sizitisis me filous

Πώς να διαχειριστείς τις δύσκολες συζητήσεις με τους φίλους σου

Θα έχεις καταλάβει με τα χρόνια πως η εποικοδομητική κριτική είναι δύσκολο να γίνει σε κάποιον φίλο ή κοντινό σου άνθρωπο, ειδικά όταν είσαι εκνευρισμένη ή σε έντονη συναισθηματική κατάσταση. Και αυτό γιατί, η οικειότητα που έχετε μεταξύ σας δεν σε κάνει να βλέπεις την κατάσταση από απόσταση και με ψυχραιμία αλλά αντίθετα, σε ωθεί να αντιδράσεις με τον πιο ειλικρινή τρόπο που σου έρχεται κατά νου. Όχι πως είναι κακό να λες τα πράγματα με το όνομά τους καμιά φορά, όμως θέλει ιδιαίτερο χειρισμό το να πεις κάποιες αλήθειες που ίσως πληγώσουν.

Ωστόσο, αυτές οι αλήθειες ενίοτε χρειάζεται να ακούγονται, απλώς με διαφορετικό τρόπο. Όταν βλέπεις πως η άλλη πλευρά είναι δεκτική στο να ακούσει, το καλύτερο που έχεις να κάνεις είναι να μιλήσεις ψύχραιμα και ώριμα.

Πώς μπορείς να αντιμετωπίσεις κάποιον όταν όσα λέει δεν συμφωνούν με τις δικές σου αξίες; Πώς θα υπερασπιστείς τον εαυτό σου όταν νιώθεις πως αυτός υποτιμάται; Με ποιο τρόπο μπορείς να αντικρούσεις επιχειρήματα τόσο εκείνη τη στιγμή που λέγονται όσο και αργότερα που τα συναισθήματα θα έχουν καταλαγιάσει;

  1. Ξεχώρισε τις συνθήκες στις οποίες χρειάζεται να μιλήσεις

Καλά κατάλαβες. Δεν χρειάζεται σε κάθε κατάσταση να ακουστείς, να φωνάξεις και να επιχειρηματολογήσεις. Όταν ωστόσο, νιώθεις πως οι αρχές σου, τα πιστεύω σου, και τα θέλω σου διακυβεύονται, οφείλεις να μιλήσεις. Όχι, δεν θα είσαι αγενής αν υπερασπιστείς την άποψη σου από τη στιγμή που αυτή έχει ήδη τεθεί στο τραπέζι και έχει προσβληθεί. Σε κάποιες καταστάσεις μάλιστα, το να μη μιλήσεις θεωρείται πιο «άνανδρο» από το να ακουστεί η φωνή σου.

  1. Να είσαι υπεύθυνα ειλικρινής ακόμα και όταν η «καταιγίδα» περνάει

Η υπεύθυνη ειλικρίνεια επιτυγχάνεται με το να ξέρεις να τοποθετείς τη φωνή σου στο σωστό πλαίσιο (βλέπε νο.1). Παρόλα αυτά, υπάρχουν περιπτώσεις που για να αποφύγεις κάποιο ανεπιθύμητο αποτέλεσμα, άφησες κάποια λόγια να περάσουν. Αν αυτό που άφησες ακόμα σε βασανίζει, είναι καλό να το εκφράσεις. Πλησίασε τον συνομιλητή σου και πες του κάτι τύπου «είναι καλή ώρα να συζητήσουμε αυτό το θέμα;» ή «θέλω να σου πω κάτι που σκέφτομαι καιρό, είσαι εντάξει με αυτό;». Αν συμφωνήσει, τότε σημαίνει πως είναι δεκτικός στο να σε ακούσει.

  1. Μην κατηγορείς τους άλλους για τα δικά σου συναισθήματα

Σε μία διαφωνία, το κλειδί είναι να μην κατηγορήσεις τον άλλο για το συναίσθημα που σου δημιουργήθηκαν. Αν η συμπεριφορά του σε ενόχλησε και σου προκάλεσε θυμό –εν μέρει φαίνεται πως είναι δική του ευθύνη- αλλά στην πραγματικότητα, είναι δικό σου θέμα το ότι εκνευρίστηκες. Με βάση αυτό, θα υποστηρίξεις και τα επιχειρήματα σου. Αντί να πεις «η στάση σου ήταν άσχημη» ή «έκανες το τάδε», προτίμησε να πεις «ένιωσα άβολα με…» ή «με στεναχώρησε το…». Είσαι υπεύθυνη για τα δικά σου συναισθήματα και πίστεψε με, θα σώσεις πολλές καταστάσεις με αυτή την οπτική.

  1. Λάβε υπόψη την αυτοεκτίμηση σου

Όταν κάποια άποψη που ακούγεται σε προσβάλει, ο καλύτερος τρόπος να απαντήσεις εκείνη τη στιγμή, είναι να μπεις στο κέντρο της συζήτησης. Με άλλα λόγια, να πεις τι θα έκανες εσύ σε αυτή την περίπτωση. Όταν ξεκινήσεις μία διαφωνία με κάποιον που φαίνεται ότι είναι ήδη σε έντονη συναισθηματική κατάσταση, ίσως να μη βγει σε καλό. Αν κρίνεις τον συνομιλητή σου αυτό θα τον εξοργίσει, ενώ αν μιλήσεις με έναν πιο εσωστρεφή τρόπο θα νιώσει ανώτερος με αποτέλεσμα να υποτιμηθεί η άποψη σου. Το καλύτερο λοιπόν που έχεις να κάνεις είναι να μιλήσεις για το πώς θα φερόσουν εσύ σε μία αντίστοιχη περίπτωση. Το μήνυμα θα γίνει πολύ ξεκάθαρο χωρίς να βάζεις ταμπέλες στην προσωπικότητα του άλλου.

  1. Να παραμένεις ο εαυτός σου

Μην προσαρμόζεσαι στις απόψεις κάποιου άλλου μόνο και μόνο για να επικρατήσει ένα ειρηνικό κλίμα. Επίσης, δεν χρειάζεται να αναλαμβάνεις το ρόλο του θύματος για να αποφύγεις «επικίνδυνα» επιχειρήματα. Ο καθένας έχει τις δικές του αξίες και αρχές και έχει το απόλυτο δικαίωμα να τις εκφράζει αλλά ας μην ξεχνάμε πως έχει και την υποχρέωση να σέβεται και τις αντίστοιχες του συνομιλητή του. Βγάλε οποιαδήποτε «ταμπέλα» έχει αποδοθεί σε εσένα από τους γύρω σου και κάνε τη διαφορά με το να είσαι ειλικρινής τόσο μαζί τους όσο και με εσένα την ίδια.

featured photo: Unsplash / roya ann miller
0 replies

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.