Η καθημερινή ζωή πλέον για πολλούς από εμάς προχωράει με ταχύτατους ρυθμούς. Ρυθμούς που μας κάνουν να νιώθουμε ότι τρέχουμε έναν διαρκές μαραθώνιο και πάντα καταλήγουμε κουρασμένοι και λαχανιασμένοι χωρίς καν να έχουμε διακρίνει τη γραμμή του τερματισμού, ανεξάρτητα την προσπάθεια που έχουμε καταβάλλει.

Έρχεται η στιγμή που νιώθεις ότι όλα σε έχουν πλακώσει, οι υποχρεώσεις σου μοιάζουν να ζυγίζουν εκατό κιλά πάνω στους ώμους σου και καταλήγεις να κοιτάς τον τοίχο απέναντι σου σε κατάσταση ημι-πανικού. Χρειάζεσαι επειγόντως ένα διάλειμμα.

Το self-care είναι ίσως από τις πιο διαδεδομένες έννοιες των τελευταίων χρόνων πλέον, και δικαίως της έχει αποδοθεί τόση σημασία και προσοχή. Αν δεν φροντίσουμε πρώτα τον εαυτό μας, τότε προσπαθούμε να προσφέρουμε στους άλλους νερό από ένα ποτήρι που είναι άδειο. Οι influencers και οι αγαπημένοι μας bloggers, προτείνουν μια ημέρα “spa” που θα σε κάνει να χαλαρώσεις και να αναζωογονηθείς. Γέμισε τη μπανιέρα με άλατα και αφρούς, βάψε τα νύχια σου, φάε παγωτό μέσα από τη συσκευασία και κάνε μια μάσκα προσώπου.

Και μετά τι;

Το δέρμα σου ενυδατώθηκε, έχεις χαλαρώσει σωματικά αλλά η ψυχική σου κούραση καλά κρατεί. Η αυτοφροντίδα των αφρόλουτρων και τον παγωτών τελικά δεν αρκεί τόσο όσο νόμιζες.

Ίσως είναι η στιγμή να αναζητήσεις τη λύση μέσα από εσένα

Αναλογίσου την καθημερινότητα σου. Μήπως η καθημερινή σου ρουτίνα έχει γίνει υπερβολικά «ρουτίνα”; Πόσος καιρός έχει περάσει από τότε που κανόνισες κάποια αυθόρμητη εξόρμηση, χωρίς ιδιαίτερο προγραμματισμό; Πότε ήταν η τελευταία φορά που είδες τους φίλους σου και πέρασες στιγμές γέλιου και ανεμελιάς μαζί τους; Ή ίσως έχεις αναλάβει υπερβολικά πολλές ευθύνες σε μια προσπάθεια να τους ικανοποιήσεις όλους.

Είναι ζωτικής σημασίας να αφιερώνουμε λίγο χρόνο στον εαυτό μας -λίγο πραγματικό χρόνο στον εαυτό μας-.

Να αναλογιστούμε κατά πόσο εκπληρώνουμε τις προσωπικές μας επιθυμίες, πόσο αλληλοεπιδρούμε με τα αγαπημένα μας άτομα, αν ακόμα ασχολούμαστε με τα χόμπι και τα ενδιαφέροντα μας, αν ακόμα λέμε «ναι» στα θέλω μας ή αν αυτά παίρνουν μια μόνιμη παράταση προκειμένου να κάνουμε το χατίρι σε κάποιον άλλον.

Οι περιποιήσεις του σώματος, τα γλυκά και το κόκκινο κρασί δεν είναι παρά το κερασάκι στην τούρτα. Η πραγματική λύτρωση θα έρθει μόνο όταν κάτσεις με τον εαυτό σου και αναλογιστείς τι είναι αυτό που πραγματικά σε κουράζει. Η δουλειά, οι υποχρεώσεις ή μήπως το γεγονός ότι έχεις παραμελήσει εσένα;

Φυσικά, το παγωτό βοηθάει πάντα!

featured photo: @raex