Οι πιο γερές φιλίες είναι εκείνες που βασίζονται στην ειλικρίνεια και στην αλληλοϋποστήριξη. Ωστόσο, οι περισσότερες εξ αυτών δεν είναι ιδανικές έχοντας αρκετά τοξικά στοιχεία.

Αν, λοιπόν, έχεις στη ζωή σου έναν φίλο που παρεμβαίνει στα πάντα, ίσως είναι η στιγμή να επανεξετάσεις τη δεδομένη σχέση. Αυτό δεν σημαίνει σε καμία περίπτωση πως δεν μπορείς να αναπτύξεις μια ισχυρή φιλία με ένα παρεμβατικό άτομο, όμως ο απώτερος σκοπός είναι να μπορέσετε και οι δυο να αισθάνεστε όμορφα όταν βρίσκεστε μαζί.

Συνέχισε, λοιπόν, να διαβάζεις πώς θα μπορέσεις να διαχειριστείς και να αντιμετωπίσεις έναν τέτοιο άνθρωπο που ενδέχεται να υπάρχει στη ζωή σου.

Απόκτησε δύναμη

Είναι διαφορετικό το να έχεις στη ζωή σου έναν παρεμβατικό φίλο και άλλο το να του επιτρέπεις να εισέρχεται στα προσωπικά σου δεδομένα. Προτού τον κατηγορήσεις αναρωτήσου πόση επιρροή και δύναμη ασκούν στο πρόσωπο σου, αν εσύ η ίδια δεν μπορείς να λάβεις πρωτοβουλίες και να πάρεις μόνη σου αποφάσεις ή αν προσπαθείς να αποφύγεις τυχόν συγκρούσεις μαζί του. Μόλις φτάσεις στη “ρίζα” και στην αιτία του “κακού” τότε θα καταφέρεις να βρεις τις ισορροπίες της σχέσης σας.

Γίνε κατανοητή

Κάποιοι άνθρωποι εκ φύσεως επιθυμούν να αναλάβουν τα ηνία της κάθε κατάστασης και να εκφράζουν τη γνώμη τους πάντα και παντού. Λόγου χάρη, τα άτομα που έχουν αυταρχικές τάσεις μοιράζονται ανά πάσα στιγμή την άποψη τους και αισθάνονται ικανοποιημένοι όταν οι άλλοι ακολουθούν τις συμβουλές τους. Έτσι, αν ο δικός σου φίλους δρα κατ’ αυτόν τον τρόπο κάνε του κατανοητό πως σε ορισμένες περιπτώσεις χρειάζεσαι κάποιον να σε ακούσει και όχι να σε συμβουλεύσει ή να μοιραστεί τη δική του, προσωπική γνώμη.

Παράλληλα, αν δεν ξέρεις πώς να του το πεις δοκίμασε κάτι τέτοιο: “Πάντοτε είναι ωραίο το να μοιράζεσαι την γνώμη σου μαζί μου, όμως προς το παρόν χρειάζεται να με ακούσεις. Αυτό θα με βοηθήσει στην παρούσα κατάσταση περισσότερο από οτιδήποτε άλλο”.

Προχώρα μπροστά

Οι τοξικοί άνθρωποι δεν έχουν καμιά θέση στη ζωή σου, αφού αν τους αφήσεις τα περιθώρια ενδέχεται να θέλουν να σε αλλάξουν. Όσον αφορά το συγκεκριμένο ζήτημα η guru συμβουλών Liz Pryor σημειώνει: “Εκείνο που πρέπει να κάνεις είναι να διατηρήσεις την ψυχραιμία σου. Όσο κι αν αυτοί οι άνθρωποι φαίνονται ισχυροί και προσκολλημένοι στις απόψεις τους τη στιγμή που θα καταστήσεις σαφές πως διαφωνείς πιθανότατα θα το αποδεχτούν αμέσως”.

Εν τέλει, είναι απολύτως σεβαστό το να εκφράσεις ακριβώς πως νιώθεις στον φίλο σου. Κατ’ αυτόν τον τρόπο θα μπορέσετε και οι δυο να προχωρήσετε μπροστά βελτιώνοντας και ενδυναμώνοντας την φιλία σας.

featured photo: @csbramlett