Όταν ψάχνεις μια νέα δουλειά είναι σημαντικό να μπορείς να αναδεικνύεις το πάθος σου. Σήμερα θα έλεγε κάποιος ότι είναι δύσκολο να μεταφέρεις τον ενθουσιασμό και την αγάπη για το αντικείμενο σου χωρίς την προσωπική επαφή. Η αλήθεια είναι ότι καθώς οι πρώτες εντυπώσεις γίνονται μέσω διαδικτύου (συνεντεύξεις, βιογραφικά, cover letters) η διαδικασία χρειάζεται μια extra προετοιμασία.

Με την αγορά εργασίας να είναι ανταγωνιστική, αναδεικνύοντας την προσωπικότητα σου, το πάθος σου και τις ικανότητες σου στην αίτηση, το βιογραφικό, και το cover letter, θα καταφέρεις να δημιουργήσεις τις πρώτες εντυπώσεις που επιθυμείς.

Αναδεικνύοντας την προσωπικότητα και τον ενθουσιασμό σου

Ως υποψήφια για τη νέα δουλειά θες να φαίνεσαι (και να είσαι) ενθουσιώδης, επαγγελματίας και έτοιμη για το νέο ξεκίνημα. Μαζί με το πάθος σου θες να δείξεις στον εργοδότη τις αξίες, τους στόχους, και τις δεξιότητές σου. Δες το σαν ένα παζλ. Αν λείπει ένα κομμάτι, είναι αρκετό να αφήσει τον εργοδότη με ενδοιασμό. Ένας τρόπος να δείξεις τον ενθουσιασμό σου για μια θέση εργασίας είναι να ενώσεις το πάθος σου με τις επιτυχίες σου.

Γιατί θες να δουλέψεις σε αυτήν την εταιρία;

Πήγαινε ένα βήμα παραπέρα και σύνδεσε τον ενθουσιασμό σου για την εταιρία με κάτι ενδιαφέρον. Για παράδειγμα, αν έχεις επαφή με τα προϊόντα ή τις υπηρεσίες τους θα μπορούσες να αναφέρεις την εμπειρία σου με αυτά ή τι θα άλλαζες. Στη συνέχεια, αυτό θα πυροδοτήσει μια συζήτηση στην οποία θα μπορέσεις να αναδείξεις πτυχές του εαυτού σου και να σε γνωρίσουν καλύτερα. Μη φοβάσαι να πεις την προσωπική σου άποψη με σεβασμό. Ποτέ δεν ξέρεις πού θα σε οδηγήσει.

Τι σε διαφοροποιεί από τους άλλους;

Οι περισσότεροι ενδιαφερόμενοι εξηγούν πώς ακριβώς οι δεξιότητές τους αντιστοιχούν στη συγκεκριμένη θέση εργασίας. Αντί να κάνεις μια κοινότοπη προσπάθεια, δοκίμασε να προσθέσεις μια δική σου πινελιά. Είτε έχει να κάνει με το πώς θα παρουσιάσεις τις ικανότητες σου είτε με το ποιες ικανότητες θα επιλέξεις να παρουσιάσεις, η διαφορετικότητα θα σε βοηθήσει να αναδειχθείς. Θυμήσου ότι οι ενδιαφέρουσες ιστορίες αρέσουν και κεντρίζουν τους εργοδότες.

Η προσωπικότητα και το πάθος σου στο διαδίκτυο

Χαρακτηρίζεται ολόκληρη η αίτησή σου από συνοχή; Με μια πρώτη ματιά βρίσκονται όλα στη θέση τους και είναι σωστά γραμμένα; Έχεις την ίδια γραμματοσειρά σε όλα τα αρχεία που παραδίδεις; Ταιριάζει η αισθητική που επέλεξες με τον κλάδο σου; Δείξε στον εργοδότη ότι φροντίζεις για τη λεπτομέρεια έχοντας σωστή ορθογραφία.

Πώς να διαχειριστείς τα social media;

Η αλήθεια είναι ότι υπάρχει αρκετό debate σχετικά με το αν πρέπει να κρινόμαστε με βάση το πώς παρουσιαζόμαστε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Εκτός αν ψάχνεις μια δουλειά όπου το digital media footprint είναι σημαντικό και οι εργοδότες σου θέλουν να δουν τους λογαριασμούς σου στα social media για το περιεχόμενο που δημιουργείς, τότε θα μπορούσες να κρατήσεις ένα πιο ήρεμο προφιλ κατά την αναζήτηση εργασίας.

Τα social media για το επαγγελματικό προφίλ

Ιδανικά, ακόμη και όταν έχεις ένα καλλιτεχνικό επάγγελμα κρατάς μια διαχωριστική γραμμή ανάμεσα στα επαγγελματικά και προσωπικά σου προφίλ. Το Linkedin είναι και αυτό μέσω κοινωνικής δικτύωσης. Τα likes, follows, οι σελίδες και οι φορείς που ακολουθείς, οι συνδέσεις σου, όλα λένε μια ιστορία για εσένα. Αν έγραψες στο cover letter σου ότι αγαπάς μια εταιρία, έναν πρωτοπόρο, ή έναν κλάδο, τότε τα προφίλ σου χρειάζεται να το αποτυπώνουν. Κάνε like, ακολούθησε και προώθησε τα προφιλ που σε ενδιαφέρουν.

Χρησιμοποίησε τα social media, το βιογραφικό, το cover letter προς όφελός σου για να δημιουργήσεις την εικόνα του εαυτού σου που θες να προωθήσεις.