Όλοι μας μπορεί να πληγώσουμε τον άνθρωπο που αγαπάμε και δεν είναι πάντα εύκολο να εκφράσουμε το πόσο άσχημα νιώθουμε. Φυσικά δεν είναι πάντα εύκολο και για εκείνον να δεχτεί τη συγγνώμη μας και να μπορέσει να τα αφήσει όλα πίσω εύκολα. Για αρχή, πρέπει να καταλάβεις πως υπάρχει λύση για όλα! Χρειάζεται όμως ψυχραιμία και υπομονή για να πράξεις σοφά και να είσαι σίγουρη πως πραγματικά λυπάσαι. Ποιος είναι ο σωστός τρόπος να απολογηθείς όταν μία συγγνώμη δεν είναι αρκετή;

Πρέπει να καταλάβεις πως ένιωσε

Προσπάθησε να βγάλεις τον εαυτό σου από τη θέση στην οποία βρίσκεσαι και να μπεις στη θέση του άλλου. Πώς θα είχες νιώσει εσύ στην αντίστοιχη περίπτωση; Μίλησέ του και προσπάθησε να καταλάβεις τι θα τον βοηθήσει και τι θα τον καθησυχάσει. Είναι πολύ σημαντικό για να μπορέσει να σε συγχωρέσει, να ακούσει αυτά που θα του κάνουν καλό και αυτά που εκείνος θεωρεί σημαντικά.

Δώσε χρόνο και στους δυο σας ώστε να καταλάβεις ποιο επόμενο βήμα θα βοηθήσει

Πολλές φορές στην προσπάθειά μας να φτιάξουμε τα πράγματα, τα κάνουμε χειρότερα. Αυτό συμβαίνει γιατί όταν είμαστε σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης δεν μπορούμε πάντα να σκεφτούμε καθαρά και με ηρεμία. Κάνε ένα βήμα πίσω και άκου προσεκτικά αυτά που έχει να σου πει. Προσπάθησε να καταλάβεις ακριβώς τι τον πλήγωσε και με ηρεμία σκέψου τι θα τον κάνει να νιώσει καλύτερα.

Δείξε ότι πραγματικά καταλαβαίνεις πώς νιώθει

Δεν αρκεί το να ζητήσεις συγγνώμη. Πρέπει να του δώσεις να καταλάβει πως νιώθεις μαζί του τα συναισθήματά του. Πως καταλαβαίνεις ή αν μη τι άλλο μπορείς να φανταστείς τι αισθάνεται. Δείξε ότι αντιλαμβάνεσαι το πώς αυτά τον επηρεάζουν συναισθηματικά, αλλά και τον τρόπο με τον οποίο επηρεάζουν τη σχέση σας. Η ενσυναίσθηση είναι το παν.

Ζήτα συγγνώμη με όλο το σεβασμό και τη σοβαρότητα που χρειάζεται

Μπορεί να πρόκειται για κάτι πολύ απλό και πολύ μικρό που ίσως εσένα να μην σε είχε ενοχλήσει καν αν οι ρόλοι ήταν αντίστροφοι. Αυτό όμως σε καμία περίπτωση δεν σημαίνει πως δεν οφείλεις να πάρεις στα σοβαρά τα συναισθήματα του άλλου. Να το εννοείς όταν ζητάς συγγνώμη. Να μη βγαίνει από τη λογική σου, αλλά από την καρδιά σου.

featured image: Your Tango