Το mindfulness είναι μια πνευματική κατάσταση που στρέφει την προσοχή σου στην παρούσα στιγμή, χωρίς να θέλεις να την αλλάξεις ή να την κρίνεις. Είναι το να αντιλαμβάνεσαι τί πραγματικά συμβαίνει στον νου σου, και όχι να τον αδειάζεις από κάθε είδους σκέψη. Ένας από τους τρόπους να εξασκηθείς στην ενσυνειδητότητα, όπως θα τη μεταφράζαμε στα ελληνικά, είναι μέσω της τεχνικής της γείωσης.

Η γείωση είναι ένας μηχανισμός μέσω του οποίου σταθεροποιείς τις ενέργειές σου και φέρνεις το νου και την προσοχή σου στο παρόν. Ο καλύτερος τρόπος να εξασκηθείς είναι μέσω όλων των αισθήσεων.

Το mindfulness σε βοηθάει στη διαχείριση του άγχους και του στρες και μέσα από αυτήν την πρακτική μπορείς να μάθεις να σταματάς τις κακές και ενοχλητικές σκέψεις.

Είναι εξαιρετικά δύσκολο να σταματήσεις τη συρροή και τον μηρυκασμό αρνητικών σκέψεων και το mindfulness σε βοηθάει πολύ σε αυτό.

Παρακάτω θα μάθεις πώς οι πέντε σου αισθήσεις σε διευκολύνουν να γειωθείς και να εξασκηθείς στην ενσυνειδητότητα.

Μέσω της όρασης

Παρατήρησε το χώρο μέσα στον οποίο βρίσκεσαι και εστίασε σε συγκεκριμένα αντικείμενα. Συγκεντρώσου στο τί είναι και όχι στα συναισθήματα που σου προκαλούν. Κοιτάζοντας για παράδειγμα μια πόρτα, μη σκεφτείς απλώς «πόρτα», αλλά περίγραψέ την. Είναι λευκή, ψηλή, ξύλινη, ορθογώνια κλπ.

Είναι φυσιολογικό να σου αποσπάσει κάποια άλλη σκέψη το συλλογισμό σου. Αποδέξου τη διακοπή και επίστρεψε στο συλλογισμό.

Μέσω της ακοής

Η άσκηση μέσω της ακοής μπορεί να γίνει με οποιονδήποτε ήχο όπως τους ήχους της φύσης, την κυκλοφορία στους δρόμους ή και ένα τραγούδι. Ό,τι και να επιλέξεις, προσπάθησε να απομονώσεις και να αναγνωρίσεις κάθε ήχο ξεχωριστά. Αν ακούς για παράδειγμα ένα τραγούδι, βρες τις φωνές, το μπάσο, την κιθάρα. Τα συναισθήματά σου για το ίδιο το τραγούδι ή τον τραγουδιστή δεν παίζουν εδώ κανένα ρόλο. Εστίασε μόνο σε κάθε έναν από τους ήχους.

Μέσω της αφής

Χρησιμοποίησε την άκρη του δακτύλου σου και ακολούθησε το περίγραμμα του χεριού σου, όπως όταν σχεδιάζαμε το χέρι μας σε μια κόλλα χαρτί. Η αίσθηση αυτή από μόνη της είναι ιδιαίτερα γαληνευτική, αλλά μπορείς να τη συνδυάσεις με την πρακτική της εκούσιας αναπνοής. Είσπνευσε καθώς το δάχτυλό σου κινείται από τη βάση των δαχτύλων σου προς τα πάνω και έκπνευσε καθώς ξανακατεβαίνει προς τη βάση. Οι αργές και συνειδητές κινήσεις και αναπνοές σου προσφέρουν ηρεμία και χαλάρωση.

Μέσω της όσφρησης

Η συνειδητή όσφρηση μπορεί να εξασκηθεί με κάτι απτό αλλά και με κάτι φανταστικό. Προτίμησε να δουλέψεις με κάτι μαγειρευτό ή ψητό, έτσι ώστε να υπάρχουν αρκετά υλικά, και δοκίμασε να ονοματίσεις. Κλείσε τα μάτια σου και εστίασε στα αρώματα όχι ως σύνολο αλλά ως επιμέρους οσμές.

Μέσω της γεύσης

Το mindful eating μπορεί να είναι και η πιο απολαυστική άσκηση απ’ όλες και μπορεί να γίνει ακόμη και με μια τσίχλα. Διάλεξε κάτι που σου αρέσει να τρως. Πριν από κάθε μπουκιά πάρε μια βαθιά ανάσα. Όσο μασάς, εστίασε στις διαφορετικές γεύσεις, στα αρώματα και στις υφές. Πώς την αισθάνεσαι την κάθε μπουκιά στο στόμα σου; Τι επίγευση σου αφήνει;

Αυτή η άσκηση δεν είναι καλή μόνο για τη γείωση αλλά συντελεί στη μεγαλύτερη απόλαυση του φαγητού και στην καλύτερη πέψη.

featured photo: Τwenty20.com/viktoriaalisevich