Εάν είσαι ήδη φαν του διαλογισμού και κάνεις τακτικά, ήδη γνωρίζεις τα πολλαπλά οφέλη του για το μυαλό και την ψυχολογία σου. Εάν όμως δεν το έχεις δοκιμάσει ακόμα, αυτό το κείμενο ίσως σε πείσει.

Και αυτό γιατί πέρα από τα γνωστά οφέλη του διαλογισμού στην ψυχολογία σου, θα μιλήσουμε για ένα κάπως διαφορετικό. Γιατί ο διαλογισμός μπορεί να χρησιμοποιηθεί και για να απαλύνει τις ρυτίδες στο μέτωπο σου.

Συχνά όταν αγχωνόμαστε ή είμαστε σε ένταση συνοφρυώνουμε τα φρύδια, σφίγγουμε το σαγόνι ή παίρνουμε κάποια αντίστοιχη στάση προσώπου. Μακροπρόθεσμα, αυτό οδηγεί στη δημιουργία και εμφάνιση ρυτίδων στην περιοχή. Και, καθώς το να ελέγξουμε το άγχος μας είναι συχνά πιο δύσκολο από το να «διορθώσουμε» τις ρυτίδες, στρεφόμαστε σε άλλες λύσεις. Οι πιο δημοφιλείς επιλογές είναι το Botox ή κάποια παρόμοια ενέσιμη θεραπεία.

Τελευταία όμως, έχει αρχίσει να γίνεται δημοφιλής μια εναλλακτική λύση. Το όνομα αυτής, spiritual Botox. Η συγκεκριμένη τεχνική λειτουργεί εναλλακτικά ή συμπληρωματικά με μια ενέσιμη θεραπεία και επικεντρώνεται στην αναπνοή. Συγκεκριμένα, στοχεύει στη μείωση του στρες μέσω σύντομων καθημερινών διαλογισμών. Μέσω αυτής της διαδικασίας αποκτάμε περισσότερο έλεγχο στο σώμα μας, χαλαρώνοντας τους μυς του προσώπου. Έτσι, νιώθουμε πιο ήρεμες, η επιδερμίδα μας φαίνεται πιο λαμπερή και οι ρυτίδες πιο απαλές.

Η διαδικασία αποτελείται από 8 βήματα και έχει ως εξής:

  1. Ξεκίνα βρίσκοντας μια δραστηριότητα που σε ηρεμεί. Μπορεί να προτιμάς να διαλογίζεσαι καθιστή όπως συνηθίζεται. Μπορεί όμως να έρχεσαι σε κατάσταση διαλογισμού καθώς περπατάς, κολυμπάς ή κάνεις οτιδήποτε άλλο. Δεν υπάρχει σωστός ή λάθος τρόπος, μόνο ο τρόπος που δουλεύει για εσένα. Το μόνο που χρειάζεται είναι να είναι μια ήρεμη δραστηριότητα που δεν θα σε κουράσει σωματικά.
  2. Ανάπνευσε φυσικά και συγκεντρώσου στην ανάσα σου. Σιγά σιγά, ελάττωσε το ρυθμό της αναπνοής σου, διατηρώντας τη συγκέντρωση σου σε αυτή.
  3. Έπειτα εφάρμοσε το λεγόμενο Present Breathing ή Anxiety Breathing. Εισέπνευσε βαθιά για 3-4 δευτερόλεπτα, γεμίζοντας τα πνευμόνια σου οξυγόνο. Φαντάσου ότι το στήθος σου είναι ένα μπαλόνι που φουσκώνεις. Μόλις φουσκώσεις εντελώς τους πνεύμονες σου, κράτα την αναπνοή σου για 4 δευτερόλεπτα.
  4. Εξέτασε το πρόσωπό σου. Χαλάρωσε το σαγόνι σου και εξέπνευσε αργά και ελαφρά για 7-8 δευτερόλεπτα. Επανάλαβε αυτή τη διαδικασία 3-12 φορές και επικεντρώσου στη χαλάρωση των μυών του προσώπου σου. Για αρχή, μπορείς να ξεκινήσεις με αυτά τα 90 δευτερόλεπτα κάθε μέρα. Στη συνέχεια προχώρησε με τα επόμενα βήματα.
  5. Όταν έχεις μάθει την παραπάνω αναπνοή, μπορείς να προσθέσεις ελαφριά χτυπηματάκια στο μέτωπο, το σαγόνι ή σ’ όποια περιοχή θες να χαλαρώσεις. Για περισσότερη χαλάρωση, μπορείς να στηρίξεις τους αγκώνες σου σε ένα τραπέζι. Τοποθέτησε το σαγόνι σου πάνω στις παλάμες σου και κλείσε τα μάτια σου. Με τα δάχτυλά σου ξεκίνα να κάνεις κυκλικές κινήσεις στο σαγόνι σου, σαν να τους κάνεις μασάζ. Προχώρησε στην περιοχή κάτω από τα μάτια, πάνω από τα ζυγωματικά και στο κέντρο του μετώπου. Καθώς κάνεις τις κυκλικές κινήσεις επανάλαβε μέσα σου ένα μάντρα της επιλογής σου. Για παράδειγμα, το μάντρα σου μπορεί να είναι το «Είμαι παρών». Σαν έξτρα tip, μπορείς να κάνεις αυτή τη τεχνική, οποιαδήποτε στιγμή νιώθεις εκνευρισμό, ένταση ή άγχος μέσα στη μέρα σου.
  6. Θέσε ένα 20’ όριο. Μέχρι να εξοικειωθείς με το διαλογισμό και τη διαδικασία, είναι ωφέλιμο να θέσεις ένα όριο 20 λεπτών για την πρακτική σου. Εάν θες να διαλογιστείς περισσότερη ώρα, είναι προτιμότερο να το σπάσεις σε 20’ το πρωί και 20’ το βράδυ. Έτσι, θα πάρεις όλα τα οφέλη της πρακτικής, χωρίς να ρισκάρεις να φέρεις στην επιφάνεια αρνητικές σκέψεις ή συναισθήματα. Αυτό μπορεί να συμβεί κατά το διαλογισμό και καθώς ο στόχος μας είναι η χαλάρωση και η ηρεμία, είναι σημαντικό να το πας σιγά σιγά.
  7. Εάν στην αρχή ή σε οποιαδήποτε άλλη στιγμή αυτής της διαδικασίας δεν νιώσεις να χαλαρώνεις, δοκίμασε το εξής. Αφού σιγουρευτείς ότι είσαι σ’ ένα χώρο μακριά από κόσμο, ξεκίνα να «βγάζεις» το άγχος και την πίεση που νιώθεις με ήχους. Αυτό μπορεί να είναι οτιδήποτε. Φώναξε, ούρλιαξε, μουρμούρισε. Κάνε ό,τι χρειάζεσαι εκείνη τη στιγμή για να αποβάλεις την ένταση και το άγχος από μέσα σου. Πρόσεξε να είσαι σε ένα χώρο όπου η ενέργεια θα μπορεί να φύγει μακριά σου, όπως σε ένα δωμάτιο με ανοιχτό παράθυρο ή έξω στη φύση. Σημασία έχει να αποφύγεις να το κάνεις σε κάποιο κλειστό χώρο όπως το αμάξι σου.
Τέλος, να θυμάσαι ότι είναι απόλυτα φυσιολογικό να δυσκολεύεσαι στο διαλογισμό και να μην σου βγαίνει έμφυτα. Δεν πειράζει. Το σημαντικό είναι να επιμείνεις και να συνεχίσεις να προσπαθείς. Γιατί όσο προσπαθείς, τόσο θα βελτιώνεσαι και θα χαλαρώνεις. Και όσο χαλαρώνεις και ηρεμείς, τόσο θα ηρεμούν και θα λειαίνονται και οι ρυτίδες σου. Καλή απόλαυση!
Πηγή: www.roseinc.com
featured photo: Ablozhka