Βοηθά την αποκατάσταση του οργανισμού μετά την άσκηση, βοηθά στην πέψη, δίνει ενέργεια και ανακουφίζει από το στρες, είναι μερικά από τα οφέλη.

Οι βαθιές αναπνοές μπορεί να δυσκολεύουν μερικούς ανθρώπους. Ο εκπαιδευτής γιόγκα Alex Artymiak εξηγεί στο Well & Good ότι ένας λόγος είναι ότι οι άνθρωποι που δεν έχουν τακτική εξάσκηση στην αναπνοή τους ή δεν δοκιμάζουν συχνά πρακτικές διαλογισμού, δεν είναι συνηθισμένοι σε αυτό το είδος συνειδητής αναπνοής.

Ένας άλλος λόγος; Το στρες. «Όταν είμαστε αγχωμένοι ή ανήσυχοι, αναπνέουμε ρηχά και απότομα από το στήθος», λέει ο Artymiak. Και δεδομένου ότι η ζωή είναι γεμάτη από στρεσογόνους παράγοντες, μπορεί να είναι δύσκολο να κόψεις τη συνήθεια της

ρηχής αναπνοής. Ωστόσο, υπάρχουν καλά νέα. Μπορείς ακόμα να αποκομίσεις τα οφέλη της βαθιάς αναπνοής με τη βοήθεια μιας εύκολης αλλαγής νοοτροπίας: επικεντρώσου σε τεχνικές «μαλακής» αναπνοής.

Τι σημαίνει να αναπνέεις «μαλακά»

Η απαλή αναπνοή, εξηγεί ο Artymiak, σημαίνει να μετατοπίσεις την εστίασή σου από την προσπάθεια να πετύχεις την τέλεια πληρότητα και ρυθμό (όπως κάνουν συχνά οι άνθρωποι όταν τους λένε να πάρουν αργές, βαθιές αναπνοές) στην εστίαση στο πώς αισθάνεσαι την αναπνοή στο σώμα σου, χωρίς να προσπαθείς να την πιέσεις ή να την ελέγξεις.

«Καθώς η αναπνοή μαλακώνει, το σώμα μαλακώνει και τα δύο μαζί συνεργάζονται για να ρυθμίσουν το νευρικό μας σύστημα, ώστε να νιώθουμε πιο ήρεμοι και γαλήνιοι», λέει.

Η απαλή αναπνοή μάς επιτρέπει επίσης να παρατηρούμε και να απελευθερώνουμε οποιαδήποτε ένταση, και μόλις το μυαλό και το σώμα σας χαλαρώσουν, αυτό, με τη σειρά του, οδηγεί σε μια πιο αργή, βαθύτερη αναπνοή.

Γιατί λειτουργεί αυτή η εύκολη αλλαγή νοοτροπίας; “Όταν ποσοτικοποιούμε την αναπνοή με ένταση και ρυθμό, μπορεί να προσθέσουμε έξτρα άγχος και μπορεί να αισθανόμαστε αποθαρρυμένοι όταν δεν το καταφέρνουμε καλά.” λέει ο Artymiak.

«Έχω ζητήσει από τους μαθητές να μου λένε ότι αγχώνονται με τις οδηγίες για μέτρηση τεσσάρων έως πέντε αναπνοών και αν νιώθουν να δυσκολεύονται ή να κρατούν την αναπνοή τους».

Με άλλα λόγια, η εστίαση στην απαλή αναπνοή μειώνει την πίεση από την προσπάθεια να το κάνεις «σωστά».

Πώς να εξασκηθείς στην «μαλακή» αναπνοή

Για την εξάσκηση της απαλής αναπνοής, ο Artymiak συνιστά να βρίσκεσαι σε μια άνετη θέση ή να ξαπλώσεις ανάσκελα με κλειστά τα μάτια σου. «Φαντάσου τη χαλάρωση, σαν το νερό, να ρέει από την κορυφή του κεφαλιού και του τριχωτού της κεφαλής σου, να μαλακώνει τα μάτια, το σαγόνι, τους ώμους και την κοιλιά σου», λέει. Μπορείς επίσης να βάλεις τα χέρια σου στο στομάχι σου και να οραματιστείς ότι φουσκώνεις απαλά ένα μπαλόνι καθώς εισπνέεις.

Το κλειδί, λέει ο Artymiak, είναι να εστιάσεις στην απαλή αναπνοή, που σημαίνει ότι μην προσπαθήσεις να πιέσεις τον εαυτό σου. Απλώς παρατήρησε τη ροή της αναπνοής σου, νιώσε τον αέρα καθώς περνάει από τη μύτη σου και μέσα από την κοιλιά και το στήθος και παρατήρησε πόσο απαλή, αλλά και γεμάτη, γίνεται η αναπνοή σου.

Είναι επίσης σημαντικό να απελευθερώσεις οποιαδήποτε ένταση στο σώμα σου καθώς το κάνεις αυτό. «Ένα σώμα σε ένταση θα δυσκολέψει την απαλή αναπνοή», λέει ο Artymiak. «Έτσι, συνειδητοποιώντας και χαλαρώνοντας την ένταση από το σώμα, κάνεις πιο εύκολο να απαλύνεις την αναπνοή».

Αφού εξασκηθείς στην απαλή αναπνοή, ο Artymiak συνιστά να πας ένα βήμα παραπέρα και να μετρήσεις πόσο χρόνο θα σου πάρει για να πάρεις τρεις αναπνοές όσο πιο απαλά μπορείς. Με την εξάσκηση, λέει, μπορεί να εκπλαγείτε με το πόσο μακρά και βαθιά θα γίνεται η αναπνοή σου, απλά εστιάζοντας στην απαλότητα.

Εξασκήσου κάθε φορά που αισθάνεσαι άγχος και θέλεις να ηρεμήσεις και να συγκεντρωθείς.