Τα τελευταία χρόνια ακούμε συνεχώς τη λέξη ”μίνιμαλ”. Από το πώς θα ντυθούμε μέχρι τη δίαιτα που θα ακολουθήσουμε και τη διακόσμηση του χώρου μας. Αλλά ο μινιμαλισμός, δεν είναι απλά μια τάση που σε βοηθάει στη λειτουργικότητα του χώρου σου. Βοηθάει και γενικότερα στον τρόπο ζωής σου αφού σου δίνει την ελευθερία να ανασάνεις. Να απαλλαγείς από όλο τον θόρυβο που δημιουργούν όλα αυτά τα περιττά αντικείμενα γύρω σου, και να απελευθερωθείς.

Πως μπορείς να δημιουργήσεις τον πιο υπέροχο μίνιμαλ χώρο που θα σου δώσει την ηρεμία που χρειάζεσαι;

Ξεκαθάρισμα

Ένα από τα πράγματα που σε κουράζουν και δεν σε αφήνουν να απολαύσεις τον χώρο σου, είναι η ακαταστασία. Ξεκίνα να αντιμετωπίζεις αυτήν την πρόκληση σιγά σιγά, με ένα δωμάτιο κάθε φορά. Αλλιώς, πίστεψέ μας, θα απελπιστείς. Εάν σε βοηθάει μπορείς αρχικά να δεις πως το κάνει η Marie Kondo ή να το κάνεις με τον δικό σου τρόπο. Το θέμα είναι να μην κρατάς αντικείμενα που δεν θυμάσαι πια τον λόγο που τα αγόρασες. Πέτα, ανακύκλωσε, χάρισε. Κάνε ό,τι νομίζεις εσύ καλύτερο αλλά ξεφορτώσου τα περιττά αντικείμενα από το σπίτι σου.

Εάν θες να μην φτάσεις ξανά στο ίδιο σημείο μπορείς να πάρεις μερικές ιδέες από την Κλαίρη Δημοπούλου και τα Minimalism Series που έχει δημιουργήσει για αυτόν ακριβώς το λόγο!

Κάθετες λύσεις

 
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη KonMari (@konmari.co)

Και αφού αποφάσισες με ποια αντικείμενα θα πορευτείς στην ζωή σου έρχεται ένα άλλο πρόβλημα. Πως να τα αποθηκεύσεις που δεν έχεις επιπλέον χώρο. Σκέψου λίγο πιο ευρηματικά λοιπόν. Αφού δεν έχεις άλλα συρτάρια και ντουλάπια, δοκίμασε την κατακόρυφη αποθήκευση. Επέλεξε έναν τοίχο και φτιάξε εκεί ράφια μέχρι επάνω που μπορείς να βάλεις κουτιά ή συρτάρια. Το μόνο που χρειάζεσαι μετά είναι μια μικρή σκάλα για να τα φτάνεις, Εύκολο;

Διάλεξε ένα θέμα

Ο μινιμαλισμός δεν είναι ακριβώς θέμα, αλλά περισσότερο ένας τρόπος ζωής. Υπάρχουν πολλές διαφορετικές επιλογές και ιδέες για να φτιάξεις τον δικό σου μίνιμαλ χώρο. Σκέψου πως θα ήθελες να είναι το σπίτι σου. Ποια χρώματα να επικρατούν, πως να είναι τα έπιπλα σου, τι εντύπωση θα ήθελες να δώσεις σε έναν επισκέπτη. Ακόμα και εάν το στιλ που θες είναι πιο μοντέρνο ή πιο boho υπάρχουν τρόποι να το κάνεις μίνιμαλ. Επέλεξε ένα συνδυασμό χρωμάτων και ένα θέμα για να έχεις τη βάση σου και ξεκίνα τον προγραμματισμό. Τα ουδέτερα χρώματα είναι συνήθως αυτά που θα δεις σε έναν μίνιμαλ χώρο. Αλλά δεν χρειάζεται να περιοριστείς.  Το Pinterest άλλωστε είναι ο καλύτερος φίλος σου!

Επένδυσε μόνο σε διαχρονικά κομμάτια

Η διακόσμηση του σπιτιού μπορεί να σου κοστίσει μια περιουσία. Αλλά μπορεί και όχι. Αφού έχεις φτιάξει το πλάνο για να δημιουργήσεις τον χώρο σου  θα πρέπει να βρεις και τα έπιπλα ή διακοσμητικά που θα τον πλαισιώνουν. Αρχικά θα πρέπει να έχεις ξεκάθαρα στο μυαλό σου το τι ακριβώς θέλεις, για να αποφύγεις τις απερίσκεπτες και περιττές αγορές. Προσπάθησε να σκεφτείς εάν αυτό που αγοράζεις τώρα θα ταιριάζει και σε ένα άλλο σπίτι στο μέλλον. Εάν οι πίνακες ζωγραφικής που θέλεις θα σε εκφράζουν και σε πέντε χρόνια από τώρα. Ένας δεκαθέσιος σμαραγδί καναπές είναι σίγουρα το όνειρο πολλών από εμάς, αλλά είναι μια αγορά που θα σε ικανοποιεί στο μέλλον; Μια καλή ιδέα είναι να κοιτάξεις πρώτα σε κάποια vintage η second-hand μαγαζιά μήπως βρεις κάποιο κομμάτι που να ταιριάζει στην μίνιμαλ διακόσμηση που ονειρεύεσαι.

featured photo: @sangriel