Πώς να διαχειριστείς το χρόνο σου όταν νιώθεις ότι δεν έχεις καθόλου

Το νούμερο 1 πρόβλημα όλων στις μέρες μας έχει να κάνει με το χρόνο και τη διαχείρισή του. Ο χρόνος δεν είναι ποτέ αρκετός. Το να είσαι συνεχώς απασχολημένη και να έχεις διάφορα σημαντικά πράγματα να κάνεις μέσα στη μέρα είναι άλλο ένα δείγμα του ότι ζούμε στον 21ο αιώνα. 

Όλα έχουν να κάνουν με την αντίληψη. Οι ώρες που έχεις μέσα στη μέρα είναι ακριβώς αυτές που έχεις αντιληφθεί. Γι’ αυτό και όταν είσαι παιδί η μία ώρα σου φαίνεται χρόνια ολόκληρα, γιατί δεν έχεις κάποιο μέτρο σύγκρισης  αλλά ούτε και σωστή αντίληψη του χρόνου. Όσο μεγαλώνουμε, μία ώρα μοιάζει σαν ένα λεπτό και ο ένας χρόνος περνάει χωρίς να το καταλάβεις. Όχι επειδή έχεις διάφορα να κάνεις, αλλά επειδή έχεις πια είκοσι, τριάντα ή και σαράντα χρόνια εμπειρίας. Όσο περισσότερο έχεις ζήσει, τόσο καλύτερα αντιλαμβάνεσαι το χρόνο. 

Είναι όμως και κάτι άλλο, αν νιώθεις άβολα ο χρόνος δεν περνάει με τίποτα. Αν είσαι σε μάθημα γυμναστικής που διαρκεί μία ώρα, αναρωτιέσαι γιατί τα επτά λεπτά που πέρασαν μοιάζουν με επτά αιώνες. Ενώ όταν συναντάς τους φίλους και την οικογένειά σου συμβαίνει ακριβώς το αντίθετο. 

Ήρθε όμως η ώρα να βρούμε τη λύση:

1. Προσπάθησε να καταλάβεις που ξοδεύεις το χρόνο σου

Το σημείο που πρέπει να ξεκινήσεις είναι το σημείο που βρίσκεσαι τώρα. Θα πρέπει να κρατάς ένα ημερολόγιο με κάθε λεπτομέρεια, ώστε να μπορέσεις να δεις ακριβώς που σπαταλάς το κάθε λεπτό της μέρας σου. Θα εκπλαγείς. Μπορεί να περνάς τον περισσότερο χρόνο σου μη κάνοντας τίποτα. Έχεις ιδέα πόσο χρόνο της μέρας σπαταλάς στο Instagram; Ίσως θα πρέπει να χρησιμοποιήσεις αυτόν τον χρόνο για να είσαι πιο παραγωγική.

Αρχικά, πρέπει να αποφασίσεις αν “σπαταλάς” σωστά το χρόνο σου και στα σωστά πράγματα. 

2. Οργάνωσε τη λίστα σου

Οργάνωση και ακρίβεια. Μην περιμένεις να έχεις περισσότερες ώρες μέσα στη μέρα αν δεν είσαι ακριβής. Το να οργανώνεις τα πάντα, από τις δουλειές του σπιτιού μέχρι και πράγματα της δουλειάς, θα ελευθερώσεις αρκετό χρόνο. Ξεκίνα κάνοντας μία λίστα από αυτά που μπορείς να κάνεις τώρα. 

Αν πάλι υπάρχει κάποιος που μπορεί να αναλάβει κάτι από το πρόγραμμά σου, όπως τις δουλειές τους σπιτιού, μη διστάσεις να του τις αναθέσεις. Γλιτώνεις αμέσως χρόνο.  

Ρώτησε τον εαυτό σου τι μπορείς να “κόψεις”. Αν, για παράδειγμα, έχεις βάλει να καθαρίσεις το σπίτι σου για μία ώρα, ποιο το νόημα; Δεν χρειάζεται να είναι όλα στην εντέλεια, μπορείς να ξοδέψεις μίση ώρα. Πίστεψέ με θα τα καταφέρεις, εξίσου καλά και σε λιγότερο χρόνο. 

3. Κράτησε κάποια πράγματα αδιαπραγμάτευτα 

Κάθε εβδομάδα πρέπει να έχεις ένα με δύο αδιαπραγμάτευτα πράγματα, και το πρόγραμμά σου θα πρέπει να οργανώνεται με βάση αυτά. Για παράδειγμα, υπολόγισε μία έξοδο την εβδομάδα, και οκτώ ώρες ύπνου. Δεν θα πρέπει με τίποτα να κάνεις πίσω. Αυτά θα είναι η βάση σου για την υπόλοιπη μέρα. 

πηγή: www.careergirldaily.com/how-to-manage-your-time-when-you-feel-like-you-have-none
0 replies

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.