Πόσες φορές έχεις αισθανθεί το δέρμα σου να σε «τραβάει» μετά τον καθαρισμό; Ή πόσες φορές το έχεις δει κοκκινισμένο μετά τη χρήση κάποιου πιο αλκαλικού προϊόντος; Όλες αυτές οι φορές και τα πιθανά skincare ατοπήματα που όλοι κάνουμε, οδηγούν το pH της επιδερμίδας σου σε ανισορροπία. Το αποτέλεσμα; Μειώνεται η αποτελεσματικότητα του επιδερμικού φραγμού σου. Αντίθετα, όταν το pH του δέρματος λειτουργεί σε ισορροπία, ο επιδερμικός φραγμός λειτουργεί καλύτερα και το δέρμα σου διατηρεί περισσότερη υγρασία.

Το pH είναι ένα από τα προστατευτικά επίπεδα του δέρματος.

Διατηρεί μια ισορροπία μεταξύ οξύτητας και αλκαλικότητας, προστατεύοντας μας από μικρόβια, περιβαλλοντικούς παράγοντες και τοξικές ουσίες. Παράλληλα, παίζει ουσιαστικό ρόλο στην ενυδάτωση της επιδερμίδας και ενδυνάμωση της με θρεπτικές ουσίες και ιχνοστοιχεία. Το pH του δέρματος μπορεί να μεταβληθεί ανάλογα με τα προϊόντα που χρησιμοποιείς και πόσο συχνά κάνεις απολέπιση. Επίσης, επηρεάζεται από τη διατροφή και τον τρόπο ζωής σου και το περιβάλλον στο οποίο ζεις.

Το pH είναι βασικό στέλεχος του μικροβιώματος της επιδερμίδας, επηρεάζοντας άμεσα την εμφάνιση και την υγεία της.

Συγκεκριμένα, ενισχύει τη δράση του μικροβιώματος προστατεύοντας το δέρμα από την εισχώρηση βακτηρίων και μυκήτων. Εάν το pH σου είναι πολύ αλκαλικό, θα δεις ξηρότητα, ερεθισμό και ακμή από βακτήρια. Απ’ την άλλη, όταν είναι πολύ όξινο το λιπιδικό φράγμα της επιδερμίδας σου κινδυνεύει. Εκ φύσης, το pH σου είναι ελαφρώς όξινο, ενισχύοντας τη σωστή λειτουργία του επιδερμικού φραγμού. Ένας απλός τρόπος να καταλάβεις αν το pH σου είναι σε ανισορροπία είναι ο εξής. Μετά τον καθαρισμό, πρόσεξε πως αισθάνεσαι το δέρμα σου. Εάν το αισθάνεσαι σφιχτό ή ξηρό τότε πρέπει να λάβεις δράση. Κάποια άλλα σημάδια είναι συμπτώματα ακμής, ξηρότητας και αύξηση ρυτίδων και λεπτών γραμμών.

Εάν έχεις κάποιο από τα παραπάνω, μην ανησυχείς. Η ιδανική λύση για να επαναφέρεις την ισορροπία του pH σου είναι μια ήπια ρουτίνα περιποίησης. Απόφυγε τα πολύ έντονα προϊόντα καθαρισμού και προτίμησε προϊόντα με AHA και BHA οξέα. Όμως ακόμα και αυτά είναι καλό να μην τα χρησιμοποιείς περισσότερο από μια φορά την εβδομάδα. Επίσης, απόφυγε προϊόντα με αλκοόλ, άρωμα και αιθέρια έλαια γιατί μπορεί να προκαλέσουν επιπλέον ερεθισμό. Απ’ την άλλη, ο ιδρώτας είναι πολύ ωφέλιμος για την επαναφορά του pH σου, οπότε δεν χρειάζεται να ανησυχείς για τις υψηλές θερμοκρασίες. Απόλαυσε τις καλοκαιρινές βόλτες άφοβα!

Όσον αφορά την επιλογή προϊόντων, προτίμησε ήπια cleansers και ενυδατικές.

Επίσης, υιοθέτησε ένα less-is-more σκεπτικό, επικεντρώνοντας τη ρουτίνα σου σε λίγα και καλά προϊόντα. Γενικά, το pH στα προϊόντα που χρησιμοποιείς πρέπει να είναι μεταξύ 5 και 7. Εξαιρέσεις σε αυτό είναι η βιταμίνη C, η ρετινόλη και τα προϊόντα απολέπισης. Σε αυτές τις περιπτώσεις, το pH πρέπει να είναι 3.2-6. Φυσικά, τα παραπάνω ενεργά συστατικά θέλουν προσεκτική και συστηματική χρήση, ανάλογα με το πως ανταποκρίνεται η επιδερμίδα σου. Σίγουρα δεν είναι ό,τι πιο απλό να ελέγχεις το pH των προϊόντων που χρησιμοποιείς πριν τα αγοράσεις. Είναι όμως μια μικρή κίνηση που μπορεί να κάνει τη διαφορά μεταξύ καθαρής επιδερμίδας και μη. Τέλος, ο καλύτερος σου σύμμαχος σε αυτή τη διαδικασία είναι ένας ειδικός που θα σε κατατοπίσει όπου έχεις απορία.