολο να αφήνουμε όπου βρούμε στο σπίτι τις κούπες του καφέ, να παρατάμε από εδώ και από εκεί τις πιτζάμες μας και να παρατάμε οτιδήποτε χρησιμοποιούσαμε καθημερινά πάνω στον πάγκο της κουζίνας. Κάθε δυο μέρες το σπίτι ήταν ακατάστατο και δεν είχαμε χρόνο να το συμμαζέψουμε. Αυτό είναι κάτι που δεν συμβαίνει πια. 

Αίσθημα επιτυχίας 

Συνήθως δουλεύω από το σπίτι. Υπάρχουν μέρες που νιώθω ότι δεν έχω καταφέρει τίποτα και ότι έχω κάνει είναι αποτυχία. Κάτι που με βοήθησε αρκετά να λέω στον εαυτό μου είναι το: “Μπορεί σήμερα να μην τελείωσες το κείμενο που έγραφες, αλλά έβαλες πλυντήριο, έστειλες 10 emails και πότισες όλα τα λουλούδια.”

Ο κανόνας του ενός λεπτού μου έμαθε περισσότερα από ό,τι ήξερα

Μπορεί να μην ταιριάζει σε όλους και να μη λειτουργεί με όλα. Προσωπικά όμως μείωσα το άγχος μου. Μιας και δεν είμαι τίποτα άλλο παρά μια αγχωμένη τελειομανής, δεν μπορώ να κοιμηθώ ξέροντας ότι δεν έχω τελειώσει κάτι. Έτσι, όσα λιγότερα μου μένουν να κάνω τόσο περισσότερο χρόνο κερδίζω. 

Πηγή: self.com Μετάφραση: Εύα Τόλιου

featured image: Stylist