Είναι τόσο σημαντικό να έχουμε ανθρώπους δίπλα μας που μπορούν να μας καταλάβουν, να μας στηρίξουν και να μας βοηθήσουν να ξεπεράσουμε τις δύσκολες στιγμές. Κακά τα ψέματα… Χωρίς τις φίλες μας, δεν θα μπορούσαμε να καταφέρουμε όλα όσα θέλουμε! Οι φίλες μας παίρνουν και το ρόλο του ψυχολόγου άλλωστε. Ξέρουν τα κουμπιά μας. Ξέρουν τι θα μας βοηθήσει και τι όχι στις δύσκολες στιγμές. Υπάρχουν κάποια απλά tips που μπορείς να έχεις πάντα στο μυαλό σου για τις περιπτώσεις που η φίλη σου θα σε χρειαστεί.

Τι να κάνεις αλλά και τι να αποφύγεις;

Τι πρέπει να αποφύγεις τις στιγμές που η φίλη σου σε έχει ανάγκη;

Τη στιγμή που η φίλη σου νιώθει να απελπίζεται, δεν θα τη βοηθήσει να ακούσει πως τα πάντα γίνονται για κάποιο λόγο. Αντικειμενικά έχεις απόλυτο δίκιο που το σκέφτεσαι και είναι ένας τρόπος να αντιμετωπίζεις τις καταστάσεις, αλλά όταν είμαστε μες στην κατάσταση, και η ψυχολογία μας έχει πέσει, δεν μας νοιάζει το γιατί έγινε αλλά το ότι έγινε.

Επίσης, είναι σίγουρο πως ο χρόνος όλα τα γιατρεύει, το έλεγαν και οι παλιοί άλλωστε. Αλλά την ώρα της κρίσης θα ήταν ωραίο να μπορούσε να έρθει η λύση, όχι σε ένα εξάμηνο. Οπότε καλύτερα να αποφύγεις και αυτό το point.

Τέλος, μείνε μακριά από όλα τα σχόλια του τύπου «θα περάσει». Είναι σίγουρο πως θα περάσει και το ξέρει πολύ καλά και η ίδια. Αλλά όταν είμαστε στις δύσκολες στιγμές μας, πολλές φορές θέλουμε και να είμαστε έτσι δύσκολα. Μας δίνει μία ικανοποίηση το χάος που νιώθουμε. Οπότε μείνε στη στιγμή και όχι τόσο στο μέλλον.

Και να τι μπορείς να κάνεις

Δείξε στη φίλη σου πως νοιάζεσαι. Δείξε πως και εσύ πονάς με τον πόνο της και πως πραγματικά την καταλαβαίνεις. Όταν δεν είμαστε καλά είναι πολύ σημαντικό να ξέρουμε πως κάποιος αντιλαμβάνεται το πρόβλημά μας χωρίς όμως να το κρίνει ή να το μειώνει. Όλοι περνάμε τις δυσκολίες μας. Αλλά δεν θα νιώσουμε καλύτερα γνωρίζοντας πως κάποιος άλλος έχει περάσει ακόμη χειρότερα. Η ώρα της παρηγοριάς είναι η ώρα να κάνεις focus στο πρόβλημα που αντιμετωπίζει τώρα η φίλη σου χωρίς να το συγκρίνεις με δικές σου εμπειρίες.

Επίσης είναι πολύ σημαντικό να δεχτείς τα όρια που θέτει η φίλη σου. Μπορεί ας πούμε να μη θέλει πολλά πολλά για λίγες ημέρες. Αυτό είναι ΟΚ. Ο καθένας αντιμετωπίζει τα προβλήματα με το δικό του τρόπο. Πρέπει να έχεις υπομονή και να κάνεις αυτό που θα την κάνει να νιώσει καλύτερα, ό,τι και να είναι αυτό.

featured image: Bustle