Η καραντίνα έχει μπει για τα καλά στις ζωές όλων και μας έχει τραβήξει μακριά από τις κοινωνικές μας ζωές. Γιατί; Για το κοινό καλό. Ο COVID-19 μπορεί να μας έβαλε σε μια περίοδο κοινωνικής απόστασης, αλλά όσο κι αν μας “πονάει” ξέρουμε ότι το κάνουμε για την υγεία τη δική μας αλλά και των δικών μας ανθρώπων. Μιας και η υγεία είναι πολύ πιο σημαντική από το να βγεις ένα Σαββατόβραδο. 

Μπορεί η εισαγωγή να μην ήταν τόσο αισιόδοξη, αλλά είναι κάτι που αφορά όλους μας. Όπως επίσης και η ψυχική υγεία της οικογένειάς μας και των φίλων μας. Ήρθε οπότε η ώρα να γίνεις ένας καλό φίλος για αυτούς που το χρειάζονται περισσότερο. 

Η επικοινωνία μέσω της τεχνολογίας είναι σημαντική, περισσότερο από ποτέ. Όπως αναφέρει και η Ami Rankin στο Elle Australia, coach για την ευημερία και τη συναισθηματική νοημοσύνη, οι αγχωτικές καταστάσεις που βιώνουμε μας κάνουν να σκεφτόμαστε τι μπορούμε να κάνουμε και πώς μπορούμε να προσφέρουμε στους ανθρώπους που αγαπάμε. 

“Ακόμα και η πιο μικρή κίνηση αρκεί για έναν καλό μας φίλο αυτή τη στιγμή. Όπως για παράδειγμα, λίγα λεπτά συνομιλίας μέσω internet,” μας εξηγεί. “Χρησιμοποίησε την τεχνολογία που σου δίνεται και μην παραμελείς τις φιλίες σου.”

Ποιους πρέπει να βάλεις στην αρχή της λίστας;

“Οι πρώτοι που θα πρέπει να μπουν στη λίστα σου είναι εκείνοι που ανησυχούν περισσότερο ή ξέρεις ότι έχουν περισσότερο άγχος. Φίλες σου που έχουν γίνει πρόσφατα μητέρες, φίλοι σου που ζουν μόνοι τους και μην ξεχνάς όλους τους εξωστρεφείς ανθρώπους της ζωής σου που δεν σταματούσαν να βρίσκονται έξω,” λέει χαρακτηριστικά η Rankin. 

“Πολλές φορές το να στείλεις ένα ‘Γεια σου, τι κάνεις;’ μπορεί να φτιάξει τη μέρα κάποιου. Δείξε την αγάπη σου σε εκείνους που νοιάζεσαι και αγαπάς και θα δεις πόσο καλά θα νιώσεις και εσύ.”

Σύμφωνα με τη Rankin, υπάρχουν πολλά ακόμα πράγματα που μπορείς να κάνεις με φίλους. Και πίστεψέ με, όλα αυτά θα σε κάνουν κι εσένα να νιώθεις καλύτερα μέσα σε όλη αυτή την κατάσταση. 

> Ομαδικές βίντεο-κλήσεις μέσω FaceTime ή Zoom

Καθιέρωσε το κάθε εβδομάδα. Γράψε το στην ατζέντα σου. Να θυμάσαι ότι οι άνθρωποι δεν αντέχουν τις ρουτίνες και τα “κουτάκια” της καθημερινότητας. Οπότε μην ανησυχείς για τη ρουτίνα που νομίζεις ότι χάνεις. Αντιθέτως, έχει να κάνει με όλα εκείνα τα πράγματα που μπορείς να κάνεις για να ανανεώνεις την καθημερινότητά σου. 

> Οργανώστε μια movie night

Είναι απλό. Κατεβάζετε το Netflix Party του Google Chrome και μπορείτε να βλέπετε την ίδια ταινία, την ίδια ώρα μαζί. Και φυσικά, μπορείτε ταυτόχρονα να σχολιάζετε μέσω μηνυμάτων. Είτε αποφασίσετε να δείτε μία κλασική ταινία, είτε μερικά επεισόδια από το Gossip Girl. Δεν θα είναι πιο διασκεδαστικό να το κάνετε μαζί;

> Κάντε ένα Workout Challenge 

Πάρτε την απόφαση να σηκωθείτε από τον καναπέ και ξεκινήστε την γυμναστική. Ή καλύτερα, βρείτε ένα βίντεο και κάντε τις ίδιες ασκήσεις. Ποιος είπε ότι δεν μπορείς να παράγεις ενδορφίνες και στο σπίτι παράλληλα με τα αγαπημένα σου πρόσωπα; 

> Οργανώστε μαζί τις ντουλάπες σας

Αν είχατε σκοπό να ξεφορτωθείτε μερικά από τα ρούχα σας, τώρα είναι η κατάλληλη στιγμή. Βρείτε μία ώρα που μπορείτε όλες και κάντε το παρέα. Είναι η κατάλληλη περίοδος για ένα καλό ξεκαθάρισμα στις ντουλάπες. Μπορεί κάποιο από τα ρούχα να αρέσει στις φίλες σου. Βάλε στην άκρη μία σακούλα για την κάθε μία και μία ακόμα για κάποιον φιλανθρωπικό οργανισμό. 

> Δημιουργείστε μία ομαδική λίστα στο Spotify

Η μουσική έχει έναν μοναδικό τρόπο να συνδέει ανθρώπους και να προκαλεί τα ίδια συναισθήματα. Δημιουργεί αναμνήσεις και συναισθήματα που σε ταξιδεύουν πίσω στο χρόνο. Τι καλύτερο από το να δημιουργήσετε μία λίστα με τα τραγούδια που σας κάνουν να νιώθετε καλύτερα; Βάλτε τη λίστα δυνατά να παίζει όσο κάνετε πρωινό και “φτιάξτε” τη μέρα σας. 

> Φτιάξτε ένα book club 

Διαλέξτε όλες ένα βιβλίο και αποφασίστε να το τελειώσετε μέσα στον μήνα. Έπειτα, αποφασίστε μία μέρα της εβδομάδας που θα θέλατε να το συζητήστε και μοιραστείτε σκέψεις, απόψεις και συναισθήματα. Σε ένα τετράδιο, κρατείστε σημειώσεις, ερωτήσεις και σκέψεις σχετικά με το βιβλίο και συζητείστε το. 

Πηγή & featured image: elle.com.au Μετάφραση: Εύα Τόλιου