Σε όλους μας αρέσει να αναπτύσσουμε αληθινές, ειλικρινείς φιλίες με άτομα με κοινά ενδιαφέροντα ή άτομα απο τα οποία μπορούμε να μάθουμε. Περιβάλλουμε τον εαυτό μας – είτε συνειδητά είτε όχι – με άτομα με παρόμοιες φιλοδοξίες ή χόμπι αλλά και με άτομα που διαφέρουν κατά πολύ από εμάς.

Στις φιλίες, είναι φυσικό να θέλει ο ένας το καλύτερο για τον άλλο. Το να βλέπεις όμως να γίνονται υπέροχα πράγματα στους φίλους σου, μπορεί να είναι δύσκολο μερικές φορές. Ίσως μπουν στο μυαλό σου η σύγκριση και η ζήλια και όταν μπαίνουμε στο παιχνίδι της σύγκρισης, όλοι χάνουν.

Σιωπηλές προσδοκίες που συχνά δεν ευδοκιμούν μπορούν να δημιουργήσουν το τέλειο περιβάλλον για τη ζήλια, την πικρία και την κακία. Όταν αυτές οι σκέψεις βρουν πρόσφορο έδαφος, μπορούν να εμποδίσουν σοβαρά την ανάπτυξη μιας υγιούς σχέσης.

Η ζήλια στις σχέσεις μπορεί να φαίνεται διαφορετική για τον καθένα. Ίσως ένας φίλος πήρε προαγωγή, έχει πιο ευέλικτο ωράριο εργασίας, βγήκε ραντεβού που φάνηκε αρκετά υποσχόμενο, αγόρασε το αυτοκίνητο που ήθελες, παντρεύτηκε πριν από εσένα, έκανε παιδιά πριν από εσένα ή μετακόμισε στην πόλη που ήθελες να ζήσεις… και ούτω καθεξής.

Τι θα έλεγες όμως αν υπήρχε ένας τρόπος να μετατρέψουμε τα αισθήματα ζήλιας σε κάτι πιο θετικό και παραγωγικό; 

how-to-deal-with-jealousy-in-friendships-1-1280x759-small

Οι υγιείς σχέσεις μπορούν να μας εμπνεύσουν να γίνουμε η καλύτερη εκδοχή του εαυτού μας. Ακολουθούν μερικά πράγματα που μπορούμε να κάνουμε ώστε να αποβάλλουμε τη ζήλια, να γιορτάσουμε τις επιτυχίες των φίλων μας και να διατηρήσουμε την αυτοπεποίθηση μας.

Βρες την ταυτότητα σου

Όσο πιο κοντά βρίσκεσαι στο να ανακαλύψεις το σκοπό της ζωής σου και να δουλέψεις για αυτόν, τόσο λιγότερο χώρο θα έχεις για τη ζήλια στις φιλίες σου. Η ελευθερία που έρχεται όταν σταματάς να ζηλεύεις και ξεκινάς να αποδέχεσαι το δικό σου μοναδικό ταξίδι, κατακτώντας τα όνειρα σου, μπορεί να είναι μεταδοτική.

Όταν τα πηγαίνεις καλά, μπορείς να βοηθήσεις και τους γύρω σου να τα καταφέρουν. Όσο πιο πολύ κατευθυνόμαστε προς αυτό που είμαστε προορισμένοι να κάνουμε – να ανακαλύψουμε την υπέρτατη χαρά και ευτυχία-  τόσο λιγότερο χώρο έχουμε να διαθέσουμε για στοιχεία που σκοτώνουν τις σχέσεις, όπως η περηφάνια, η αλαζονεία και η σύγκριση.

Γιόρτασε την πορεία τους

Όταν επιτρέπουμε τη ζήλια και την αρνητικότητα στις σχέσεις μας τότε το μόνο σίγουρο είναι πως θα οδηγηθούμε σε μια τοξική δυναμική. Αναγνωρίζοντας πως η πορεία των φίλων μας είναι μονάχα δική τους και σε καμία περίπτωση δική μας, θυμόμαστε πως χρειάζονται τη στήριξη και την ενθάρρυνση μας όπως ακριβώς και εμείς.

Η επιτυχία ενός φίλου δεν πρέπει να λειτουργεί ως υπενθύμιση των δικών μας δυσκολιών. Αντιθέτως, θα πρέπει να μας εμπνεύσει να συνεχίσουμε να προσπαθούμε για την κατάκτηση των δικών μας στόχων. Το να συμμετέχουμε στη χαρά των φίλων μας και να γιορτάζουμε την επιτυχία τους είναι ακριβώς το είδος της θετικής αντίδρασης που χρειαζόμαστε ώστε να μην δηλητηριάσουμε τις φιλίες μας και πιθανότατα, την προσωπική μας ζωή.

Θυμήσου τι είναι σημαντικό

Θύμισε στον εαυτό σου τι ήταν αυτό που είδες στο άτομο που τώρα αποκαλείς φίλο σου, στην αρχή της σχέσης σας. Συχνά μας ελκύουν άτομα με χαρακτηριστικά που δεν έχουμε εμείς ή έχουν να μας δώσουν κάτι νέο και διαφορετικό. Με τον ίδιο τρόπο, ίσως έχουμε εμείς να προσφέρουμε στους φίλους μας κάτι που τους λείπει. Αυτό κάνει μια σχέση, υπέροχη.

Για παράδειγμα, αν η φίλη σου χαρακτηρίζεται για το δυναμισμό και το πάθος της στη δουλειά ή σε κάποια άλλου είδους σχέση, ίσως αναγνωρίζεις πως αυτά είναι τα στοιχεία που κάνουν και εσένα να την εκτιμάς. Μπορεί ο δυναμισμός και το πάθος της να σε βοήθησαν στην πορεία, όπως θα έχεις κάνει και εσύ το ίδιο για κάποιον άλλο.

how-to-deal-with-jealousy-in-friendships-2-1280x853-small

Κάνε μερικές δύσκολες ερωτήσεις στον εαυτό σου

Είναι πολύ σημαντικό να είμαστε παρόντες και ειλικρινείς με τον εαυτό μας σχετικά με τις ανάγκες και τα θέλω μας, επιβεβαιώνοντας οτι είναι μια αληθινή και γνήσια αντανάκλαση του ποιοι είμαστε και ποιοι θέλουμε να γίνουμε.

Την επόμενη φορά που θα συνειδητοποιήσεις ότι ζηλεύεις, ρώτησε τον εαυτό σου: «Γιατί θέλω αυτό που έχει η φίλη μου;», «Γιατί έχω δημιουργήσει προσδοκίες; Ποιες είναι αυτές;», «Επιλέγω να αποδεχτώ ή να απορρίψω αυτές τις προσδοκίες;», «Πόσο διαφορετική θα ήταν η ζωή μου αν τις είχα;», «Γιατί δεν θεωρώ το δικό μου ταξίδι αρκετά ενδιαφέρον ώστε να θέλω να είναι διαφορετικό;»

Είναι πολλές ερωτήσεις – το ξέρω. Και οι απαντήσεις στις ερωτήσεις αυτές ίσως να μην είναι τόσο εύκολες. Σε προτρέπω να σκεφτείς αυτές τις ερωτήσεις και να ψάξεις τις απαντήσεις με τη βοήθεια ενός μέντορα ή ενός επαγγελματία που εμπιστεύεσαι.

Μίλησε ανοιχτά για αυτό

Μπορεί να είναι δύσκολο, μερικές φορές όμως χρειάζεται μια στιγμή αδυναμίας για να σπάσεις το φράγμα της ζήλιας και της περηφάνιας. Όταν δημιουργούμε έναν ασφαλές χώρο για ειλικρίνεια και δεκτικότητα, τότε βλέπουμε το φίλο μας για αυτό που πραγματικά είναι και όχι για όσα έχει κάνει. Να θυμάσαι να εκφράζεις τις απόψεις σου με καλοσύνη, να κάνεις ερωτήσεις και να είσαι ανοιχτή στο να ακούς όσα έχουν να σου πουν.

Η ιστορία σου, τα χαρίσματα σου, η παρουσία σου – είναι όλα αρκετά. Είσαι περισσότερο από αρκετή! Δεν χρειάζεται να ζηλεύεις την πορεία κάποιου άλλου επειδή βρίσκεσαι ήδη στη μέση της δικής σου.

Αυτό το χρόνο ας περιβάλλουμε τους εαυτούς μας με άτομα που θα μας βοηθήσουν να εξελιχθούμε, άτομα από τα οποία μπορούμε να μάθουμε αλλά και που αυτά με τη σειρά τους θα μάθουν από εμάς και που θα μας βοηθήσουν να ζήσουμε τη ζωή που επιθυμούμε.

Πηγή: darlingmagazine.org

Μετάφραση: Δήμητρα Καρατζά