Είναι πολύ δύσκολο την εποχή που κάθε πτυχή της ζωής μας εκτίθεται στα social media, να μην πέσεις στο τρυπάκι της σύγκρισης.

Και δεν είναι πως το κάνεις ηθελημένα, πολλές φορές η σύγκριση είναι αναπόφευκτη και δεν μπορείς να την αντιληφθείς.

Τις περισσότερες φορές είναι ένα συναίσθημα που έχει αρνητικές επιπτώσεις στην προσωπικότητά σου, με αποτέλεσμα να αισθάνεσαι άγχος και την ανάγκη να είσαι πάντα η καλύτερη σε όλα.

Να ζήσεις την ιδανική ζωή, να έχεις την ιδανική δουλειά και να είσαι πάντα ευτυχισμένη. Ρεαλιστικά αυτό δεν συμβαίνει.

Και αν αναλογιστείς πως οι ζωές όλων στα social media, πλασάρονται με τέτοιο τρόπο ώστε να δείχνουν ιδανικές, δεν είναι παράξενο το πώς το μυαλό σου πέφτει ασυναίσθητα στην παγίδα της σύγκρισης.

Αυτό που έχει σημασία, είναι να μπορείς να αντιληφθείς ότι η σύγκριση είναι ανούσια και να αλλάξεις τον τρόπο που σε κάνει να σκέφτεσαι.

Κινήσου

Φαίνεται ίσως αστείο η απάντηση σε κάθε πρόβλημα να είναι η γυμναστική, αλλά καθώς τα πάντα γύρω σου είναι ενέργεια ακόμα και ο ίδιος ο εαυτός, το καλύτερο πράγμα που μπορείς να κάνεις για σένα είναι να αλλάξεις την ενέργειά σου. Και η ενέργεια που πηγάζει από μέσα σου αλλάζει κυρίως με την άσκηση.

Καθώς η άσκηση βοηθάει στην απελευθέρωση των ενδορφινών, σου δημιουργεί θετικά συναισθήματα αλλά και συναισθήματα ολοκλήρωσης και επιτυχίας. Όταν λοιπόν πέφτεις στο τρυπάκι της σύγκρισης μπορείς πάντα να “boostάρεις τη διάθεσή σου με ένα καλό session γυμναστικής.

Ευγνωμοσύνη

Η ευγνωμοσύνη αλλά και το να δίνεις χρόνο στον εαυτό σου να την κατανοήσει, είναι το κλειδί για να απαλλαγείς από τις σκέψεις που σε κάνουν να συγκρίνεις τον εαυτό σου με κάποιον άλλον.

Η σύγκριση συχνά οφείλεται στη νοοτροπία «έλλειψης» -που είναι ανθρώπινη αλλά δημιουργεί αισθήματα μειονεκτικότητας- και σε κάνει να εστιάζεις σε όλα τα πράγματα που δεν έχεις και ίσως ήθελες.

Στρέφοντας όμως το μυαλό σου στην ευγνωμοσύνη, μπορείς να αλλάξεις τα πράγματα στα οποία εστιάζεις και να φέρεις μπροστά σου όλα τα πράγματα τα οποία έχεις και σε κάνουν να αισθάνεσαι ευγνωμοσύνη.

Χρησιμοποίησε τη σύγκριση υπέρ σου

Με τον έναν ή τον άλλο τρόπο, η σύγκριση είναι δυστυχώς μία υποσυνείδητη ανάγκη που στόχο έχει να σε παρακινήσει να γίνεις καλύτερη. Καθώς όμως το μυαλό μας δεν έχει πάντα τη δυνατότητα να επεξεργαστεί αυτές τις πληροφορίες, τα συναισθήματα που μπορεί να σου προκαλέσει η σύγκριση είναι κυρίως αρνητικά.

Αν όμως αλλάξεις τον τρόπο που σκέφτεσαι και βάλεις το μυαλό σου να χρησιμοποιήσει αυτές τις πληροφορίες υπέρ σου, τότε το κίνητρο που θα σου δώσουν οι φορές που συγκρίνεις τον εαυτό σου με κάποιον άλλον, μόνο θετικό θα μπορέσει να χαρακτηριστεί.

Όλα ξεκινούν και τελειώνουν από εσένα και την αγάπη προς τον εαυτό σου. Σε καμία περίπτωση η σύγκριση με κάποιον άλλον άνθρωπο δεν πρέπει να σε κάνει να αγαπάς λιγότερο εσένα, αντίθετα θα πρέπει να εκπαιδεύσεις το μυαλό σου να χρησιμοποιεί τη σύγκριση αυτή για να σε κάνει καλύτερη.

Και φυσικά θα πρέπει να γνωρίζεις μέσα σου πώς τα περισσότερα από αυτά που βλέπεις στα social media είναι ψεύτικα. Τελικά, είσαι σίγουρη πως η σύγκριση υφίσταται; Ή μήπως όχι;