Στη θεωρία, το να φτιάξεις το budget σου είναι παιχνιδάκι. Οργανώνεις τα έσοδα και τα έξοδά σου, ξέρεις τι ξοδεύεις και τι πρέπει να βάλεις στην άκρη και τι πρέπει να επενδύσεις για το μέλλον σου. 

Δυστυχώς όμως η πραγματικότητα δεν έχει καμία σχέση με το παραπάνω. Οι περισσότερες γυναίκες βγαίνουν εκτός budget. 

Δεν είναι παιχνιδάκι. Είναι μπέρδεμα. Οπότε αν θέλεις να κάνεις τα πρώτα σου βήματα ώστε να κάνεις το budget σου, κάναμε τη δύσκολη δουλειά για σένα. Δεν υπάρχει καμία δικαιολογία πλέον. Ας πιάσουμε δουλειά. 

Βήμα 1ο: Υπολόγισε το μηνιαίο σου εισόδημα 

Μερικές φορές, το μόνο που χρειάζεται είναι να κάνεις την αρχή. Σκέψου τι έκανες όταν ήσουν παιδί. Υπολόγιζες πόσα λεφτά θα χρειαστείς ώστε να πάρεις κάτι που σου άρεσε. 

Έτσι, κάθε μήνα θα πρέπει να ξέρεις τι έχεις να ξοδέψεις, ώστε να ξέρεις ποιο είναι το καθαρό ποσό που θα σου μείνει. 

Όποια μέθοδο κι αν χρησιμοποιείς, το να υπολογίζεις το εισόδημά σου είναι μία καλή αρχή. Πρέπει να ξέρεις ακριβώς τι σου μένει ώστε να μπορείς να στηριχτείς σε αυτά. Αν είσαι παντρεμένη και είναι διπλό το εισόδημα που μπαίνει στο σπίτι, ήρθε η ώρα να δεις τι έρχεται από την μία πλευρά και τι από την άλλη. 

Βήμα 2ο: Υπολόγισε όλα τα πάγια έξοδα του μήνα 

Αφού ξέρεις το καθαρό εισόδημα, μπορείς πλέον να υπολογίσεις και τα έξοδα. Το ενοίκιο, τους λογαριασμούς, την ασφάλεια του αυτοκινήτου, το supermarket, κτλ. Το καλό με αυτά τα έξοδα, είναι πως πάνω-κάτω ξέρεις πόσα θα είναι. 

Βήμα 3ο: Υπολόγισε αυτά που διαθέτεις για ξόδεμα

Αφού έχουμε τελειώσει με τα σημαντικά έξοδα, ας δούμε τι μένει. Τώρα είναι αυτά που θέλεις να ξοδέψεις. Μιλάμε για όλα εκείνα που δεν θεωρούνται βασικές ανάγκες. Εκεί περίπου ξοδεύεται το 30% του εισοδήματος. 

Δεν είναι πάντα σίγουρο το ποσό, και σίγουρα από μήνα σε μήνα αλλάζει αλλά καλό θα ήταν να έχεις στο νου σου τι περίπου θα χρειαστείς. 

Βήμα 4ο: Κάνε μία λίστα με τις συνήθειές σου σχετικά με τα έξοδα

Το μυστικό είναι να χρησιμοποιήσεις μία μέθοδο που σε κάνει να νιώθεις άνετα. Είτε αυτό σημαίνει χαρτί και μολύβι, είτε κάποια εφαρμογή, είτε κάποιο site. Υπάρχουν διάφορες εφαρμογές αν αποφασίσεις να διαχειριστείς έτσι τα έξοδά σου. Ό,τι κι αν αποφασίσεις να χρησιμοποιήσεις θα σε βοηθήσει να κατηγοριοποιήσεις τα έξοδά σου, θα μπορέσεις να υπολογίσεις τους οικονομικούς σου στόχους και θα ξέρεις τι σε περιμένει όταν αποφασίσεις να ξοδέψεις περισσότερα. 

Βήμα 5ο: Επένδυσε στους στόχους σου

Το να παίρνεις στα χέρια σου τα οικονομικά σου δεν έχει να κάνει με το να τα πηγαίνεις τέλεια. Ξέρεις ότι ξοδεύεις περίπου το 80% του μισθού σου και αυτό που χρειάζεται είναι να υπολογίσεις τι θα κάνεις με τα υπόλοιπο 20%. Σε αυτό το βήμα μπορείς να ξέρεις τι μπορείς να βάλεις στην άκρη και πώς να επενδύσεις για το μέλλον σου. 


Πηγή: stylesalute.com Μετάφραση: Εύα Τόλιου Featured image:  Stocksy/Leandro Crespi