Καλοκαίρι και ο ήλιος καίει. Κι όταν καίει ο ήλιος καίγεσαι κι εσύ.

Τα έχουμε πει, τα έχουμε ξαναπεί, για το αντηλιακό, για το καπέλο, για τη σκιά, αλλά και πάλι μπορεί να καείς. Γιατί ο ήλιος καίει πολύ. Ακόμα και μέσα στη θάλασσα να είσαι, η ακτινοβολία περνάει.

Ωστόσο, το κακό έγινε κι εσύ έχεις κατακοκκινήσει και δεν μπορείς να ακουμπήσεις τίποτα πάνω σου, ούτε καν τα ρούχα σου.

Το έγκαυμα

Κάθε έγκαυμα από τον ήλιο δεν είναι το ίδιο. Συνήθως, είναι ένα απλό κοκκίνισμα της επιδερμίδας, που απλά σε τσιμπάει και μετά από δύο με τρεις ημέρες υποχωρεί. Μπορεί μάλιστα να ξεφλουδίσεις. Αντιμετωπίζεται στο σπίτι με κρέμες και άλλα και είναι πιο ήπιο. Αυτό είναι το έγκαυμα πρώτου βαθμού.

Υπάρχουν και άλλα όμως εγκαύματα, που μπορεί να προκαλέσει η ακτινοβολία του ήλιου και είναι πιο σοβαρά. Το δευτέρου βαθμού έγκαυμα είναι πιο σοβαρό. Διαπερνά την επιδερμίδα και φτάνει σε βαθύτερα στρώματα του δέρματος. Αυτό είναι πολύ επίπονο και πολύ συχνά κάνει φουσκάλες.

Το πιο σοβαρό όμως, από όλα είναι το τρίτου βαθμού ηλιακό έγκαυμα και θα χρειαστεί να απευθυνθείς σε γιατρό. Πέρα από τον πόνο, τις φουσκάλες και την κοκκινίλα, μπορεί να παρουσιάσεις πυρετό, ρίγη, αφυδάτωση και γενικά, αντισυμβατικά με ένα απλό κάψιμο σημάδια.

Γενικώς, κανένα από τα τρία εγκαύματα δεν είναι αθώο. Και τα τρία καταστρέφουν το δέρμα, προκαλούν πρόωρη γήρανση και φυσικά, μέσα στη λίστα των παρενεργειών είναι και ο καρκίνος του δέρματος.

Γι’ αυτό καλό είναι να μην το πάθεις εξαρχής. Αν όμως, για κάποιο λόγο την πάτησες και έχεις καεί, υπάρχουν τρόποι να ανακουφίσεις το καψαλισμένο σου δέρμα.

Η ανακούφιση

Βήμα #1

Απομακρύνσου ASAP από τον ήλιο και βρες ένα μέρος με σκιά για να κάτσεις. Ρίξε κρύο νερό για να δροσιστείς. Γενικά το κρύο νερό είναι το πρώτο βήμα για όλα τα εγκαύματα.

Αν έχεις λοιπόν, τη δυνατότητα να ξεπλυθείς άμεσα και να μείνεις για λίγη ώρα κάτω από το κρύο νερό, θα είναι ότι καλύτερο. Αλλιώς, συχνά και δροσερά ντους στο σπίτι.

Βήμα #2

Το επόμενο βήμα είναι να περιποιηθείς το δέρμα σου. Η αλόη είναι μια πολύ καλή λύση, ειδικά για τέτοιους ερεθισμούς. Θα σε ανακουφίσει πολύ γρήγορα και θα καταπραΰνει την κοκκινίλα του δέρματος.

Εάν δεν έχεις κάποιο σκεύασμα με αλόη, τότε βάλε μια ενυδατική. Αν την έχεις και στο ψυγείο, ακόμη καλύτερα.

Βήμα #3

Ενυδατώσου. Είναι πολύ σημαντικό να πίνεις αρκετό νερό για να ενυδατώσεις τον οργανισμό σου. Γιατί όταν παθαίνεις ένα ηλιακό έγκαυμα, όλη η υγρασία πάει στην επιδερμίδα. Οπότε εσύ πρέπει να αναπληρώσεις αυτή τη χαμένη υγρασία.

Βήμα #4

Αν πονάς πολύ, τότε μπορείς να πάρεις παυσίπονο. Ωστόσο, γενικά πριν πάρεις οποιοδήποτε φάρμακο, είναι προτιμότερο να συμβουλεύεσαι τον γιατρό σου. Αυτός ξέρει καλύτερα.

Το ίδιο ισχύει και για τις κρέμες κορτιζόνης ή τα αντιφλεγμονώδη. Μην παίρνεις φάρμακα έτσι.

Βήμα #5

Φρόντισε τις φουσκάλες. Είναι πολύ σημαντικό να μην τις σπάσεις και να τις αφήσεις να επουλωθούν από μόνες τους. Σε αντίθετη περίπτωση, μπορεί να τις μολύνεις. Το καλύτερο θα ήταν να τις κρατάς κλειστές με μια γάζα ή ένα ειδικό τσιρότο.

Επίσης, υπάρχουν και ειδικές κρέμες για τις φουσκάλες, αλλά καλύτερα να ρωτήσεις ένα δερματολόγο, σε περίπτωση ειδικά, που έχεις πολλές.

Βήμα #6

Μην τραβάς τo ξεφλουδισμένο δέρμα. Μπορεί να αφήσεις διχρωμίες ή σημάδια στο δέρμα σου.

Βήμα #7

Αν πρέπει οπωσδήποτε να βγεις έξω στον ήλιο, καλό θα ήταν να φορέσεις μακριά βαμβακερά ρούχα, για να προφυλάξεις τα εγκαύματά σου. Ακόμα κι αν κάηκες από τον ήλιο χτες ή προχτές, υπάρχει μεγάλη περίπτωση να το κάνεις χειρότερο με την περισσότερη έκθεση.

Το βασικό λοιπόν, είναι να μην παίζεις με τον ήλιο. Γιατί όποιος παίζει με τη φωτιά καίγεται. Και ο ήλιος είναι φωτιά.