Το να λαμβάνεις επιβεβαίωση από τρίτους είναι ένα guilty pleasure που λίγο πολύ το αναζητάς στη ζωή σου. Το να σε επιβεβαιώνει και να σε επαινεί το αφεντικό, η σχέση σου ή ακόμη και άγνωστοι δίνει ένα boost αυτοπεποίθησης που μπορεί όμως να καταλήξει εθιστικό και να σε κάνει να το αποζητάς ξανά και ξανά.

Η κακή αυτή συνήθεια είναι εξαιρετικά δύσκολη να κοπεί και, αν νιώθεις πως βρίσκεσαι σ’ αυτή τη θέση, θα βρεις εδώ πέντε τρόπους να γίνεις πιο σίγουρη για τον εαυτό σου.

Επίλεξε προσεκτικά τους ανθρώπους γύρω σου

Οι άνθρωποι που μας περιβάλλουν θέλουμε να μας υποστηρίζουν στις αποφάσεις μας και να μας αποδέχονται γι’ αυτό που είμαστε. Αν νιώθεις πως υπάρχουν άτομα στη ζωή σου που προσπαθούν να σου επιβάλλουν τις δικές τους απόψεις και αξίες, καλό είναι να αναθεωρήσεις τη σχέση σου μαζί τους. Διάλεξε να περιβάλλεσαι από άτομα που να σε στηρίζουν και να σε αγαπούν γι’ αυτό που είσαι. Έτσι θα αποκτήσεις περισσότερη αυτοπεποίθηση για τον εαυτό σου.

Μάθε να φιλτράρεις τις κριτικές

Η επιβεβαίωση και κριτική είναι δυο όψεις ενός νομίσματος και μια φορά θα πάρεις το ένα και μια το άλλο. Αναζητώντας την επιβεβαίωση μπορεί να βρεθείς να δέχεσαι κριτικές, τις οποίες, εάν δεν ξέρεις να διαχειρίζεσαι, μπορεί να σε ρίξουν ψυχολογικά. Ειδικά αν προέρχονται από άγνωστα άτομα και σκοπός τους είναι να σε πονέσουν, βάλ’ τους φίλτρο. Οι κριτικές που σε αφορούν είναι μόνο αυτές που έχουν σκοπό να σε βελτιώσουν σαν άνθρωπο και εκεί οφείλεις να βάλεις τα όριά σου. Η παραγωγική κριτική συμβάλλει στη θετική μας εξέλιξη και μας κάνει πιο σίγουρες για τον εαυτό μας.

Ό,τι κάνεις, κάνε το για σένα

Ο έπαινος των ανθρώπων είναι πρόσκαιρος και ξεθωριάζει γρήγορα. Μην πλάθεις τη ζωή σου σύμφωνα με τις αξίες τρίτων, γιατί, μόλις κάνεις αυτό που περιμένουν οι άλλοι από εσένα και δεχθείς τον έπαινό τους, αυτός θα ξεθωριάσει τόσο σύντομα, που τελικά θα καταλήξεις να κάνεις πράγματα μόνο για την αποδοχή των άλλων. Μη βάζεις τον εαυτό και τις ανάγκες σου σε δεύτερη μοίρα.

Πες όχι

Δεν μπορείς να ευχαριστείς συνεχώς τους πάντες ούτε να τα ‘χεις καλά με όλους. Πολλές φορές σου είναι δύσκολο να πεις όχι, γιατί αυτό σημαίνει αυτόματα ότι δε θα λάβεις κάποια επιβεβαίωση. Όταν όμως ξέρεις τι είναι αυτό που έχεις εσύ ανάγκη για να είσαι καλά, υποστήριξέ το με σιγουριά, και ας σημαίνει ότι μπορεί να δυσαρεστήσεις κάποιον άλλον.

Υπερασπίσου τις αποφάσεις σου

Δεν οφείλεις ούτε να δικαιολογείσαι για τις αποφάσεις που παίρνεις ή ούτε να δίνεις εξηγήσεις. Οφείλεις όμως στον εαυτό σου να αποδεχτείς τα θέλω και τις ανάγκες σου, να τις υποστηρίζεις και να τις υπερασπίζεσαι. Το τι σε κάνει να είσαι ευτυχισμένη το ξέρεις μόνο εσύ και, όταν αρχίσεις να πράττεις αναλόγως, θα αποκτήσεις αυτόματα μεγαλύτερη σιγουριά και αυτοπεποίθηση που θα πηγάζουν από μόνες τους προς τα έξω.

featured photo: Τwenty20.com/dashapats