Πονοκέφαλος. Μία λέξη πολλές σημασίες. Σε αυτό το άρθρο, θα βρεις την κυριολεκτική έννοια αυτής της κατάστασης. Συγκεκριμένα, θα μιλήσουμε για τους τρόπους με τους οποίους θα μπορέσεις να αντιμετωπίσεις τους χρόνιους ή συχνούς πονοκεφάλους.

Όπως κάθε τι που πονάει, έτσι και ο πονοκέφαλος είναι κάτι που θέλεις να το κάνεις να φύγει με οποιοδήποτε τρόπο. Και αυτός ο τρόπος συνήθως είναι τα παυσίπονα. Μπορεί να σε ανακουφίζουν, αλλά αν οι ημικρανίες είναι μέρος της καθημερινότητάς σου, τότε ίσως θα έπρεπε να δεις μερικές ακόμα εναλλακτικές.

Παρακάτω θα δεις μερικές ιδιαίτερα χρήσιμες μεθόδους, ικανές να ελαττώσουν το “αιώνιο” πρόβλημα σου με τους πονοκεφάλους:

1. Κρύες κομπρέσες

Αν μιλάμε για ένα κανονικού βαθμού πονοκέφαλο, τότε είναι καιρός να χρησιμοποιήσεις εκείνη την παγοκύστη ή το ξεχασμένο σακουλάκι αρακά που είχες στην κατάψυξη. Το τοποθετείς στο μέτωπό σου για 15 λεπτά and the pain goes away.

2. Ζέστη

Αν μιλάμε για πιο έντονες ημικρανίες, που προκλήθηκαν κυρίως από υπερένταση, άγχος, πίεση και ούτω καθεξής, τότε δεν έχεις παρά να τοποθετήσεις ένα ζεστό μαξιλαράκι ή κομμάτι ύφασμα στην περιοχή που πονάς. Αν η συσσωρευμένη πίεση είναι η αιτία πονοκεφάλου, τότε τοποθέτησε το ζεστό ύφασμα πίσω από το κεφάλι ή στο λαιμό.

3. Λιγότερη καφεΐνη

Η καφεΐνη μπορεί να προκαλέσει πονοκεφάλους και μάλιστα δυνατούς. Αν νιώθεις την πίεση στο κεφάλι σου να πλησιάζει, μην πάρεις καφέ, σίγουρα δε θα βοηθήσει. Αν είσαι ευάλωτη στους πονοκεφάλους, τότε το καλύτερο που έχεις να κάνεις είναι να απομακρύνεις την καφεΐνη σταδιακά από τη διατροφή σου, έτσι ώστε να συνηθίσει ο οργανισμός σου και να μη “διαμαρτύρεται” πια.

4. Υγιεινή διατροφή

Το να κρατάς τον εαυτό σου νηστικό, δε βοηθά καθόλου. Αντίθετα, αυξάνει τις πιθανότητες πονοκεφάλου, ειδικά αν διανύεις μια περίοδο άγχους. Να τρέφεσαι υγιεινά και να μην παραλείπεις τα γεύματά σου, ακόμα και όταν νιώθεις ότι δεν πεινάς.

5. Λιγότερες κοτσίδες

Όσο περίεργο και αν σου φαίνεται, υπάρχουν πολλές πιθανότητες να προκαλέσεις πονοκέφαλο στον εαυτό σου αν κάτι πιέζει συνεχώς το κεφάλι σου. Κοτσίδες ή μικρά κοτσιδάκια -τα λεγόμενα man bun- ή ακόμα τα γυαλάκια κολύμβησης ή τα κασκόλ. Αφαίρεσέ τα, αν νιώσεις το οτιδήποτε.

6. Λιγότερο έντονα φώτα

Αναφέρομαι σε εκείνους που έχουν χρόνιους πονοκεφάλους: τα πολύ φωτεινά χρώματα μπορούν πράγματι να προκαλέσουν ημικρανίες. Για να τις αποφύγεις στο μέλλον, δεν θα ήταν κακό να αλλάξεις την οθόνη του υπολογιστή σου για παράδειγμα, ή τις κουρτίνες σου. Υπάρχουν πολλοί που έχουν προβεί σε τέτοιες αλλαγές για να βελτιώσουν την ποιότητα ζωής τους.

7. Μπότοξ

Παρόλο που η πλειοψηφία θεωρεί το μπότοξ ένα δυνατό όπλο υπέρ της αντιγήρανσης, η Αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων, έχει αποδείξει ότι αποτελεί μέσο πρόληψης αλλά και θεραπείας για τις χρόνιες ημικρανίες. Αν είσαι μέσα στο 18% των γυναικών, 10% των παιδιών και το 6% ανδρών που υποφέρει από αυτές, τότε είναι καλό να είσαι ενήμερος και για εναλλακτικές θεραπείες.

8. Λεμόνια

Πολλοί είναι εκείνοι που υποστηρίζουν πως τα λεμόνια καταπραΰνουν τους πονοκεφάλους. Και έχουν δίκιο. Πρόσθεσε λίγες σταγόνες χυμού λεμονιού μέσα στο νερό ή το τσάι σου και θα πειστείς.

9.Κανέλα

Η χρήση κανέλας αποτελεί μία φυσική μέθοδο που έχει βοηθήσει ανθρώπους με χρόνιες ημικρανίες να κατευνάσουν τον πόνο τους. Φτιάξε ένα μείγμα κανέλας -με λίγο νερό- και άλειψέ το στο μέτωπο σου. Άφησέ το για λίγη ώρα και ύστερα ξέπλυνέ το. Η μυρωδιά της κανέλας επίσης, μπορεί να είναι ιδιαίτερα καταπραϋντική και για το στομάχι σου.

10. Μείωσε το αλκοόλ

Η κατανάλωση αλκοόλ μπορεί πολύ εύκολα να προκαλέσει πονοκέφαλο – το περιβόητο hangover. Αν ήδη πονάει το κεφάλι σου, καλύτερα να μην πιείς. Το αλκοόλ επιπλέον αφυδατώνει, πράγμα που από μόνο του προκαλεί πονοκεφάλους.

featured image: unsplash.com