Το skincare τις τελευταίες μέρες έχει πάρει «φωτιά». Ο άπλετος χρόνος που έχουμε στη διάθεση μας βοήθησε στο να περιποιηθούμε τον εαυτό μας και το δέρμα μας. Ωστόσο υπάρχει ένα σημείο που συχνά ξεχνάμε και δεν είναι άλλο από το τριχωτό της κεφαλής μας, το οποίο είναι σημαντικό για πλούσια και υγιή μαλλιά. Το δέρμα σου όπως και στον λαιμό για παράδειγμα, έτσι και στο τριχωτό της κεφαλής μπορεί να έχει προβλήματα, όπως πιτυρίδα, κλειστούς πόρους ή ακόμα και λοιμώξεις. Όλα αυτά σύμφωνα με τους ειδικούς, έχουν αντίκτυπο στις ρίζες των μαλλιών και κατά συνέπεια στις τρίχες, οι οποίες μπορεί να αρχίσουν να πέφτουν. Επίσης, τα μαλλιά σου μπορεί να γίνουν πιο αδύναμα, θαμπά και να δημιουργηθούν κόμποι.

Τα παραπάνω προβλήματα δεν έχουν να κάνουν μόνο με τη συχνότητα του λουσίματος. Το στρες, η κακή διατροφή και η χρήση λάθος προϊόντων μπορούν να εμφανίσουν επίσης προβλήματα στο τριχωτό της κεφαλής. Ο ήλιος είναι επίσης ένας «εχθρός» των μαλλιών σου και γι αυτό χρειάζονται προστασία από τις UV ακτίνες. Ειδικά στις γυναίκες είναι πολύ εύκολο να καεί μέρος των μαλλιών, ειδικά το σημείο της χωρίστρας και αυτό μπορεί να οδηγήσει σε φλεγμονή και προβλήματα τριχόπτωσης.

Πως μπορείς να περιποιηθείς σωστά το τριχωτό της κεφαλής σου όμως και να αποφύγεις όλες τις δυσάρεστες «εκπλήξεις»;

Καταρχάς ξεκίνησε επιλέγοντας τα κατάλληλα προϊόντα για σένα και τις ανάγκες σου. Για παράδειγμα αν έχει κοκκινίλες και φαγούρα χρησιμοποίησε ένα σαμπουάν με σαλικυλικό οξύ. Αν έχεις ξηρότητα, βρες προϊόντα για ενυδάτωση, θρέψη και ελαστικότητα. Αν έχεις αυξημένη λιπαρότητα και παρατηρείς κλειστούς πόρους, χρησιμοποίησε ειδικό σαμπουάν και κάνε τουλάχιστον 5 λεπτά μασάζ στο τριχωτό της κεφαλής σου κατά τη διάρκεια του λουσίματος. Υπάρχουν ειδικά προϊόντα για detox τα οποία μπορούν να χρησιμοποιηθούν 2 φορές την εβδομάδα αν αντιμετωπίζεις πρόβλημα και 1 φορά τον μήνα αν είναι όλα φυσιολογικά.

Ωστόσο καλό είναι σε όλες τις θεραπείες είτε φυσικές, είτε χημικές να αποφύγεις τις υπερβολές. Για παράδειγμα ένα scrub με ζάχαρη, μπορεί να τραυματίσει την ευαίσθητη επιδερμίδα. Τα βαριά προϊόντα μπορούν να επηρεάσουν τα φυσικά έλαια και τα καλά βακτήρια του κεφαλιού σου και να προκαλέσουν ερεθισμούς. Αν το τριχωτό της κεφαλής σου δεν αντιμετωπίζει κάποιο πρόβλημα, αλλά θες να το περιποιηθείς, μπορείς να χρησιμοποιήσεις προϊόντα με βάση τα φύκια και άλλα είδη φυτών, τα οποία έχει αποδειχτεί ότι βοηθούν τα μαλλιά.

Κίνδυνο επίσης κρύβει και το dry shampoo, το οποίο μπορεί να σταματήσει την ανάπτυξη νέων τριχών καθώς φράζει τις ρίζες. Σύμφωνα με την Penny James μέλος της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Τριχολογίας, και όσα δήλωσε στο Sunday Edit, ακόμα και αν χρησιμοποιείς dry shampoo, πρέπει να λούζεσαι 4 φορές την εβδομάδα για να σταματήσεις την πούδρα του από το να φράζει τους θύλακες της τρίχας.

Τι προτείνουν λοιπόν οι ειδικοί για την περιποίηση του τριχωτού της κεφαλής;

Απαλό χτένισμα

Μια καλή ιδέα είναι να χρησιμοποιήσεις μια μαλακή βούρτσα και να κάνεις ήρεμες κινήσεις κατά τη διάρκεια του χτενίσματος. Έτσι θα καταφέρεις να μεταφέρεις τα φυσικά έλαια από τις ρίζες στα υπόλοιπα μαλλιά και φυσικά να κάνεις απαλό μασάζ. Γενικά καλό είναι να μην κάνεις «επιθετικές» κινήσεις στο κεφάλι σου , όπως δε θα έκανες και στο πρόσωπό σου.

Μάσκα απολέπισης

Η μάσκα απολέπισης στο τριχωτό της κεφαλής, θα το βοηθήσει με τους κλειστούς θύλακες των τριχών και θα δώσει μια αίσθηση ανανέωσης.

Toner κατά της πιτυρίδας

Αντί να χρησιμοποιήσεις ειδικό σαμπουάν, μπορείς να εφαρμόσεις toner κατά της πιτυρίδας, αν αντιμετωπίζεις τέτοιο πρόβλημα. Ένα τέτοιο προϊόν το οποίο θα μείνει στο κεφάλι σου, μπορεί να φανεί πολύ πιο αποτελεσματικό.

Ενυδατικά προϊόντα

Αν έχεις ξηροδερμία στο τριχωτό της κεφαλής, χρησιμοποίησε προϊόντα με σκοπό την ενυδάτωση, όπως για παράδειγμα κάποια που περιλαμβάνουν υαλουρονικό οξύ.

Αντηλιακό μαλλιών

Η αντηλιακή προστασία των μαλλιών, όπως αναφέραμε και παραπάνω είναι πολύ σημαντική. Όπως ακριβώς χρησιμοποιείς αντηλιακό για το πρόσωπο, καλό θα ήταν να χρησιμοποιείς και για τα μαλλιά σου.

featured image: Milles Studio/Stocksy