Η αυτοπεποίθηση δεν είναι κάτι με το οποίο γεννηθήκαμε. Είναι κάτι στο οποίο εκπαιδευόμαστε σε όλη τη διάρκεια της ζωής μας. Οι άνθρωποι με αυτοπεποίθηση γνωρίζουν πώς να χειρίζονται δυσάρεστες καταστάσεις προς όφελός τους. Έχουμε βρεθεί όλοι σε άβολες καταστάσεις που μας γεμίζουν ανησυχία. Μια αύρα αυτοπεποίθησης και σιγουριάς όμως μπορεί να προσελκύσει θετική προσοχή και να φέρει νέες ευκαιρίες. Η προσέγγιση «fake it till you make it» μπορεί να σου δώσει μερικά από αυτά τα οφέλη αμέσως.

Γιατί ναι, υπάρχουν tips για να εκπέμπεις αυτοπεποίθηση, σε στιγμές δεν τη νιώθεις.

Με τη γλώσσα του σώματος

Οι χαλαροί ώμοι, τα σταυρωμένα χέρια ή το να μένεις μόνη σε μια γωνία του δωματίου είναι παραδείγματα της γλώσσας του σώματος που ενισχύει και στέλνει το μήνυμα ότι είσαι νευρική και δεν έχεις αυτοπεποίθηση. Για να φαίνεσαι πιο σίγουρη μείνε ευθυτενής, μην καμπουριάζεις και μην δείχνεις μαζεμένη. Η αλλαγή της στάσης του σώματος θα αλλάξει την εντύπωση που κάνεις στους άλλους. Αλλά και το να αγγίζεις ανθρώπους (στις κατάλληλες περιοχές!), είναι επίσης ένα σημάδι εμπιστοσύνης. Όταν λες αντίο για παράδειγμα μπορείς να αγγίξεις τον άλλο ελαφρά στον ώμο.

Να δείχνεις ήρεμη

Στο ίδιο πλαίσιο της γλώσσας του σώματος, δοκίμασε όταν στέκεσαι όρθια να μην κουνιέσαι υπερβολικά. Ακόμα και όταν κάθεσαι μην κουνάς τα ποδιά σου νευρικά. Έτσι δείχνεις ότι έχεις άγχος και δεν υπάρχει κάτι χειρότερο από αυτό. Χρησιμοποίησε τα χέρια σου μόνο για να δώσεις έμφαση, όταν για παράδειγμα κάνεις μια παρουσίαση.

Eye Contact

Διατήρησε την επαφή με τα μάτια ενώ μιλάς, καθώς και όταν μιλάει το άλλο άτομο. Φυσικά και είναι απαγορευτικό να ελέγχεις το κινητό σου ή να προσπαθείς να δεις λεπτομέρειες του δωματίου που βρίσκεστε. Όταν ο άλλος βλέπει ότι έχει το 100% της προσοχής σου, ξέρει ότι μπορεί να σε εμπιστευτεί.

Χαμογέλασε

Το χαμόγελό σου μπορεί να σε κάνει αμέσως να φαίνεσαι ζεστή, φιλική και προσιτή. Εάν έχεις τόσο άγχος που δεν μπορείς να διατηρήσεις ένα φυσικό χαμόγελο, απλώς κάνε ένα σύντομο χαμόγελο και επέστρεψε σε μια πιο ουδέτερη έκφραση.

Δημιούργησε μια θετική νοοτροπία αυτοπεποίθησης

Προσπάθησε να μην σκέφτεσαι προηγούμενα λάθη, καθώς αυτό μπορεί να προκαλέσει έλλειψη αυτοπεποίθησης. Να θυμάσαι ότι κάθε λάθος είναι μια ευκαιρία να μάθεις πώς να βελτιωθείς την επόμενη φορά. Όλοι, ανεξάρτητα από το πόσο σίγουροι ή ευπαρουσίαστοι είναι, κάνουν λάθη. Το πως τα διορθώνεις όμως είναι που έχει πραγματικά σημασία.

featured photo: Twenty20.com/hakimihaslanz