Κάνεις κι εσύ διαλόγους στο κεφάλι σου με άτομα που αγαπάς ή που μισείς; Ξοδεύεις ώρες, μέρες, βδομάδες μαλώνοντας μέσα σου για ένα θέμα το οποίο δεν έχεις ξεστομίσει καν; Θέλω να ξέρεις ότι πρόκειται να τα πω όλα αυτά για έναν και μόνο λόγο: Μπορεί και να έχεις δίκιο. 

Το άτομο με το οποίο διαφωνείς στο κεφάλι σου μπορεί όντως να είναι σαδιστής, απατεώνας, να σε κάνει να ασφυκτιάς ή να είναι απλά εκνευριστικός. Αν όμως αυτό το άτομο είναι στον στενό κύκλο της καθημερινότητάς σου (ένα παιδί, η πεθερά σου, το αφεντικό σου, ένας συνάδελφος, ο άντρας σου που δεν θέλεις να χωρίσεις) τότε το συμπέρασμα είναι ένα: είναι δικό σου πρόβλημα. Και ο μόνος που μπορεί να το διορθώσει αυτό είσαι εσύ.

Ήρθε η ώρα λοιπόν να δούμε πώς μπορείς να αντιμετωπίσεις τους κακούς ανθρώπους, σύμφωνα με μία συντάκτρια του yourtango.com: Όταν έχεις να κάνεις με κακούς ανθρώπους, πρέπει να έχεις κατά νου ότι αυτό μπορεί να οφείλετε σε παιδικά βιώματα που τους κάνουν να αντιδρούν με αυτόν τον τρόπο.

Χρειαζόμαστε ένα trick για να μάθουμε να “διαχειριζόμαστε” τους κακούς ανθρώπους.

Όλοι έχουμε βιώσει παιδικά τραύματα γιατί κανένας γονιός δεν είναι τέλειος. Γι’ αυτό και οι κακοί άνθρωποι μπορεί να είναι πιο πληγωμένοι από τον μέσο όρο. Ας το έχουμε πάντα αυτό στο μυαλό μας.

Αν για παράδειγμα ανακάλυπτες πως κάποιος άνθρωπος είναι αρκετά οξύθυμος στην οδήγηση εξαιτίας ενός ατυχήματος που είχε. Πώς θα ένιωθες τότε; Η απάντηση είναι ότι ίσως δεν θα έπαιρνες θέση. Στην τελική, μην το παίρνεις προσωπικά γιατί όπως και να έχει ευθύνεται το ατύχημα. Έχοντας αυτό στο μυαλό σου θα αισθάνεσαι λιγότερο ντροπή και λιγότερο αμυντικά. Πρέπει να θυμάσαι ότι 9 στις 10 φορές δεν είναι κάτι προσωπικό. Τότε μπορείς να κάνεις κάτι γι’ αυτό και όχι να αντιδράσεις.

Oι άνθρωποι δεν θα είναι ποτέ ευχαριστημένοι όταν τους βάζεις όρια, όμως το οφείλεις στον εαυτό σου. Έτσι, την επόμενη φορά που θα αισθανθείς ότι κάποιος παραβιάζει τα όρια σου και η σχέση σας γίνεται τοξική τότε σκέψου γιατί μπορεί να το κάνει. Η απάντηση θα σε ηρεμήσει, δεν θα αντιδράσεις απέναντι στη συμπεριφορά του κι έτσι θα σπάσεις τον φαύλο κύκλο.

Γι’ αυτό σκέψου καλύτερα όταν σου φωνάζει το αφεντικό σου ή όταν σε κριτικάρει η πεθερά σου. Να θυμάσαι ότι το τραυματισμένο τους κομμάτι τούς κάνει κακούς. Μην το παίρνεις προσωπικά. Πάρε μια βαθιά ανάσα, κάνε ένα βήμα πίσω και χαμογέλα. Δεν είναι πια δικό σου πρόβλημα.

www.yourtango.com