Η απώλεια του κατοικίδιου σου μπορεί να αποτελέσει στιγμή σταθμό στη ζωή σου. Ακριβώς επειδή χάνεις έναν από τους καλύτερούς σου φίλους σου.

Τα κατοικίδια αποτελούν τους φίλους, την οικογένεια, το στήριγμα, το χάδι, την αγκαλιά που έχεις ανάγκη. Πόσο μάλλον αν έχεις χρόνια κάποιο στ ζωή σου. Βγάζει επομένως απόλυτο νόημα, το να πονέσεις και να θρηνήσεις για τον φίλο που μόλις έφυγε. Όπως κάθε απώλεια, έτσι και αυτή του κατοικίδιου όμως, πρέπει να αντιμετωπιστεί. Τα στάδια της διαχείρισης αυτής της απώλειας περνούν από πολλά κύματα και αρκετές ψυχικές διακυμάνσεις. Θυμήσου όμως, πως κάθε στάδιο απαιτεί χρόνο.

Άφησε τον εαυτό σου να θρηνήσει

Όπως θα έκλαιγες, θα φώναζες, για οποιαδήποτε απώλεια είχες στη ζωή σου, έτσι μπορείς να κάνεις και σε αυτήν την περίπτωση. Μη βάζεις όρια στον εαυτό σου όσον αφορά τα συναισθήματά σου και την περίοδο του θρήνου κάποιου αγαπημένου μέλους της οικογένειάς σου, του κατοικίδιου σου. Επιπλέον, άφησε και τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειας -παιδιά, σύντροφο- να θρηνήσουν με τον δικό τους τρόπο. Ο καθένας βιώνει την απώλεια όπως αυτός μπορεί.

Μίλα για αυτό

Μην κρατάς μέσα σου όλο αυτό που μπορεί να νιώθεις. Επικοινώνησε αυτό που νιώθεις στους κοντινούς σου. Ακόμη κι αν εκείνοι δεν είχαν κάποιο κατοικίδιο, θα σε ακούσουν. Η απώλεια του κατοικίδιου σου αξίζει να ακουστεί. Όσο δεν μένεις κλειστός στον εαυτό σου, τόσο περισσότερες οι πιθανότητες να το αντιμετωπίσεις αποτελεσματικότερα.

Μην ξεχνάς ότι συνέβη

Πολλές φορές, τείνουμε να ξεχνάμε κάποια απώλεια προκειμένου να την προσπεράσουμε. Αν όμως δεν νιώσεις καθετί που έχεις μέσα σου, δεν θα το ξεπεράσεις. Θα μένει μόνιμα μέσα σου σαν μια αρρώστια χωρίς γιατρειά. Προτίμησε λοιπόν να βγάλεις όσα έχεις από μέσα σου παρά να κρυφτείς από τον ίδιο σου τον εαυτό για να πάρεις τα πράγματα πιο χαλαρά.

Μη διστάσεις στο ενδεχόμενο υιοθεσίας ενός νέου κατοικίδιου

Όπως κάθε απώλεια, έτσι και αυτή, οφείλει να αφήσει χώρο σε κάποιο νέο ενδεχόμενο. Μπορεί προσωρινά να μη νιώσεις έτοιμος για κάποιο καινούριο κατοικίδιο και το καταλαβαίνουμε. Όμως, μην το αποκλείσεις εντελώς από τη ζωή σου. Κάποια στιγμή, ίσως να θελήσεις ξανά τη συντροφιά ενός κατοικίδιου. Σκέψου πως ο παλιός σου φίλος θα ήταν πολύ χαρούμενος που προχωράς με μία νέα παρέα στη ζωή σου.

ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΚΟΜΑ: Τελικά, γίνονται ακόμα πειράματα σε σκύλους για τη δοκιμή τσιγάρων;