Το hiking είναι πάντα καλή ιδέα, πόσο μάλλον τώρα που ο καιρός είναι ιδανικός. Όπως λογικά ήδη ξέρεις, τα οφέλη του hiking περιλαμβάνουν μείωση της πίεσης του αίματος και των επιπέδων κορτιζόλης, αύξηση της διάθεσης και ένα καλό boost στη δημιουργικότητα. Δεν τα λες και λίγα όλα αυτά για το γενικότερο wellbeing σου.

Αν ψάχνεις τρόπους να κάνεις την επόμενη -ή την πρώτη- hiking εμπειρία σου καλύτερη, διάβασε παρακάτω τα βήματα για την καλή οργάνωσή της. Έπειτα βρες την κατάλληλη παρέα και είσαι έτοιμη.

Ξεκίνησε virtually

Είναι λογικό να θέλεις το hiking και το μέρος που θα επιλέξεις να είναι μια πρωτόγνωρη εμπειρία. Σε κάθε περίπτωση, όμως, το να έχεις τις απαραίτητες γνώσεις πριν ξεκινήσεις, είναι απαραίτητο. Δες βίντεο (υπάρχουν πολλά στο YouTube) με το μέρος που έχεις επιλέξει, με τον εξοπλισμό που έχουν μαζί τους οι hikers και με διάφορα χρήσιμα tips που μόνη σου ίσως και να μη σκεφτόσουν ποτέ. Τα βίντεο αυτά, όχι απλά δε θα πάρουν τη μαγεία του καινούργιου από την εμπειρία σου, αλλά θα σου δώσουν ιδέες για να την εμπλουτίσεις ακόμα περισσότερο.

Βρες περισσότερη έμπνευση

Σε αυτό το στάδιο, το Google είναι φίλος σου. Μπορεί να έχεις κάποιες επιλογές προορισμών στο μυαλό σου και να δυσκολεύεσαι να καταλήξεις σε μια επιλογή. Ή ακόμα και να μην έχεις ιδέα από πού μπορείς να ξεκινήσεις. Ευτυχώς, το Google Trecks και το Google Earth σου επιτρέπουν να δεις σχεδόν βήμα-βήμα την πορεία σου. Ακόμα και την παραμικρή λεπτομέρεια. Με αυτόν τον τρόπο θα επιλέξεις τον βαθμό δυσκολίας της πορείας σου με ακρίβεια και θα αποφύγεις tricky μονοπάτια. Ειδικά αν είσαι πρωτάρα ή αν κάποιος από την παρέα σου το κάνει πρώτη φορά και υπάρχει μέσα του λίγος φόβος.

Σημείωσε τις λεπτομέρειες

Όταν κάνεις καλή έρευνα, είναι λογικό να συλλέγεις και χρήσιμες λεπτομέρειες που θα βοηθήσουν την όλη εμπειρία. Μελέτησε προσεκτικά τον καιρό, τις θερμοκρασίες, τον απαραίτητο εξοπλισμό. Σιγουρέψου ότι με τις επιλογές που θα κάνεις δε θα κρυώνεις ή δε θα ζεσταθείς υπερβολικά. Αποφάσισε πόσα έξτρα ρούχα θα χρειαστείς και αν θα χρειαστείς. Κατέβασε το καλύτερο GPS app για να ξέρεις ότι είσαι ασφαλής ανά πάσα στιγμή. Μοιράσου αυτές τις λεπτομέρειες με την υπόλοιπη ομάδα σου. Η καλή προετοιμασία είναι το κλειδί.

Τέλος, μάθε όσο περισσότερα γίνεται για το route που επέλεξες. Από το τι ζώα ενδέχεται να συναντήσεις, μέχρι τα πιο δύσκολα μονοπάτια. Αξιολόγησε τους “κινδύνους”. Κάνε εικόνα την όλη πορεία σου, εμπνεύσου και μην ξεχνάς να ενυδατώνεσαι.

featured image: Elite Daily