Υπάρχουν μέρες που ξυπνάς και το δέρμα σου φαίνεται να σε ανταμείβει για όλα εκείνα τα φρούτα και τα λαχανικά που έφαγες τις προηγούμενες μέρες ή για το άφθονο νερό που ήπιες. Υπάρχουν, όμως, και μέρες που ό,τι κι αν κάνεις φαίνεται αρκετά μάταιο μιας και το δέρμα σου έχει τα δικά του ανεξάρτητα ξεσπάσματα. Σε αυτές τις περιπτώσεις χρειάζεται να έχεις υπομονή, αλλά και την όρεξη να προσπαθήσεις να επαναφέρεις το δέρμα σε μία πιο ομαλή κατάσταση. Αυτό δηλαδή που χρειάζεσαι είναι γνωστό και ως “skin reset“.

Για να πετύχεις αυτό το skin reset, λοιπόν, θα χρειαστεί να ακολουθήσεις 4 βασικά βήματα:

Καθαρισμός

Αν ο σωστός καθαρισμός δεν είναι μέρος της καθημερινής σου ρουτίνας, τότε μην απορείς γι’αυτά τα ξεσπάσματα που έχει το δέρμα σου. Ακόμη και τώρα το χειμώνα, που το δέρμα σου μπορεί να ξεραίνεται πολύ πιο εύκολα, ο καθαρισμός είναι ακόμα απαραίτητος. Αρκεί, βέβαια, να γίνεται με τα σωστά προϊόντα. Αν το πρόβλημα σου είναι τα σπυράκια ή η λιπαρότητα θα φροντίσεις να καθαρίσεις το πρόσωπο σου με κάποιο προϊόν ήπιο προς το φυσικό σου pH. Αν πάλι το δέρμα σου γίνεται εύκολα ξηρό, ίσως χρειαστείς ένα σαπούνι με φυσικά έλαια για καθαρισμό και ταυτόχρονη ενυδάτωση.

Τόνωση

Το αμέσως επόμενο βήμα σου θα είναι το toner. Πολύ συχνά μπορεί να το παραλείπεις, επειδή το θεωρείς περιττό. Ένα σωστό toner όμως αποτελεί την κατάλληλη βάση για τα επόμενα προϊόντα που θα χρησιμοποιήσεις. Είτε πρόκειται για κάποιο προϊόν με βάση το νερό σε σπρέι, είτε κάποιο ενυδατικό toner, φρόντισε να έχει ελαφριά σύσταση.

Serum

Άλλο ένα βήμα που συχνά παραλείπεις ή το εφαρμόζεις με λάθος τρόπο. Το serum δεν είναι ένα προϊόν μόνο για την περιοχή των ματιών ή μόνο για να το εφαρμόζεις πριν τον ύπνο. Ακριβώς όπως και η ενυδατική σου, έτσι και το serum θα πρέπει να βρίσκεται πάντοτε εκεί όταν περιποιείσαι το δέρμα σου. Ειδικά αν βρεις το κατάλληλο για τον τύπο του δέρματός σου, τότε αυτό θα κάνει μόνο του όλη τη δουλειά.

Ενυδάτωση

Κι ερχόμαστε ίσως στο βασικότερο βήμα. Η ενυδάτωση είναι κάτι που δεν πρέπει να ξεχνάς ποτέ, ακόμη κι αν είσαι τόσο κουρασμένη που θες να πας απευθείας για ύπνο. Τόσο το πρωί, όσο και το βράδυ αφιέρωσε μερικά λεπτά ώστε να το κάνεις σωστά. Φρόντισε τα προϊόντα που επιλέγεις να περιέχουν όσο το δυνατόν περισσότερα φυσικά συστατικά που ανταποκρίνονται στις ανάγκες του δέρματος σου.

Να θυμάσαι ότι το δέρμα σου μπορεί να χρειαστεί μέχρι και ένα μήνα σχεδόν για να αρχίσει να επανέρχεται στα φυσιολογικά. Η έλλειψη ενυδάτωσης ή το συνεχόμενο στρες σίγουρα δεν του κάνουν καλό. Προσπάθησε, όμως, ώστε η περιποίηση να είναι καθημερινή και προσεγμένη. Αν παρατηρήσεις οτιδήποτε ασυνήθιστο ή αν έχεις απορίες για το ποια προϊόντα πρέπει να χρησιμοποιήσεις, καλύτερα να συμβουλευτείς έναν δερματολόγο.

featured image: @tequila via Twenty20