Η  καραντίνα έχει αρχίσει να ορίζει την κάθε σου ημέρα. Το μυαλό σου βομβαρδίζεται καθημερινά από εικόνες και πληροφορίες που είτε τη διακωμωδούν, είτε επιβεβαιώνουν τη σοβαρότητα της κατάστασης. Όμως, πρέπει να επιλέξεις να βγεις από το φαύλο κύκλο που δημιουργούν αυτά τα εντελώς αντιφατικά συναισθήματα. Η πραγματικότητα που βιώνεις και μπορείς να ελέγξεις είναι ότι βρίσκεσαι στο σπίτι μόνη ή με ένα-δύο άλλα άτομα. Αν ισχύει το δεύτερο, η τριβή έχει αρχίσει να επηρεάζει τα νεύρα σου. Αν ισχύει όμως το πρώτο ενδεχομένως να νιώθεις μόνη.  Η μοναξιά είναι ένα από τα συναισθήματα που μπορούν να γίνουν αφόρητα και να αρχίσουν να σε καθηλώνουν.

Γι’αυτό ήρθε επιτέλους η ώρα να αποδεχθείς τη μοναξιά και να γνωρίσεις πραγματικά τον εαυτό σου. Μπορεί τελικά να καταφέρεις να μην ξανανιώσεις μόνη ποτέ.

Η μοναξιά

Το μόνο πραγματικό περιστατικό που συντρέχει στην κατάσταση που βιώνεις είναι ότι δεν υπάρχει άλλο άτομο γύρω σου, ή ότι ο δεσμός με τα άτομα που είναι γύρω σου δεν σε γεμίζει. Υπό συνθήκες που διαταράσσουν τη φυσική ροή των πραγμάτων στη ζωή μας, στρεφόμαστε σε άτομα ή συνήθειες που έχουμε ορίσει ως την απόδρασή μας. Αν δεν μπορούμε να αγγίξουμε αυτά τα άτομα, μπαίνουμε σε μια κατάσταση “θρήνου” επειδή δεν μπορούμε να αναστρέψουμε τον εγκλωβισμό μας. Ρίχνουμε μια ματιά στους τοίχους που θα γίνουν το μόνο περιβάλλον στο οποίο θα μπορούμε να εκτεθούμε για ένα αόριστο χρονικό διάστημα και τους ερμηνεύουμε σαν μια μικρή φυλακή. Ας βγούμε λοιπόν από αυτή τη λούπα.  Ας ορίσουμε το σπίτι μας ως το πεδίο προστασίας μας, αφού εκτός αυτού κινδυνεύουμε να αρρωστήσουμε ή να κολλήσουμε άλλους ανθρώπους. Εξάλλου υπάρχει και το Skype.

Ανακατάταξη

Η νέα περίοδος της ζωής σου που ακόμα προσπαθείς να συνηθίσεις συμπεριλαμβάνει σίγουρα κάποιους περιορισμούς. Αλλά κανείς δεν σου απαγορεύει να βγεις από το σπίτι σου, απλά οι έξοδοί σου πρέπει να είναι περιορισμένοι. Πρέπει να στείλεις και ένα μήνυμα για το που πας. Είναι σαν η κυβέρνηση να είναι αυτός ο ζηλιάρης σύντροφος, που θέλει να ξέρει πάντα που είσαι και τι κάνεις. Επίσης, τόσο καιρό η δουλειά έχει απορροφήσει κάθε ενέργειά σου να ασχοληθείς με τον εαυτό σου. Επιτέλους έχεις όλο το χρόνο να επανορθώσεις. Όταν χρειαζόταν να πηγαίνεις στο γραφείο, δεν έκανες και πάρα πολλά πράγματα εκτός σπιτιού. Οι φάσεις της ρουτίνας σου ήταν υπερβολικό άγχος, κίνηση, νεύρα λόγω κίνησης και προθεσμιών και μη ποιοτική ανάπαυση. Τώρα έχεις απόλυτη ησυχία να συγκεντρωθείς στη δουλειά σου και όλο το χώρο για να ξεσπάσεις όταν έχεις νεύρα. Είναι φυσικό τώρα που δεν είσαι σε εγρήγορση, να προσπαθείς να γεμίσεις το κενό με καθηλωτικά συναισθήματα που δημιουργείς μόνη σου. Γιατί να χαλάσεις τόση ενέργεια στο να βρεις το τέλειο υποκατάστατο μιας αρρωστημένης ρουτίνας;

μοναξιά
Unsplash | Roberto Nickson | @rpnickson

Mindful Βήματα

1 | Όχι άγχος

Ενημερώσου αλλά μη χάνεσαι εμμονικά σε ειδήσεις. Ενημερώσου μια φορά την ημέρα για λίγα λεπτά.

2 | Δεν μπορείς να ελέγξεις τα πάντα

Όλο αυτό τον καιρό το μυαλό σου έχει χρωματιστεί από αντιδράσεις που μπήκαν σε αναβολή ορμώμενες από ερεθίσματα που δεν είχες το χρόνο να διαχειριστείς τη στιγμή που παρουσιάστηκαν. Οπότε πριν γίνει αυτό η τοιχογραφία της “φυλακής” σου, οργανώσου. Διαχώρισε τα πράγματα που μπορείς να ελέγξεις από αυτά που δεν μπορείς. Τα πράγματα που μπορείς να ελέγξεις είναι αρκετά. Φτιάξε λοιπόν μια λίστα με απλά βήματα για να διαχειριστείς καθένα από αυτά. Κανένα από τα βήματα δεν πρέπει να είναι πολύ έντονο ή ριζικό. Baby steps! Έχεις χρόνο, οπότε δώσε το στον εαυτό σου για να εναρμονιστεί με τη μικρή αλλαγή του κάθε βήματος.

3 | Αποδέξου τα πράγματα που δεν μπορείς να ελέγξεις

Η παράλειψη μιας ενέργειας είναι συνήθως πιο δύσκολη από την ενέργεια. Αν δεν μπορείς να ελέγξεις μια κατάσταση, δεν σημαίνει ότι είσαι ανίκανη. Αυτό που σημαίνει είναι ότι η συγκεκριμένη κατάσταση δεν θα έπρεπε σε ανησυχεί. Αν η κατάσταση σου δημιουργεί αρνητικά συναισθήματα, ξέσπασε. Αν δεν μπορείς να ξεσπάσεις, γράψε σε ένα χαρτί όλα τα πράγματα που καθιστούν αυτή την κατάσταση ικανή να σε βγάλει εκτός ισορροπίας. Αναλογίσου πως εσύ μπορείς να κρατήσεις αυτή την ισορροπία. Δεν είναι τόσο δύσκολο όσο ακούγεται.

4 | Άρχισε ένα νέο χόμπι

Μάθε μια νέα γλώσσα με την εφαρμογή Duolingo. Άρχισε ένα διαδικτυακό πρόγραμμα εκπαίδευσης. Μάθε να ζωγραφίζεις με τη βοήθεια tutorials που είναι διαθέσιμα στο διαδίκτυο. Το διαδίκτυο είναι ένα μαγικό εργαλείο, που αν χρησιμοποιήσεις σωστά μπορεί να συμβάλλει σημαντικά στην εξέλιξή σου σε διάφορους τομείς.

5 | Επιβράβευσε τον εαυτό σου

Η διαδικασία ανακατάταξης του χάους του μυαλού σου θυμίζει το συναίσθημα της βίαιης αφαίρεσης ενός επιδέσμου από μια ανοιχτή πληγή. Άρα είναι σημαντικό να φροντίσουμε το τσούξιμο. Θρέψου σωστά και κράτησε τον οργανισμό σου ενυδατωμένο και ξεκούραστο. Το μυαλό μας τείνει να θολώνει πολύ πιο εύκολα όταν δεν φροντίζουμε το σώμα μας.

featured image: Unsplash | Trent Szmolnik | @its_imagery