Πως να δώσεις στο άρωμα σου μεγαλύτερη διάρκεια

Πως να δώσεις στο άρωμά σου μεγαλύτερη διάρκεια

Για πολλούς το άρωμά τους είναι κομμάτι της ταυτότητάς τους. Άλλωστε τείνουμε να συνδυάζουμε μυρωδιές με πρόσωπα γνώριμα. Το να θέλεις λοιπόν το άρωμα που φοράς, να έχει διάρκεια όλη μέρα είναι απολύτως φυσιολογικό και πολύ εύκολο να το πετύχεις.

Όποιο κι αν είναι το άρωμα σου και οι νότες του, υπάρχει τρόπος να διαρκεί όλη μέρα χωρίς να το ανανεώνεις συνεχώς. Πρώτον, βοηθάει να κατανοήσουμε γιατί ορισμένα αρώματα φαίνεται να διαρκούν περισσότερο από κάποια άλλα. Μη ξεχνάς ότι υπάρχουν τρία επίπεδα στη δομή των αρωμάτων: το top, το middle και το base (basik;ew).

Όταν ψεκάζεις για πρώτη φορά ένα άρωμα, παίρνεις μια μυρωδιά από όλες τις top νότες, οι οποίες είναι ελαφρύτερες και πιο φρέσκες, όπως τα εσπεριδοειδή και τα φρούτα. Αυτά εξατμίζονται γρήγορα από το δέρμα. Μετά από πέντε λεπτά, έχεις περισσότερο από την «καρδιά» του αρώματος ή τις κύριες νότες, οι οποίες θα μπορούσαν να είναι λουλουδάτες, φρουτώδεις ή πικάντικες. Αργότερα μέσα στην ημέρα, φτάνεις στο τελευταίο επίπεδο του αρώματος (base).

Ο λόγος που καθυστερούν αυτές οι βασικές νότες είναι το μοριακό τους βάρος.

Μια πρώτη ύλη, όπως το λουλούδι ή το ξύλο, που έχει βαρύτερο μοριακό βάρος ταιριάζει καλύτερα στο δέρμα από τις top και middle νότες, γι 'αυτό το άρωμά σου αλλάζει καθ' όλη τη διάρκεια της ημέρας. Είναι σημαντικό να υπάρχει μια βάση που να συνδυάζει αυτά τα βαρύτερα συστατικά όπως το ξύλο, η ρητίνη, ο μόσχος ή η βανίλια για να βεβαιωθείς ότι το άρωμα θα διαρκέσει περισσότερο. Έτσι, ακόμη και πριν αγοράσεις το άρωμά σου, ο κατασκευαστής πίσω του έχει ήδη κάνει επιλογές που θα καθορίσουν πόσο καιρό θα διαρκεί το συγκεκριμένο μείγμα.

Αν ψάχνεις να αγοράσεις ένα άρωμα με διάρκεια, προτίμησε κάτι με βάση το κεχριμπάρι, τα ξυλώδη, το vetiver, το πατσουλί ή η βανίλια, τα οποία μπορούν να παραμείνουν για 24-48 ώρες. Τα ανατολίτικα μίγματα για παράδειγμα θα διαρκέσουν από το πρωί έως το βράδυ.

Αυτό δεν σημαίνει ότι τα ελαφρύτερα, πιο καλοκαιρινά αρώματα δεν έχουν διάρκεια. Αν και είναι αλήθεια ότι τα φρέσκα και λουλουδάτα αρώματα θα διαρκέσουν μόνο λίγες ώρες, μπορεί να συναντήσεις τις βαρύτερες νότες σε αυτά και να παραμένουν ελαφριά. Το κλειδί είναι να συνδυάσεις αυτές τις νότες με κέδρο, σανταλόξυλο ή βανίλια.

Αυτό ισχύει ακόμη περισσότερο για τον κόσμο των φυσικών αρωμάτων, όταν βασίζεσαι μόνο σε πρώτες ύλες και χρησιμοποιείς μηδενικές συνθετικές μυρωδιές. Κάποιοι υποστηρίζουν ότι τα φυσικά αρώματα σπάνια διαρκούν όσο άλλα στην αγορά, αλλά οι ειδικοί λένε ότι αυτό είναι μια λανθασμένη αντίληψη στον κλάδο. Όλα έχουν να κάνουν με τη σύνθεση του αρώματος, για παράδειγμα αν περιέχει λουλούδια ή εσπεριδοειδή, και τις νότες του.

Μόλις επιλέξεις το άρωμα σου, το επόμενο βήμα είναι να το εφαρμόσεις στρατηγικά για καλύτερο αποτέλεσμα.

Λόγω της θερμότητας του σώματος, τα σημεία σφυγμού, όπως ο λαιμός, οι καρποί και το εσωτερικό των αγκώνων, βοηθούν στη διάχυση του αρώματος καθώς το φοράς και του δίνουν διάρκεια. Για να ενισχύσεις περαιτέρω το άρωμα, επίσης μπορείς να το εφαρμόσεις αμέσως μετά το μπάνιο, όταν το δέρμα σου είναι ακόμα ζεστό, ως «τελική πινελιά».

Για να διασφαλίσεις ότι το άρωμά σας παραμένει στη θέση του καθ' όλη τη διάρκεια της ημέρας, συνδύασε το με άλλα προϊόντα με τη συγκεκριμένη μυρωδιά (αν τα προσφέρει η μάρκα), όπως κρέμα σώματος και αφρόλουτρο. Εφάρμοσε πρώτα την κρέμα και έπειτα το άρωμα και η διάρκεια είναι σίγουρη!

Αν ανησυχείς ότι το άρωμα σου είναι πολύ έντονο, προτίμησε ένα προϊόν eau de parfum (το οποίο έχει περίπου 25 τοις εκατό λάδι και είναι πιο συμπυκνωμένο) και συνδύασε το με αντίστοιχα προϊόντα για διάρκεια.

featured photo: Τwenty20.com/nina_p_v
0 replies

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.