Σε πολλές γυναίκες αρέσουν τα τακούνια, ειδικότερα περιόδους όπως οι γιορτές που θα φορέσουμε ψηλά παπούτσια ακόμα και εμείς που είμαστε κάθε μέρα με τα sneakers.

Μπορούν, όμως, τα αγαπημένα μας ψηλοτάκουνα να μας βλάψουν; Και αν ναι, τι μπορούμε να κάνουμε γι’ αυτό;

Δυστυχώς, τα ψηλοτάκουνα δεν είναι ό,τι καλύτερο όχι μόνο για τα πόδια μας, αλλά και για τους γοφούς, τα γόνατα και την πλάτη μας. Αυτό συμβαίνει λόγω της κλίσης που παίρνει το σώμα όταν φοράμε ψηλά παπούτσια. Το βάρος μετατοπίζεται στη καμάρα του ποδιού και έτσι τα γόνατα και οι γοφοί κινούνται προς τα εμπρός ενώ η πλάτη γέρνει μπρος τα μπροστά για να καταφέρει να μετακινηθεί μαζί με το υπόλοιπο σώμα.

Ένα tip είναι να επιλέγεις παπούτσια που αντιστοιχούν στο πραγματικό μέγεθος του ποδιού σου. Μη δανείζεσαι παπούτσια άλλων και μη φοράς παπούτσια που σου αρέσουν πολύ ακόμα κι αν σου είναι λίγο πιο στενά. Επίσης φρόντισε να προτιμάς τακούνια που είναι πιο χοντρά και η σόλα του παπουτσιού να προσέχεις να μην είναι πολύ λεπτή.

Είναι πολύ σημαντικό να αφήνεις τα δαχτυλάκια των ποδιών σου ελεύθερα. Ναι, είναι και πάλι τάση τα μυτερά παπούτσια αλλά μπορούν να κάνουν κακό στα νύχια σου και να δημιουργήσουν κάλους. Για το λόγο αυτό, προσπάθησε όσο μπορείς, όταν φοράς τέτοιου είδους παπούτσια, να κάνεις μικρά διαλείμματα και να ξεκουράζεις τα πόδια σου, τεντώνοντας τους αστραγάλους και τα δάχτυλα σου και γενικώς προτίμησε πιο άνετα παπούτσια αν πρόκειται να τα φοράς για πολλές ώρες.

Μία έξυπνη λύση είναι να επιλέγεις παπούτσια που αγκαλιάζουν τον αστράγαλό σου. Τα παπούτσια αυτά θα κρατήσουν σταθερό το πόδι σου και θα καταφέρεις να αντέξεις παραπάνω ώρες, φορώντας τα.

Βασικό είναι να βάλεις κάποιο πάτο μέσα στα αγαπημένα σου παπούτσια. Μια καλή επιλογή είναι οι πάτοι σιλικόνης. Θα σε κρατούν σταθερή σε κάθε βήμα, θα απορροφούν τους κραδασμούς και θα νιώθεις μεγαλύτερη άνεση πατώντας πάνω σε αυτούς. Επιπλέον, μια καλή συμβουλή είναι μόλις επιστρέφεις σπίτι και βγάζεις τα παπούτσια, να κάνεις ένα δροσερό ποδόλουτρα για να κυκλοφορήσει το αίμα σου και να κάνεις ένα ελαφρύ μασάζ στα πόδια σου.