Δεν είσαι η μόνη που επισκέπτεται το ψυγείο της 362 (χιλιάδες;) φορές μέσα σε τυπική μέρα του lockdown. Το τσιμπολόγημα, ακόμη κι όταν αφορά υγιεινά τρόφιμα, αποτελεί τακτική συνήθεια πολλών και σίγουρα ο κατ’ οίκον περιορισμός που έχει επιβάλλει το lockdown ανοίγει το δρόμο για επιδρομές στο ψυγείο.

Γιατί όταν μένουμε σπίτι ο πειρασμός μεγαλώνει;

Ας είμαστε ειλικρινείς – το φαγητό δεν έγινε ξαφνικά πιο νόστιμο. Έγινε απλά πιο προσβάσιμο. Όταν δουλεύεις, περνάς χρόνο έξω από το σπίτι, βρίσκεσαι μαζί με άλλους ανθρώπους (ακόμη κι εντός σπιτιού) η προσοχή σου είναι στραμμένη σε άλλα πράγματα, ο χρόνος σου είναι περιορισμένος, οι πειρασμοί λιγότεροι και η δυνατότητα να τους ικανοποιήσεις μικρότερη. Επιπλέον, σίγουρα θα έχεις παρατηρήσει ότι σε περιόδους ανίας, είναι πιο πιθανό να καταφύγουμε σε λύσεις όπως αυτές που απλόχερα προσφέρει το ψυγείο μας, ακόμη κι όταν δεν υπάρχει βιολογική ανάγκη για πρόσληψη τροφής.

Βάσει τον παραπάνω, μια πιθανή λύση στο πρόβλημα που λέγεται ‘τσιμπολόγημα’ είναι το να παραμείνεις δραστήρια ακόμη και όταν είσαι σπίτι. Και όποιος θέλει να βρει τρόπους μπορεί. Καθάρισε το χώρο σου, κάνε αλλαγές στη διαρρύθμιση, κάνε μια βιντεοκλήση με ένα φίλο ή μια φίλη, βγες για μια μετακίνηση 6, κάνε μια λίστα με πράγματα που θέλεις να κάνεις μετά το λοκντάουν, ξεκίνα μια DIY κατασκευή. Γενικά όπως είπαμε, αν θέλεις να βρεις τρόπους, μπορείς.

Στρέψε το désavantage σε avantage

Τα πολλά γεύματα δεν είναι εξορισμού συνυφασμένα με την αύξηση βάρους – το αντίθετο μάλιστα. Αλλά όπως συμβαίνει και με τα περισσότερα πράγματα στη ζωή, έτσι κι εδώ όλα είναι σχετικά. Άλλο το να τσιμπολογάς οργανωμένα και σωστά και άλλο ατάκτως. Και για να βάλουμε υπότιτλους, άλλο το να προγραμματίσεις ανά τρεις ώρες ένα θρεπτικό σνακ του τύπου 1 γιαούρτι χαμηλών λιπαρών ή 1 φρούτο + μία μικρή χούφτα ανάλατοι ξηροί καρποί, και άλλο το να επισκέπτεσαι κάθε μία ώρα το ράφι που έχεις φυλαγμένη την πραλίνα και τα cookies.

Οργάνωσε λοιπόν το διατροφικό σου πρόγραμμα ώστε να περιλαμβάνει θρεπτικά και μη επεξεργασμένα/θερμιδογόνα τρόφιμα, τα οποία θα μπορείς να απολαμβάνεις ανά τακτά χρονικά διαστήματα. Έτσι, όχι μόνο θα αποφύγεις τις περιττές θερμίδες μέσα στην ημέρα αλλά θα περιορίσεις και τις λιγούρες που σε στέλνουν κάθε τόσο να εποπτεύσεις την κατάσταση στο ψυγείο.

Κι αν η ανάγκη για τσιμπολόγημα παραμένει;  

Πολλές φορές συμβαίνει να συγχέουμε την πείνα με τη δίψα. Ένας οργανισμός που δεν είναι καλά ενυδατωμένος, είναι πιο πιθανό να καταφύγει στην αναζήτηση τροφής από έναν άλλο που έχει σωστή ενυδάτωση. Τώρα λοιπόν που το ξέρεις αυτό, ίσως μπορείς να καταλάβεις πού πηγαίνει η κουβέντα.

Ένα ποτήρι νερό ωστόσο, δεν είναι ο μοναδικός τρόπος για να ενυδατωθείς. Μπορείς πάντα να ετοιμάσεις στον εαυτό σου μια κούπα τσάι ή βότανα και να προσφέρεις στο σώμα σου κάτι παραπάνω από 250ml νερού. Γιατί όπως και να το κάνουμε, 250ml νερού εμπλουτισμένα με κατεχίνες, φλαβονοειδή, βιταμίνες και ιχνοστοιχεία (η περιεκτικότητα και η σύσταση προφανώς διαφέρουν ανάλογα με τον τύπο του ροφήματος) και σερβιρισμένα σε μια ωραία κούπα, είναι άλλη εμπειρία. Άσε που μερικά από αυτά τα ροφήματα έχουν πραγματικά υπέροχη γεύση.

Αναζήτησε αλλού τη λύση

Όπως αναφέραμε και προηγουμένως, κατά πάσα πιθανότητα αυτό που σε ωθεί στο τσιμπολόγημα δεν είναι η βιολογική πείνα. Ίσως να είναι απλά ανία ή ίσως απλά να θέλεις κάπως να κακομάθεις τον εαυτό σου ο οποίος ζει στις δυσμενείς και αβέβαιες συνθήκες μιας παγκόσμιας πανδημίας. Αυτός είναι εξάλλου ο ρόλος του comfort eating. 

Τι κι αν ο κύριος πρέσβης είχε τον τρόπο του να κακομαθαίνει τους προσκεκλημένους του; Σίγουρα εσύ μπορείς να βρεις πολλές εναλλακτικές πλην του φαγητού για να κακομάθεις τον εαυτό σου. Κάνε ένα DIY σπα στο σπίτι σου, βάλε ένα ωραίο άρωμα, ντύσου όμορφα, επισκέψου ένα e-shop που βρίσκεις ενδιαφέρον, βάλε όμορφη μουσική, κοιμήσου όταν νιώθεις ότι το χρειάζεσαι, ξεκίνα μια σειρά και binge-watch it μέχρι το τελευταίο επεισόδιο. Και γενικότερα κάνε πράγματα που σε κάνουν να νιώθεις άνετα και όμορφα.

featured photo: Twenty20.com/JulieK