Το πένθος είναι κάτι που αναπόφευκτα θα το ζήσουμε όλη σε κάποια φάση της ζωής μας. Μπορεί να μην γνωρίζεις το πώς και το πότε αλλά το μόνο σίγουρο είναι πως εκείνη την περίοδο θα χρειαστεί να έχεις γύρω σου έναν κύκλο από ανθρώπους που σε αγαπάνε και έχουν την πρόθεση να σε βοηθήσουν και να σε υποστηρίξουν σε αυτό που περνάς. Εξίσου σημαντικό είναι να γνωρίζεις πώς μπορείς να βοηθήσεις εσύ έναν φίλο σου που πενθεί.

Μην μην περιμένεις από τον φίλο σου να ζητήσει βοήθεια

Εάν κάποιον φίλος σου πενθεί, επικοινώνησε εσύ μαζί του. Πολλές φορές ντρεπόμαστε ή νιώθουμε πως δεν βρίσκουμε τις κατάλληλες λέξεις. Αλλά ένα τηλεφώνημα είναι πάντα καλύτερη λύση από τη σιωπή. Ανάλογα με τη σχέση που έχετε μπορείς είτε να του τηλεφωνήσεις είτε να στείλεις ένα απλό μήνυμα. Το να δείξεις σε κάποιον πως είσαι εκεί για ό,τι και εάν χρειαστεί είναι ο πιο κατάλληλος τρόπος να δείξεις πως ενδιαφέρεσαι πραγματικά. Εάν ο φίλος σου δεν είναι ακόμη έτοιμος να επικοινωνήσει, είναι κατανοητό. Κάνε του σαφές πως εσύ θα είσαι εκεί οποιαδήποτε στιγμή χρειαστεί να μιλήσει σε κάποιον.

Μη φοβάσαι να του μιλήσεις

Το πως πενθεί ο καθένας είναι μια πολύ προσωπική υπόθεση, που πρέπει να σεβόμαστε. Μπορεί ο φίλος σου να θέλει να μείνετε μέσα μπορεί όμως και να θέλει να πάτε μια βόλτα. Πώς θα ξέρεις όμως τι ακριβώς θέλει εάν δεν τον ρωτήσεις; Είναι φυσιολογικό εάν δεν έχεις βρεθεί σε παρόμοια κατάσταση να νιώθεις άβολα με το να κάνεις ερωτήσεις. Αλλά δεν χρειάζεται να πιέζεσαι για να ξεκινήσεις μια συζήτηση. Οι απλές ερωτήσεις, όπως οι παρακάτω, είναι ίσως ο τρόπος για να νιώσει ο άλλος ασφάλεια:

  • ”Πώς νιώθεις σήμερα;”
  • ”Μπορώ να κάνω κάτι για να σε βοηθήσω;”
  • ”Έχεις κάποιον άλλον κοντά σου;”

Μέσα από αυτές τις ερωτήσεις κάνεις τον άλλον να καταλάβει πως είσαι το δίχτυ προστασίας του. Πως έχει κάποιον κοντά του που τον σκέφτεται. Μπορεί να σου φαίνεται αυτονόητο, αλλά δεν είναι.

Μείνε κοντά του διακριτικά

Μπορεί να νιώθεις πως ο φίλος σου θέλει να απομονωθεί πλήρως αλλά αυτό δεν σημαίνει πως πρέπει και εσύ να εξαφανιστείς. Μείνε κοντά του αλλά από απόσταση. Μπορείς να στέλνεις κάποιο μήνυμα μέσα στην ημέρα για να δεις τι κάνει. Είναι μια συνεχής υπενθύμιση πως ό,τι και να γίνει εσύ θα είσαι κάπου εκεί γύρω.

Δείξε την παρουσία σου

Εάν ο φίλος σου σου ζητήσει να πας κοντά του μη φοβηθείς πως δεν θα ξέρεις πως να φερθείς. Δεν χρειάζεται τίποτα περισσότερο από το να κάθεστε στον ίδιο χώρο, ακόμα και εάν δεν μιλάτε. Πήγαινε του κάτι που ξέρεις ότι του αρέσει. Κάτσε δίπλα του και άφησέ τον να μοιραστεί μαζί σου όσα νιώθει. Σε αυτές τις στιγμές της απόλυτης θλίψης υπάρχει πάντα μια μικρή χαραμάδα που τρυπώνει το γέλιο. Μην νιώσεις άσχημα εάν θελήσεις να αστειευτείς για κάτι πάνω στην κουβέντα σας. Τις περισσότερες φορές αυτό είναι που θεραπεύει την καρδιά μας. Άφησε τον να πηγαίνει τη συζήτηση όπου θέλει, και εσύ απλά συντρόφευέ τον.

featured photo: @wendeewingfield