Οι φίλοι στις δύσκολες στιγμές φαίνονται. Και πόσο σωστό είναι, ειδικά στην περίπτωση, που@ κολλητ@ σου μόλις απέκτησε μωρό.

Η περίοδος αυτή είναι δύσκολη για όλους. Και η αλήθεια είναι, ότι όσο ανεξάρτητος κι αν είσαι, χρειάζονται χέρια με ένα νεογέννητο. Έστω για τα βασικά, όπως να πας τουαλέτα, να κάνεις μπάνιο, να φας.

Σκέψου τώρα @ φίλ@ σου να μην έχει βοήθεια, να μην έχει κάποιον κοντινό να τρέξει. Τι κάνεις;

Μα φυσικά θα τρέξεις εσύ.

Κι επειδή πολλές φορές οι νέοι γονείς ντρέπονται να ζητήσουν βοήθεια, μην τυχόν και τους κρίνουν ως ανίκανους και όλα αυτά τα ωραία, εσύ θα προσφερθείς μόν@ σου.

Ο τρόπος

Φυσικά ότι κάνεις, θα πρέπει να το κάνεις διακριτικά, χωρίς να προσβάλλεις κανένα και χωρίς να το παίξεις κουμανταδόρος. Η κατάσταση είναι περίεργη, τα νεύρα τεντωμένα και η κούραση απίστευτη. Μην τα κάνεις λοιπόν χειρότερα.

Πήγαινε από το σπίτι

Πήγαινε και μάλιστα από τις πρώτες μέρες, αλλά αφού συνεννοηθείς πρώτα με τους φίλους σου. Μπορεί να μην θέλουν επισκέψεις, μπορεί να θέλουν να μείνουν μόνοι με το μωράκι και γενικά, να μην θέλουν εσένα ή γενικότερα κανέναν εκεί.

Στείλε ένα μήνυμα και θέσε τον εαυτό σου στη διάθεσή τους. Πες τους ότι όταν είναι έτοιμοι να δεχτούν κόσμο να σου τηλεφωνήσουν. Αλλά και όποτε χρειαστούν βοήθεια να σε έχουν στο νου τους.

Επίσης, πολύ σημαντικό είναι όταν θα πας να μην κάτσεις με τις ώρες. Δεν πας για να πιείτε καφέ. Πας για να τους δεις, να γνωρίσεις το μωράκι και να βοηθήσεις.

Οπότε, μόλις δεις ότι κουράζονται ή ότι θέλουν να κοιμηθούν, τα μαζεύεις και φεύγεις.

Βοήθησε

Κάνε τ@ φίλ@ σου να νιώσει ότι μπορεί να βασιστεί πάνω σου. Να μην ντρέπεται να σου ζητήσει κάτι. Μπορείς για παράδειγμα, να τηλεφωνήσεις ότι πας στο σούπερ μάρκετ κι αν θα ήθελε να ψωνίσεις και γι΄ αυτ@.

Ή μπορείς να πας σπίτι και να βοηθήσεις με την καθαριότητα του σπιτιού. Το σίδερο, ας πούμε είναι μια πληγή για τους νέους γονείς. Πλύνε τα πιάτα, μάζεψε τα ρούχα, ξεσκόνισε και γενικά συμμάζεψε όσο μπορείς κι όσο σου το επιτρέπουν.

Κάνε baby sitting

Μην ξεχνάς ότι μπορεί να υπάρχουν κι άλλα παιδάκια στο σπίτι. Πάρε λοιπόν το ή τα πιτσιρίκια για μια βόλτα, για ένα παγωτό, για ένα σουβλάκι. Πηγαίνετε σινεμά ή σε μια παιδική χαρά και γενικά, φρόντισε να περάσει όμορφα.

Θα είναι μια ανακούφιση και τεράστια χαρά για τους φίλους σου.

Επίσης, μπορείς να κρατήσεις το μωράκι εσύ, για να μπορέσει η μαμά ή ο μπαμπάς να κάνουν κάποια δουλειά ή να φροντίσουν τον εαυτό τους. Ακόμα και το μπάνιο είναι μεγάλη υπόθεση για έναν γονιό με νεογέννητο στο σπίτι.

Απλά άκου

Οι νέοι γονείς, ειδικά στο πρώτο παιδάκι, στρεσάρονται πάρα πολύ τον πρώτο καιρό. Επίσης, πολλές νέες μαμάδες παθαίνουν επιλόχειο κατάθλιψη, κάτι που είναι αρκετά σοβαρό και χρειάζεται ειδική μέριμνα.

Αυτό που μπορείς να κάνεις εσύ είναι απλά να ακούς και να μην κρίνεις. Δείξε στ@ φίλ@ σου ότι τ@ν καταλαβαίνεις. ότι είσαι εκεί για οτιδήποτε χρειαστεί, ότι μπορεί να γύρει στον ώμο σου να κλάψει.

Α ναι, και μια αγκαλιά είναι φάρμακο.

Εμψύχωσε

Μια καλή κουβέντα αρκεί για να ανεβάσεις κάποιον και να τον εμψυχώσεις. Αυτό λοιπόν, πρέπει να κάνεις κι εσύ. Μπορείς να πεις για παράδειγμα “Μπράβο, τα πας περίφημα” ή “Είσαι καταπληκτική μαμά ή μπαμπάς”.

Είναι ένα σημαντικό ψυχολογικό boostάρισμα.

Γενικά, οι φίλοι μας ως νέοι γονείς, χρειάζονται βοήθεια κι ας μην το παραδέχονται. Εσύ διέθεσε τον εαυτό σου στην υπηρεσία τους, χωρίς όμως να υπερβάλλεις και να γίνεσαι φορτικός.