Η πεποίθηση ότι σε μια σχέση η ζήλια είναι φυσική, είναι αποδεκτή σχεδόν από όλους. Ωστόσο, υπάρχουν φορές και καταστάσεις που το μέτρο χάνεται και η σχέση αλλοιώνεται τελείως. Η ζήλια είναι ένα στοιχείο τοξικό, όταν παύει να κάνει την εμφάνισή της μια φορά στο τόσο ή να είναι cute.

Παρακάτω θα βρεις έξι τρόπους να διαχειριστείς τη ζήλια στη σχέση σου σαν ώριμη ενήλικη γυναίκα.

> Υποστηρίξτε ο ένας τα συναισθήματα του άλλου

Αν εσύ μπορείς να ισχυριστείς πως λίγη ζήλια είναι απόλυτα φυσιολογική σε μια σχέση, το ίδιο θα πρέπει να μπορεί να κάνει και ο σύντροφός σου. Βάλε λίγο τον εαυτό σου στη θέση του. Πώς θα ένιωθες αν ο σύντροφός σου έκανε σκηνή αν τον ρωτούσες αν σκοπεύει να αργήσει να γυρίσει το βράδυ; Όταν είσαι σε μια σχέση, αντικειμενικά θυσιάζεις λίγη ελευθερία και αυτό είναι αμφίδρομο. Ό,τι ισχύει για εσένα, ισχύει και για εκείνον. Στην τελική τα double standards δεν οδήγησαν ποτέ σε κάτι καλό.

> Να ξέρεις πως η ζήλια σε μικρές δόσεις είναι καλό σημάδι

Η ζήλια δεν έρχεται χωρίς λόγο. Συχνά, έχει να κάνει με πολύ βαθύτερα πράγματα από ένα like. Όσο πιο σοβαρά μπαίνει κανείς σε μια σχέση, τόσο πιο συχνά κάνει την εμφάνισή της η ζήλια. Ακριβώς γιατί αυτή η σχέση αρχίζει να μετράει και να είναι προϊόν επένδυσης. Αν παρατηρήσεις και τον εαυτό σου, θα δεις πως κι εσύ έχεις κάποιες εκρήξεις ζήλιας και αυτό μέχρι ένα σημείο είναι ΟΚ. Δείχνει πως επενδύεις, δίνεις σημασία, είσαι ερωτευμένη και δεν προσποιείσαι.

> Μάθε να ηρεμείς τις στιγμές που νιώθεις ζήλια

Αν νιώθεις πως η ζήλια σε έχει κυριεύσει και κάνεις σκηνές στον σύντροφό σου για την πρώην του ή μια συνάδελφό του, μάθε πώς να διαχειρίζεσαι την κατάσταση. Αν για παράδειγμα κάνεις μια τέτοια σκέψη στις 10 το πρωί, σημείωσε την κάπου και μην επιτρέψεις στον εαυτό σου να την ξανακάνει μέχρι τις 6 το απόγευμα. Δίνοντας “ραντεβού” με τη ζήλια, είτε θα έχει σταματήσει να σε απασχολεί μέχρι τότε είτε θα έχεις καταφέρει να κατευνάσει τον εκνευρισμό.

> Έχε ρεαλιστικές προσδοκίες

Αν έχεις την εντύπωση πως ο σύντροφός σου ποτέ θα βρει ελκυστική καμία άλλη γυναίκα, θα πρέπει να τσεκάρεις τις πυρηνικές πεποιθήσεις. Είναι εντελώς φυσικό το να βρίσκει κανείς άλλους ανθρώπους όμορφους ή σέξυ. Ωστόσο, το να αντιδράς σε αυτό δεν είναι φυσικό. Οι κανόνες σε μια σχέση στην πραγματικότητα οδηγούν στην ύπαρξη ζήλιας σε αυτή. Όσο πιο έντονα ρομαντική έχεις μια ερωτική κατάσταση στο μυαλό σου, τόσο πιο κτητική γίνεσαι. Αποδέξου και την κακή τροπή που μπορεί να πάρουν τα πράγματα γιατί στην τελική έτσι ακριβώς είναι η ζωή.

> Επαναξιολόγησε τις τοξικές συνήθειες

Οι αντιδράσεις που έχεις την αίσθηση πως θα σε επιβεβαιώσουν (ερωτήσεις, τσεκάρισμα τηλεφώνου, stalking στην πρώην του στα social media) θα σε αγχώσουν περισσότερο. Αυτό επειδή δε θα βρεις τίποτα κατά πάσα πιθανότητα. Όλα αυτά που κάνεις για να ηρεμήσεις τη ζήλια σου, στην πραγματικότητα σε οδηγούν σε ένα χάος. Το “ψάξιμο” γίνεται συνήθεια και εσύ δεν ηρεμείς ποτέ, με συνέπεια να μη μπορείς να απολαύσεις τη σχέση σου.

featured image: Elite Daily