Η επικοινωνία είναι μία εσωτερική ανάγκη του ανθρώπου. Ωστόσο, αν ξαφνικά νιώσεις άγχος, λύπη ή και νευρικότητα όσο συζητάς, τότε ίσως παίρνεις τα πράγματα πιο σοβαρά από ό,τι πρέπει. Ή αλλιώς τα παίρνεις όλα προσωπικά.

Στην πραγματικότητα, η δυνατότητα του να επικοινωνούμε είναι ένα σημαντικό και συνήθως παραμελημένο κομμάτι της φροντίδας του εαυτού μας. Το να διασφαλίζεις την ευτυχία σου και το να “κουμαντάρεις” τα συναισθήματά σου είναι δύσκολο πράγμα. Πόσο μάλλον όταν προβάλεις στους άλλους τις ανασφάλειες και όταν υποθέτεις τα χειρότερα. 

Πώς όμως θα μπορέσεις να μάθεις να επικοινωνείς πάλι από την αρχή, ώστε να μειώσεις το άγχος και τη νευρικότητα. Και σαν αποτέλεσμα να αυξήσεις την ευτυχία σου;

Το πρώτο βήμα είναι “το να μην παίρνεις τα πάντα προσωπικά”. Τι σημαίνει αυτό; Μην πιστεύεις ότι ευθύνεσαι εσύ για όλα. Αυτό είναι μία υπενθύμιση ότι τέτοιες σκέψεις “κλέβουν” την ευτυχία σου και σε κάνουν να υποφέρεις χωρίς λόγο. 

Κάτι εξίσου εύκολο να ακολουθήσεις είναι το εξής: Κράτησε μακριά σου εκείνα τα αισθήματα που σε κάνουν να νιώθεις λες και είσαι στο τρενάκι του τρόμου. Μπορείς να το θυμάσαι αυτό σε κάθε στιγμή της δουλειάς σου, της ερωτικής σου ζωής, στη σχέση σου με τα παιδιά σου, με τους γονείς σου, τους γείτονές σου, το αφεντικό σου, ακόμα και με τον μανάβη της γειτονιάς. Και φυσικά η λίστα συνεχίζεται. 

Κάθε άτομο βλέπει τον κόσμο μέσα από τη δική του ματιά. Δεν χρειάζεται να κοιτάς εκεί που κοιτάνε και οι άλλοι. Με το να πιστεύεις στα πιστεύω των άλλων, αλλάζεις την πραγματικότητά σου. Πολλές φορές έχεις εσωτερικεύσει σχόλια που έγιναν για σένα και τα έχεις πιστέψει. 

Πολλές φορές οι άνθρωποι στρέφουν τις πληγές τους και τις ιστορίες τους στα άτομα με τα οποία συναναστρέφονται καθημερινά. Προσπάθησε όμως όσο μπορείς να μην τα παίρνεις όλα προσωπικά.

Ας δούμε 4 τρόπους ώστε να μην παίρνουμε τα πάντα προσωπικά:

Ξεκίνησε να καταλαβαίνεις πότε παίρνεις τα πράγματα προσωπικά

Μπορεί να μοιάζει σαν γροθιά στο στομάχι. Λες και κάποιος σε περιέλουσε με έναν κουβά νερό. Ίσως αισθάνεσαι μπερδεμένη. 

Το να ακούς μία φωνή στο κεφάλι σου που σε κριτικάρει και  επαναλαμβάνει όλα εκείνα που άκουγες από τους γύρω σου, σημαίνει σίγουρα ότι κάτι έχεις πάρει προσωπικά. Σίγουρα εκείνη τη στιγμή, έχεις πάρει τα πράγματα προσωπικά. 

Κάνε το πρώτο βήμα, κατάλαβε πότε αρχίζουν και σε επηρεάζουν όλα αυτά που ακούς. 

Όταν αισθάνεσαι ότι δέχεσαι επίθεση, ξεκίνα τις ερωτήσεις 

Αν δεν θες να τα παίρνεις όλα προσωπικά, ξεκίνα με το να κάνεις ερωτήσεις. Πολλές θα είναι οι φορές που δεν θα μπορείς να ελέγχεις τις καταστάσεις. Όπως για παράδειγμα, όσα λέει ο κόσμος για σένα. Έχεις όμως τον πλήρη έλεγχο του πώς θα αντιδράσεις. 

Γίνε δεκτικός και όχι αντιδραστικός

Ο πιο συνηθισμένος τρόπος να απαντήσεις όταν κάνεις σε προκαλεί, είναι το να αντιδράσεις. Όταν αντιδράς, βάζεις μπροστά το εγώ σου. Ως αποτέλεσμα θα έχεις τον πόνο που σου προκάλεσαν οι λέξεις. 

Κράτησε μία συμπονετική στάση

Όταν είσαι συμπονετικός με τον εαυτό σου αλλά και με τους ανθρώπους γύρω σου, δεν δημιουργείς υποθέσεις από το πουθενά. 

Μπορείς να σκεφτείς ότι αυτός που δε σου μίλησε με τον καλύτερο τρόπο είχε μία άσχημη μέρα, ή ότι εννοούσε κάτι τελείως διαφορετικό. Μπορείς να σκεφτείς ό,τι θέλεις, ώστε να μην το πάρεις προσωπικά. 


Πηγή: Your Tango Μετάφραση: Εύα Τόλιου Featured image: beautyheaven.co.nz