Υπάρχει κάτι στον ερχομό της άνοιξης –ίσως φταίει το φως, ίσως αυτή η ανεξήγητη ανάγκη για φρεσκάδα– που σε κάνει να θες να βάλεις μια τάξη. Αν όχι σε όλη σου τη ζωή (δικαιολογημένα), τότε σίγουρα στα συρτάρια σου. Και κάπου ανάμεσα στην αλλαγή εποχιακής γκαρνταρόμπας και το πλύσιμο των πρώτων t-shirts, έρχεται και η σειρά του beauty κόσμου σου να ανασάνει.
Το ξεκαθάρισμα του μπουντουάρ, των νεσεσέρ και των ραφιών στο μπάνιο δεν είναι μόνο θέμα τάξης – είναι self-care στην πιο πρακτική του μορφή. Γιατί ανάμεσα σε ληγμένες μάσκαρα, παραμελημένες κρέμες και πινέλα με μεγάλη ιστορία, κρύβονται μικροί κίνδυνοι αλλά και μεγάλες ευκαιρίες να αγαπήσεις ξανά τη beauty ρουτίνα σου.
Βήμα 1: Άδειασέ τα όλα!
Ξεκινάμε απλά: άδειασε κάθε νεσεσέρ, συρτάρι και ράφι που κρύβει καλλυντικά. Σαν να ψάχνεις θησαυρό – γιατί με λίγη τύχη θα ανακαλύψεις προϊόντα που είχες ξεχάσει ότι υπάρχουν. Ίσως και 5 κραγιόν στην ίδια απόχρωση. Μπορεί και αυτό το blush που κάποτε λάτρευες αλλά κάπου στην πορεία το αντικατέστησες με κάτι καινούργιο.
Βήμα 2: Καθάρισε σε βάθος
Ένα καθαρό beauty space σε προσκαλεί να το φροντίσεις. Με ένα πανί μικροϊνών και λίγο ήπιο σαπούνι (ή ένα απολυμαντικό με ουδέτερο άρωμα), καθάρισε καλά κάθε επιφάνεια του νεσεσέρ σου. Εξαρτάται από το υλικό: Σκληρό υλικό: λίγο οινόπνευμα σε βαμβάκι για τους λεκέδες και μετά ήπιο σαπούνι με βουρτσάκι. Πλαστικό ή PVC: ένα πανάκι με λίγο καθαριστικό κουζίνας αρκεί. Ύφασμα: αν πλένεται στο πλυντήριο, ακόμη καλύτερα.
Βήμα 3: Κράτα – Πέτα – Χάρισε
Το πιο δύσκολο κομμάτι. Αν όμως υπάρχει ένας κανόνας, είναι αυτός: Αν κάτι έχει λήξει, έχει αλλάξει υφή ή μυρωδιά, ή απλά δεν το έχεις χρησιμοποιήσει εδώ και έναν χρόνο – το αποχωριζόμαστε.
Προϊόντα που δεν έχεις ανοίξει και δεν σου ταιριάζουν; Δώρισέ τα.
Mini testers και παλιά δείγματα; Ευχαριστούμε, αλλά όχι.
Κρέμες με ύποπτη μυρωδιά ή παχύρρευστες μάσκαρα; Στο καλάθι.
Και για να μη μαντεύεις την ημερομηνία λήξης, να θυμάσαι την ένδειξη PAO (Period After Opening) πάνω στη συσκευασία – συνήθως με ένα εικονίδιο βαζάκι και αριθμό μηνών.
Μικρός οδηγός διάρκειας ζωής προϊόντων:
Μάσκαρα & Eyeliner: 3–6 μήνες
Κραγιόν & Μολύβια Χειλιών: έως 2 χρόνια
Foundation & Concealer: υγρά 12 μήνες, σε πούδρα 24
Σκιές, ρουζ, setting powders: 2–3 χρόνια
Κρέμες και serum: 6–12 μήνες
Αντηλιακά: αυστηρά 12 μήνες
Αρώματα: έως και 2 χρόνια (μακριά από ήλιο και θερμότητα)
Βερνίκια νυχιών: 2 χρόνια (αν γίνουν παχύρρευστα, ώρα για αλλαγή)
Βήμα 4: Απολύμανε με στιλ
Το ότι ένα προϊόν είναι δικό σου δεν σημαίνει πως είναι πάντα καθαρό. Γι’ αυτό, βάλε στο πρόγραμμά σου έναν μικρό… καθαριστικό έλεγχο ρουτίνας.
Κραγιόν: πέρασε την επιφάνεια με βαμβάκι και οινόπνευμα.
Μολύβια ματιών και χειλιών: ξύσε ελαφρώς την άκρη και πέρασέ την με αλκοόλ.
Foundation & concealer σε βαζάκι: καθάρισε με χαρτομάντηλο και ψέκασε με λίγο οινόπνευμα.
Πούδρες: αφαίρεσε την πάνω στρώση και πέρασε με λίγο σπρέι οινοπνεύματος.
Βήμα 5: Φρόντισε τα εργαλεία σου
Όσο τέλεια κι αν είναι τα προϊόντα σου, χωρίς καθαρά πινέλα και σφουγγαράκια, το αποτέλεσμα δεν θα είναι ποτέ το ίδιο. Η καθαριότητα εδώ δεν είναι μόνο θέμα εμφάνισης – είναι θέμα υγείας.
Πινέλα: καθάρισε τα 1 φορά την εβδομάδα (αν χρησιμοποιείς foundation ή υγρά προϊόντα), ή 1 φορά τον μήνα για πούδρες. Χρησιμοποίησε ήπιο σαπούνι ή baby shampoo, άφησέ τα να μουλιάσουν και στέγνωσέ τα φυσικά.
Sponges: θέλουν καθημερινό καθαρισμό, γιατί κρατούν πολύ υπολείμματα. Ζεστό νερό, ήπιο σαπούνι και… υπομονή.
Χτένες και βούρτσες: αφαίρεσε τις τρίχες και μούλιασέ τις σε νερό με λίγες σταγόνες σαμπουάν ή ξύδι.
Ψαλιδάκια, λίμες, τσιμπιδάκια: απολύμανση με καθαρό οινόπνευμα ή οξυζενέ.
Βήμα 6: Ώρα για οργάνωση
Το δύσκολο πέρασε. Τώρα έρχεται το διασκεδαστικό κομμάτι. Οργάνωσε τον χώρο σου σαν να φτιάχνεις μια μικρή βιτρίνα – μόνο που είναι αποκλειστικά για σένα.
Οργάνωσε τα προϊόντα σου σε κατηγορίες: προσώπου, ματιών, χειλιών, skincare, μαλλιά, νύχια.
Χρησιμοποίησε διάφανα organizers για να βλέπεις τι έχεις – όχι για να γεμίσεις κάθε θήκη.
Κράτησε τα απαραίτητα καθημερινής χρήσης κοντά και τα «εποχιακά» (βλ. bronzer, glitter, βαριές κρέμες) σε ξεχωριστό κουτί.
Προτίμησε ντουλάπια ή νεσεσέρ που κλείνουν καλά, για να αποφεύγεις τη σκόνη και την υγρασία.
Η καθαριότητα μπορεί να μην είναι η πιο exciting στιγμή της ημέρας σου, όμως το αποτέλεσμα –ένα καθαρό, λειτουργικό και ευχάριστο beauty space– είναι σίγουρα ό,τι πιο ικανοποιητικό. Και κάπως έτσι, με το πρώτο swipe στα ράφια και την πρώτη νέα κρέμα που σε περιμένει ήδη στο μπουντουάρ, υποδέχεσαι την άνοιξη. Όπως της αξίζει.