Τα Χριστούγεννα είναι πέρα από οτιδήποτε άλλο η εποχή της ευγνωμοσύνης. Είναι η εποχή που κατανοούμε λίγο περισσότερο την αξίας της μοιρασιάς, την αξία της ανιδιοτελούς αγάπης σε όλα τα επίπεδα.

Είναι η εποχή που η εγωιστική φύση μας κάνει ένα μικρό –δυστυχώς- διάλειμμα και η έννοια της προσφοράς είναι πιο έντονη και διάχυτη παντού. Είναι αυτή η ιδανική εποχή, που αν έχεις παιδιά, μπορείς να τους διδάξεις λίγο πιο εύκολα πώς να δείχνουν πραγματικά ευγνωμοσύνη, πώς να δίνουν, πώς να μοιράζονται χωρίς απλά να λένε ένα τυπικό ευχαριστώ λαμβάνοντας το δώρο τους.

Σκέψου άλλωστε πόσες φορές το έχεις κάνει. Κάποιος φίλος ή συγγενής προσφέρει στο παιδί σου ένα δώρο. Η αυθόρμητη αντίδραση σου είναι να του πεις να πει ευχαριστώ. Αλλά ακόμα κι αν το πει ένα παιδί, ελάχιστα έχει καταλάβει πραγματικά για την ευγνωμοσύνη και την έννοια της.

Και καταλαβαίνω πως είναι πολύ δύσκολο να διδάξεις σε ένα παιδί την ευγνωμοσύνη, ειδικά όταν εμείς οι ίδιοι σαν ενήλικες δυσκολευόμαστε πολλές φορές να την αντιληφθούμε.

Υπάρχουν όμως κάποιες απλές τεχνικές, που σύμφωνα με τους ειδικούς μπορούν να βοηθήσουν το παιδί να αντιληφθεί λίγο καλύτερα την ευγνωμοσύνη και τι πραγματικά είναι.

Δείξε ευγνωμοσύνη χρησιμοποιώντας μια ποικιλία φράσεων

«Ο καλύτερος τρόπος για να ωθήσουμε τα παιδιά μας να μάθουν αξίες —σε αυτή την περίπτωση, την ευγνωμοσύνη—είναι να κάνουμε εμείς πρώτοι αυτό που θέλουμε να μιμηθούν τα παιδιά μας», αναφέρει η ψυχολόγος Christina Furnival.

Χρησιμοποιώντας διάφορες φράσεις, εξέφρασε την ευγνωμοσύνη και την εκτίμηση σου στο παιδί για κάτι που έκανε. Για παράδειγμα, θα μπορούσες να πεις:

«Ευχαριστώ που άφησες τα παπούτσια σου στην πόρτα» ή «Εκτιμώ πολύ που ήρθες στο δωμάτιο όταν σου το ζήτησα» ή ακόμα και «Αισθάνομαι τόση χαρά όταν δείχνεις καλοσύνη στην αδερφή σου (ή σε κάποιον άλλον άνθρωπο ή ζώο)!».

Η ευγνωμοσύνη μπορεί να αποδειχθεί με πολλούς τρόπους πέρα ​​από το τυπικό «ευχαριστώ», και αυτή η προσέγγιση δίνει τη δυνατότητα στα παιδιά να κατανοήσουν βαθύτερα τι σημαίνει να είσαι ευγνώμων.

Κάνε ασκήσεις ευγνωμοσύνης μαζί με το παιδί

Σύμφωνα με την Christina Furnival, η ευγνωμοσύνη διδάσκεται ευκολότερα στα μικρά καθημερινά πράγματα.

«Να προσέχεις τις χιλιάδες ευκαιρίες που σου δίνονται για να είσαι ευγνώμων και να τις επισημαίνεις σκόπιμα στο παιδί σου». Ένα απλό «Νιώθω τόσο ευγνώμων που είσαι το παιδί μου», μπορεί να κάνει τεράστια διαφορά στην ψυχοσύνθεση του παιδιού.

Τα παιδιά είναι υπέροχοι μιμητές. Όταν αρχίσεις να λες για τα πράγματα που νιώθεις ευγνώμων, το παιδί σου απλώς θα ακολουθήσει το παράδειγμά σου.

Καθιέρωσε μια καθημερινή ή εβδομαδιαία πρακτική ευγνωμοσύνης την ώρα του φαγητού

Ξεκινήστε με το παιδί σου ένα τελετουργικό ευγνωμοσύνης.

«Όσο περισσότερο εσύ και το παιδί σου εκφράζετε ευγνωμοσύνη, τόσο περισσότερο συνειδητοποιείτε ότι υπάρχουν για εσάς πολλά για τα οποία πρέπει να είστε ευγνώμονες! Και αυτό σαν πρακτική θα έχει ως αποτέλεσμα ένα ντόμινο θετικών στιγμών και συναισθημάτων ευγνωμοσύνης για απλά καθημερινά πράγματα.

Έτσι δεν θα χρειαστεί λοιπόν να αναρωτηθείς πώς να διδάξεις στο παιδί σου την ευγνωμοσύνη, αφού το έχεις γαλουχήσει ήδη με αυτή.