Για να ξεπεράσεις έναν χωρισμό το βασικό είναι να σταματήσεις να κατηγορείς τον εαυτό σου γι'αυτόν

Για να ξεπεράσεις έναν χωρισμό το βασικό είναι να σταματήσεις να κατηγορείς τον εαυτό σου γι’αυτόν

Κανείς δε λέει πως ένας χωρισμός είναι εύκολος. Αλλά σίγουρα θα μπορούσε να είναι μια πιο ήπια διαδικασία αν έλειπαν από αυτή οι τύψεις και οι ενοχές. Δεν είναι σπάνιο να νιώθει κανείς πως εκείνος φταίει για όλα μετά από έναν χωρισμό, ωστόσο αυτό δεν είναι αλήθεια. Μια σχέση χρειάζεται δύο για να υπάρξει, και δύο για να αποτύχει. Κάθε φορά. Προσπάθησε λοιπόν να σταματήσεις να κατηγορείς τον εαυτό σου για την αποτυχία μιας σχέσης, γιατί αυτός είναι ο δρόμος για να προχωρήσεις παρακάτω, χωρίς να "καταδικάσεις" ό,τι πρόκειται να χτίσεις με τους επόμενους συντρόφους σου.

Μη μεταφράζεις την απόρριψη ως αξιολόγηση της αξίας σου

Οι ανθρώπινες σχέσεις, είναι κάτι σαν πείραμα. Μπαίνεις στο παιχνίδι και δεν ξέρεις πώς θα καταλήξει. Κάπως έτσι η αποτυχία δεν λέει απολύτως τίποτα για το τι αξίζεις σαν άνθρωπος. Το γεγονός ότι με εκείνον δεν βρήκατε κοινά σημεία και δε λειτούργησε, δε σημαίνει πως εσύ δεν μπορείς να το κάνεις ή ότι δεν είσαι καλή σε αυτό. Η "απόρριψη" που συνεπάγεται ένας χωρισμός, περισσότερο σε ωριμάζει και φέρνει μπροστά σου όλα τα "λάθη" μιας σχέσης που εσύ δεν μπορείς να ανεχτείς ή να πεις όχι σε αυτά. Τίποτα παραπάνω.

Κατάλαβε πως οι επιλογές και οι αποτυχίες του πρώην σου, δεν είναι δική σου ευθύνη

Τα λάθη ενός πρώην συντρόφου, δεν είναι στοχευμένα σε εσένα. Δεν τα έκανε για να σε πληγώσει. Απλά έτσι είναι σαν άνθρωπος. Λειτουργεί διαφορετικά από εσένα και κατά πάσα πιθανότητα και οι δικές σου επιλογές αντίστοιχα ξένιζαν εκείνον. Πιθανότατα δεν τις καταλάβαινε. Αν για παράδειγμα, δε σε διεκδίκησε, μάλλον έτσι είναι και σε άλλους τομείς της ζωής του και σε άλλες ανθρώπινες σχέσεις: μη διεκδικητικός. Αυτό που εσύ καλείσαι να κάνεις είναι να αποφασίσεις αν αυτό είναι ένα χαρακτηριστικό που θα δεχτείς σε μια σχέση στο μέλλον ή όχι.

Δες τον χωρισμό σαν μια ευκαιρία να αναπτυχθείς σαν άνθρωπος

Η ζωή είναι μια συλλογή εμπειριών, φαν, δύσκολων, πολύ δύσκολων και αδιάφορων. Ο χωρισμός δεν είναι από τις εύκολες, αλλά είναι από τις αναπόφευκτες. Τα καλά νέα είναι ότι σε ωριμάζει, σε ξυπνάει, σου θυμίζει πράγματα που είχες ξεχάσει ή σου αποκαλύπτει άλλα που αγνοούσες. Δες τον σαν ένα μονοπάτι προς τον καλύτερο, διαμορφωμένο εαυτό σου, γιατί αυτό ακριβώς είναι. Ένα manual για την επιτυχία μιας επόμενης σχέσης.

featured image: Thought Catalog

0 replies

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.