Αν πιστεύεις πως η σχέση με τον σύντροφό σου έχει άλλον ρυθμό από αυτόν που θα ήθελες, τότε αυτή είναι μία από τις κουβέντες που πρέπει να κάνεις…χθες.

Θες να σιγουρευτείς πως οι δυο σας βρίσκεστε στην ίδια φάση και μπορεί να είναι ένα άβολο θέμα συζήτησης, όμως σίγουρα θα ωφελήσει. Αν νιώθεις δυσφορία κάθε φορά που μιλά για γνωριμία με τους γονείς/ συγκατοίκηση/ γάμο/οικογένεια, τότε μάλλον ήρθε η ώρα γι΄ αυτή τη συζήτηση.

Βρες την κατάλληλη στιγμή

Το timing είναι το παν και στη συγκεκριμένη περίπτωση. Χρειάζεται να κάνετε τη συζήτηση κατ’ιδίαν και αν έχετε μια σχέση από απόσταση τότε καλύτερα να προτιμήσεις το FaceTime. Το να στείλεις κάτι τέτοιο σε μήνυμα ή να προσπαθήσεις να κάνεις τη συζήτηση τηλεφωνικά, ίσως φέρει τα αντίθετα αποτελέσματα. Μεγάλη σημασία όμως, έχει και το timing. Δε θες να κάνετε μία τέτοια κουβέντα όταν εκείνος βιάζεται να προλάβει ένα επαγγελματικό deadline.

Να είσαι ειλικρινής και προσεκτική

Μην μπεις στον πειρασμό να πεις ένα μικρό λευκό ψεματάκι. Είναι καλύτερα να είσαι απόλυτα ειλικρινής με τα συναισθήματά σου ώστε να ξέρει ακριβώς που βρίσκεσαι συναισθηματικά. Ωστόσο -και εδώ το ‘ωστόσο΄ χρειάζεται να μπει με κεφαλαία σε μία πινακίδα με neon λαμπάκια- χρειάζεται να το κάνεις με τρόπο που δεν θα τον προσβάλλεις ή τον πληγώσεις.

Αν δεν θες να γνωρίσεις ακόμη τους γονείς του ή να πείτε επίσημα πως είστε σε σχέση, τότε πες το. Αν δεν είσαι απόλυτα ειλικρινής, τότε εκείνος θα το προσπεράσει χωρίς να γίνουν ουσιαστικές αλλαγές και εσύ θα επιστρέψεις στο πρώτο σκαλί μίας σκάλας που μόλις ανέβηκες. Όσο αμήχανο κι αν είναι, χρειάζεται να κάνεις μία εποικοδομητική και ήρεμη συζήτηση.

Ο ρόλος της καλής διατύπωσης

Αντί να του πεις «Προχωράς πολύ γρήγορα», προτίμησε το «Νιώθω πως προχωράμε πολύ γρήγορα». Με λίγα λόγια, απέφυγε να του επιρρίψεις ευθύνες γιατί τότε θα μπει σε αμυντική στάση και η συζήτηση μπορεί γρήγορα να πάρει άλλη τροπή. Πες του πώς νιώθεις χρησιμοποιώντας τον α’ ενικό. Εστίασε στο πως αισθάνεσαι αλλά άσε του και χώρο να σου πει και εκείνος τη δική του πλευρά.

Συζητήστε για το μέλλον

Αν θέλετε να είστε μαζί απλά και απλά να προχωρήσετε λίγο πιο αργά, τότε θα βοηθήσει να κουβεντιάσετε για το πως οραματίζεστε το μέλλον μαζί.

Μπορείς να πεις κάτι τύπου «Θέλω τον χρόνο μου στις αλλαγές, οπότε χρειάζομαι λίγο να επεξεργαστώ όλα αυτά που συμβαίνουν». Μίλησέ του ειλικρινά και αν εκείνος πραγματικά θέλει να είναι μαζί σου θα το σεβαστεί. Τόνισέ του πως αυτή δεν είναι μία κουβέντα για να χωρίσετε, αντίθετα είναι μία κουβέντα για να αποφευχθεί.

Να είσαι προετοιμασμένη για όλα

Όλα καλά τα είπαμε ως εδώ, όμως υπάρχει μία σοβαρή πιθανότητα ο σύντροφός σου να μην πάρει ιδιαίτερα καλά τα νέα. Ή αφού κάνετε την κουβέντα να διαπιστώσετε πως θέλετε τελείως διαφορετικά πράγματα για το μέλλον. Μπορεί να μην είναι η καλύτερη έκβαση, όμως μία σχέση για να είναι επιτυχημένη χρειάζεται και τους δύο να είναι αφοσιωμένοι σε αυτήν.

featured photo: Unsplash / Korney Violin