Δε θα ήταν τέλειο αν μπορούσες να διορθώσεις τη λιπαρότητα στο πρόσωπο σου, όπως ακριβώς στα μαλλιά σου; Ναι οκ, σίγουρα δεν μπορούμε να ψεκάσουμε το πρόσωπο μας με dry shampoo. Το να εκπαιδεύσεις το δέρμα σου να παράγει λιγότερη λιπαρότητα δεν είναι τόσο δύσκολο όσο ίσως έχεις φανταστεί. Σε διαβεβαιώνουμε ότι δε θα χρειαστείς κάτι ιδιαίτερο για να το πετύχεις.

Τι προκαλεί λιπαρό δέρμα;

Λαμπερό ή ματ, το δέρμα του καθενός παράγει φυσικά έλαια που ονομάζονται σμήγμα. Ωστόσο, για μερικούς ανθρώπους, οι σμηγματογόνοι αδένες τους μπορούν να παράγουν πάρα πολύ λιπαρότητα. Το καλό είναι ότι μπορείς να ελέγξεις την παραγωγή λαδιού του δέρματός σου με αυτά τα εύκολα κόλπα.

Μπορώ να «εκπαιδεύσω» το δέρμα μου;

Η σύντομη απάντηση είναι ναι, μπορείς! Το λιπαρό δέρμα μπορεί να εκπαιδευτεί ώστε να έχει λιγότερη λάμψη για μια όμορφη, λαμπερή επιδερμίδα. Όμως, όπως όλα στη ζωή, πρέπει να δουλέψεις για αυτό και να παραμείνεις συνεπής. Εάν αποφασίσεις να ακολουθήσεις αυτές τις συμβουλές μόνο μερικές φορές, τα αποτελέσματά δεν θα είναι τόσο καλά όσο αν τα ακολούθησες με ευλάβεια. Πέτα λοιπόν το blotting paper σου και ετοιμάσου για το νέο σου δέρμα.

Hacks για το λιπαρό δέρμα

Πες όχι σε επιθετικά προϊόντα

Για να παράγει λιγότερη λιπαρότητα το δέρμα, πρέπει να «χωρίσεις» με τα επιθετικά καθαριστικά και το τονωτικό νερό. Αν και το λιπαρό δέρμα πρέπει να καθαριστεί διεξοδικά, η διαδικασία καθαρισμού πρέπει επίσης να είναι ήπια. Επιθετικοί παράγοντες όπως τα θειικά μπορούν να επιδεινώσουν το πρόβλημα. Αυτό συμβαίνει επειδή καταστρέφουν τον όξινο μανδύα του δέρματος και απομακρύνουν τα φυσικά έλαια. Συνήθως, η παραγωγή σμήγματος προσομοιώνεται για την αντιστάθμιση του ελλείμματος. Αντ ‘αυτού, χρησιμοποίησε εξαιρετικά ήπια, ουδέτερα από το pH προϊόντα για να αποφύγεις το φαινόμενο.

Χρησιμοποίησε τη σωστή ενυδατική κρέμα

Η ενυδατική κρέμα είναι απαραίτητη για όμορφο, λαμπερό, υγιές δέρμα. Μπορεί να μην φαίνεται ότι το λιπαρό δέρμα πρέπει να είναι ενυδατωμένο, αλλά ο τύπος του δέρματός σου μπορεί στην πραγματικότητα να στερείται υγρασίας. Για να επαναφέρεις το δέρμα σου σε τέλεια ισορροπία, μια ελαφριά ενυδατική κρέμα είναι η καλύτερη επιλογή. Βεβαιώσου ότι αυτό το προϊόν είναι oil free και μη φαγεσωρογόνο.

Απέφυγε το αλκοόλ

Δεν εννοούμε το ποτό που πίνεις μετά από μια κουραστική μέρα στη δουλειά, μιλάμε για το επιβλαβές συστατικό σε πολλά από τα αγαπημένα μας skincare προϊόντα. Όταν εφαρμόζεις για πρώτη φορά προϊόντα με αλκοόλ, μπορεί στην πραγματικότητα να έχουν ωραία αίσθηση στο δέρμα λόγω της αντιφλεγμονώδους δράσης τους. Όμως, για μεγάλο χρονικό διάστημα, το αλκοόλ στεγνώνει και αποδυναμώνει το ευαίσθητο δέρμα του προσώπου, οδηγώντας σε ακόμη περισσότερα προβλήματα. Έλεγξε την ετικέτα για συστατικά όπως βενζυλική αλκοόλη, ισοπροπυλική αλκοόλη ή αιθανόλη.

Μην το παρακάνεις

Μία μάσκα από άργιλο την εβδομάδα είναι αρκετή για να καθαρίσει τους πόρους και να παρέχει στο δέρμα σου βασικά θρεπτικά συστατικά. Το να κάνεις πάρα πολλές μπορεί να ερεθίσει το δέρμα και να το κάνει να παράγει περισσότερα έλαια για να αντισταθμίσει την ανισορροπία.

Είναι πολλά περισσότερα από απλώς skincare

Ο τρόπος ζωής σου παίζει πολύ σημαντικό ρόλο στη συνολική υγεία του δέρματός σου. Το άγχος ή μια ανθυγιεινή διατροφή μπορεί να μεγεθύνει το πρόβλημα. Στην «προπόνηση» στο δέρμα σου, πρέπει να φροντίσεις να κοιμάσαι αρκετά, να τρως τροφές πλούσιες σε θρεπτικά συστατικά και να χαλαρώνεις. Αυτό ηρεμεί το δέρμα από το εσωτερικό του και το βοηθά να είναι λιγότερο λιπαρό.

featured photo: Twenty20.com/kirillvasilevcom