Κάθε σχέση είναι διαφορετική γιατί κάθε άνθρωπος είναι ξεχωριστός. Δεν υπάρχει ο χρυσός κανόνας στο να πετύχει κάτι με σιγουριά, ειδικά μια ανθρώπινη σχέση. Υπάρχουν όμως πολλοί τρόποι να προσπαθήσεις, να δοκιμάσεις, να αποτύχεις και να τροποποιήσεις κάτι, μέχρι να χτίσεις τη σχέση που θέλεις με κάποιον. Πολύ σημαντικό όμως είναι και το να μην θέλεις μόνο εσύ, αυτή τη σχέση που ονειρεύεσαι. Αν δεν είναι απόλυτα αμοιβαίο, μην πτοηθείς. Πρέπει απλώς να κάνετε μερικούς συμβιβασμούς που θα συμφωνήσετε από κοινού προκειμένου να λειτουργήσει αυτό που έχετε.

Τι αποτελεί όμως μια δυνατή σχέση; Όπως είπαμε, κάθε σχέση είναι διαφορετική και επομένως, υπάρχουν διαφορετικά κομμάτια που χρειάζονται βελτίωση ή ενδυνάμωση. Αρκεί να έχετε κοινό στόχο και να ξέρετε τι είναι αυτό που ζητάτε ο ένας από τον άλλο. Όσο λοιπόν, διερευνάς τι είναι αυτό που θέλεις να αλλάξεις-βελτιώσεις στη σχέση σου λάβε υπόψη σου τα παρακάτω:

Μπορείς να είσαι καλός ακροατής

Όχι μόνο να ακούς για να ακούς. Αλλά να ακούς για να κατανοήσεις τι είναι αυτό που απασχολεί τον διπλανό σου. Δεν χρειάζεται κάθε πρόβλημα μία λύση. Μερικά απλώς χρειάζεται να ακουστούν. Ούτε επίσης, πρέπει να «κερδίζεις» σε έναν διάλογο συνεχώς. Αν αφήσεις στην άκρη την κριτική, τον εγωισμό και την αρνητική ματιά όσων νέων σου μεταφέρει ο σύντροφος σου, τότε θα είσαι σε θέση να αφουγκραστείς καλύτερα τα όσα σου λέει και τα όσα πραγματικά εννοεί με αυτά.

Πάρε την ευθύνη των πράξεων σου

Ναι δεν χρειάζεται πάντα να έχεις ή να έχει δίκιο. Μερικές φορές, πρέπει απλά να πεις «συγνώμη», «έκανα λάθος». Είναι δύσκολο να παραδεχτείς ότι έσφαλες κάπου που ίσως επανειλημμένα έχει αποτελέσει θέμα συζήτησης, αλλά αυτό δείχνει θάρρος. Και θα σε ανταμείψει. Θα έχεις την ευκαιρία να κάνεις μία ανασκόπηση του εαυτού σου και να γίνεις τελικά, καλύτερη σύντροφος.

Το να διατηρείς την ανεξαρτησία σου θα σε κάνει καλύτερη σύντροφο

Είναι χρήσιμο και ιδιαίτερα σημαντικό να διατηρείτε την ανεξαρτησία σας ως σύντροφοι. Είναι απόλυτα λογικό, να έχετε φίλους, όνειρα, στόχους, δουλειά που περιμένουν την παρουσία σας και ακόμα πιο λογικό, να έχετε διαφορετικά ενδιαφέροντα. Δώσε το χώρο που χρειάζεται ο σύντροφος σου δεδομένου ότι τον έχεις κι εσύ. Μην ξεχνάς μόνο ότι η ειλικρίνεια είναι ο βασικός τρόπος να διατηρηθεί αυτή η ανεξαρτησία.

Οι μικρές κινήσεις μετρούν περισσότερο

Μέσα στην καθημερινότητα μπορεί να ξεχνάς να είσαι δοτική και να δείχνεις πόσο εκτιμάς το σύντροφο σου. Δεν χρειάζεται να κάνεις κάποια μεγάλη χειρονομία. Μπορείς να στείλεις ένα γλυκό μήνυμα την ώρα που θα είναι πνιγμένος με τις υποχρεώσεις του ή να αφήσεις ένα σημείωμα πάνω στο τάπερ για τη δουλειά. Οι μικρές κινήσεις κάνουν τη διαφορά και είναι αυτές που ουσιαστικά, κάνουν τη σχέση ένα ασφαλές μέρος και για τους δυο.

Κάνε ερωτήσεις αντί να υποθέτεις

Μπορεί να πιστεύεις ότι τον ξέρεις καλύτερα από τον καθένα, αλλά δυστυχώς ή ευτυχώς, δεν μπορείς να διαβάσεις το μυαλό του. Ειδικά, αν έχεις να κάνεις με κάποιον εσωστρεφή άνθρωπο. Είναι προτιμότερο να θέτεις ερωτήσεις παρά να υποθέτεις πράγματα που στην τελική, μπορεί και να μην ισχύουν. Αν μάθεις ποια πράγματα τον ενοχλούν για παράδειγμα, θα έχεις τη δυνατότητα να τα περιορίσεις. Σε κάθε περίπτωση, η έλλειψη διαλόγου αποτελεί αδιέξοδο για τις σχέσεις. Να είσαι ανοιχτή να ακούσεις όσα έχει να σου πει έτσι ώστε να νιώσει άνετα και εκείνος για να σου μιλήσει.

featured image: MyDomaine