Είναι φορές που αναρωτιόμαστε εάν γυμναζόμαστε σωστά. Ή με το σωστό τρόπο. Ειδικά σε όλη αυτήν την περίοδο όλοι μας δοκιμάσαμε διαφορετικούς τρόπους γυμναστικής. Pilates, yoga, τρέξιμο, βαράκια, αερόβια γυμναστική. Και κάθε φορά που θέλαμε να συνδυάσουμε δύο διαφορετικούς τρόπους γυμναστικής αναρωτιόμασταν εάν είναι σωστό. Είναι σωστό πριν την πολύ χαλαρωτική yoga να έχεις κάνει ένα πολύ κουραστικό session cardio ασκήσεων; Μήπως έπρεπε να τα έχεις κάνει με την αντίθετη σειρά;

Για όλες τις παραπάνω απορίες μας απευθυνθήκαμε στην Βασιλική Δημητροπούλου, well-being Specialist και Yoga Teacher, ώστε να έχουμε μια σωστή κατεύθυνση.

Αερόβια άσκηση

Επειδή αναφερθήκαμε στις ασκήσεις cardio να πούμε πως είναι αυτές που γίνονται σε χαμηλή ως μέτρια ένταση για μεγάλο χρονικό διάστημα (μεγαλύτερο των 10′). Το τρέξιμο, η κολύμβηση, το ποδήλατο, η κωπηλατική, το ελλειπτικό, το έντονο περπάτημα και ο χορός είναι οι βασικές αερόβιες ασκήσεις. Μερικά από τα οφέλη αυτών των ασκήσεων είναι η βελτίωση της αντοχής, η μείωση του λίπους, η βελτίωση του νευρομυικού μας συστήματος, η αποβολή των τοξινών, η βελτίωση της ποιότητας του ύπνου και η μείωση του άγχους και του στρες.

Είναι πολύ σημαντικό επίσης πως δεν χρειάζεται να έχεις μια εξαιρετική φυσική κατάσταση για να στραφείς σε αυτού του είδους τις προπονήσεις. Εάν όμως είσαι αρχάρια καλό είναι ξεκινήσεις από χαμηλή ένταση για 15-20min, 2-3 φορές/ εβδομάδα. Όταν νιώσεις πως η αντοχή σου βελτιώνεται μπορείς να αυξήσεις την ένταση, τη διάρκεια και τη συχνότητα της άσκησης.

Επιπλέον καλό είναι να ακολουθείς ένα πρόγραμμα άσκησης υπό την καθοδήγηση ενός έμπειρου εξειδικευμένου επιστήμονα στον τομέα της άσκησης. Έτσι θα εξασφαλιστεί τόσο η ασφάλεια σου όσο και η καλύτερη απόδοση σου.

Συνδυασμός Yoga και αερόβιας άσκησης

Σύμφωνα με την Βασιλική, αυτές οι δύο είναι μορφές άσκησης που λειτουργούν συμπληρωματικά η μια της άλλης. Για αυτό και ο συνδυασμός τους είναι πολύ ευεργετικός. Από την μια η αερόβια άσκηση βελτιώνει την καρδιοαναπνευστική αντοχή και από την άλλη η yoga είναι μια ολοκληρωμένη μορφή άσκησης που βελτιώνει τη δύναμη του μυϊκού μας συστήματος. Επιπλέον η yoga βελτιώνει την ευλυγισία, την ευκινησία, τη στάση σώματος, την ισορροπία και λόγω των αναπνευστικών ασκήσεων βοηθάει στη βελτίωση της αναπνευστικής λειτουργίας, δηλαδή να αναπνέει κανείς πιο συνειδητά και πιο βαθιά μέσα στο σώμα του. Έτσι βελτιώνοντας την αναπνευστική σου ικανότητα μέσω της yoga έχεις μεγαλύτερη ευκολία αναπνοής και αντοχής κατά τη διάρκεια της αερόβιας άσκησης, αναπνέοντας πιο συνειδητά και με καλύτερο ρυθμό.

Ένα άτομο για παράδειγμα που κάνει yoga 2-3 φορές/εβδομάδα βελτιώνει αισθητά τη μυϊκή του δύναμη και την αντοχή του. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα και να μειωθεί το αίσθημα του λαχανιάσματος αλλά και την αποφυγή τραυματισμών κατά την αερόβια άσκηση.

Έχει τελικά σημασία η σειρά των προπονήσεων;

Στην περίπτωση του συνδυασμού αερόβιας προπόνησης και yoga συστήνεται πρώτα να γίνεται η αερόβια άσκηση και έπειτα η yoga. Αυτό συμβαίνει λόγω του θεραπευτικού χαρακτήρα της yoga και της ολιστικής προσέγγισης της στο σώμα. Αυτός ο συνδυασμός ασκήσεων ενδυνάμωσης μαζί με διατάσεις λειτουργούν σαν αποθεραπεία και πολύ κατευναστικά για όλο το νευρομυϊκό μας σύστημα.

Η yoga όταν γίνεται μετά την αερόβια γυμναστική βοηθάει το σώμα να χαλαρώσει, να ρίξει ομαλά τους καρδιακούς παλμούς. Δηλαδή, να αποβάλλει την ένταση που δημιουργήθηκε από την παρατεταμένη κίνηση ίδιων μυϊκών ομάδων.

Όπως σε συμβουλεύει η Βασιλική, να θυμάσαι πάντα να ακούς το σώμα σου. Να ακολουθείς αυτό που είναι καλύτερο και πιο ευεργετικό για τις δικές σου προσωπικές ανάγκες.

Instagram : vasiliki_wellbeing 

Facebook: Vasiliki Dimitropoulou 

featured photo: unsplash.com/@rawanyasser