Όλες έχουμε ακούσει την θεωρία ότι οι άνθρωποι τείνουν να επιλέξουν συντρόφους οι οποίοι μοιάζουν εμφανισιακά με κάποιον τρόπο με τους γονείς τους. Τι ισχύει όμως στην περίπτωση που εκτός από την εξωτερική εμφάνιση, αναζητάς και έναν σύντροφο που να έχει τον χαρακτήρα του πατέρα σου; Kαι πως κατ’ επέκταση, η σχέση που είχες με τον πατέρα σου επηρεάζει την ερωτική σου ζωή;

Η Shirani M. Pathak, ψυχοθεραπεύτρια και ειδική στα θέματα σχέσεων εξήγησε στο hellogiggles.com, ότι όσο πιο καλή σχέση έχεις ή είχες με τον πατέρα σου, τόσο πιο υγιείς θα είναι οι σχέσεις σου με τους άνδρες στη συνέχεια. Αντιθέτως, ένα κακό πρότυπο πατέρα οδηγεί σε εντελώς διαφορετικές επιλογές και είναι μια άλλη -πονεμένη- ιστορία.

Η Linda Nielsen, καθηγήτρια ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο Wake Forest που ειδικεύεται στις σχέσεις πατέρα-κόρης, εξηγεί ότι ένας συναισθηματικά απών πατέρας μπορεί πραγματικά να καταστρέψει την μετέπειτα ερωτική ζωή της κόρης του. “Μια κόρη που είχε μια υγιή και όμορφη σχέση με τον πατέρα της, συνήθως μπορεί τόσο να πάρει, όσο και να δώσει πιο εύκολα στον σύντροφό της εμπιστοσύνη, ασφάλεια και ικανοποίηση από ότι μια άλλη που είχε μια αντίστοιχα προβληματική σχέση με τον δικό της πατέρα” εξηγεί.

Σε μια συνέντευξή της δε, στην εφημερίδα The Telegraph, η Nielsen λέει ότι “οι γυναίκες που μεγαλώνουν με ουσιαστικές, άνετες, επικοινωνιακές σχέσεις με τους πατεράδες τους κάνουν καλύτερες επιλογές όσον αφορά στους συντρόφους που θα βγουν ραντεβού, θα κάνουν σεξ ή θα παντρευτούν. Έχουν καλά πρότυπα.” Επίσης προσέθεσε πως οι γυναίκες που δεν είχαν καλές σχέσεις με τους πατεράδες τους δυστυχώς αναπαράγουν το ίδιο κακό σχεσικό πρότυπο και με τους συντρόφους. 

“Αν πας μέσα σε ένα μπακάλικο και είσαι πεινασμένος, το πιο πιθανό είναι να αρπάξεις το πρώτο υποπροϊόν που θα σε κάνει να νιώσεις έστω λίγο καλά. Σαν να τρως δηλαδή junk food. Δεν έχεις προσδοκίες. Όταν οι γυναίκες μεγαλώνουν με πατεράδες αδιάφορους ή κακοποιητικούς είναι σαν πεινασμένοι πελάτες μπακάλικου: θα κάνουν λάθος ψώνια. Θα αγοράσουν πρόχειρο φαγητό. Πεινάνε για προσοχή αλλά θα καταναλώσουν ακόμα και σκουπίδια γιατί είναι πεινασμένες.” εξηγεί. Αν είχες έναν απόμακρο και ψυχρό πατέρα δεν ξέρεις πως να σχετιστείς με άλλο καλύτερο τρόπο με τους άνδρες και επιλέγεις το ίδιο μοτίβο ανθρώπου για σύντροφό σου. Έχεις συνηθίσει και δεν μπορείς να αλλάξεις.”

Με λίγα λόγια, τείνουμε να επιλέγουμε συντρόφους στις ετεροφυλοφυλικές σχέσεις μας οι οποίοι έχουν παρόμοια χαρακτηριστικά με εκείνα που είχαν οι πατεράδες μας, κάτι που σημαίνει ότι θα αν εκείνοι δεν ήταν υποστηρικτικοί, δεν μας γέμιζαν με κουράγιο, δεν μας έδιναν αγάπη και δεν μας σέβονταν, θα αναπαράξουμε το ίδιο μοτίβο και στις ερωτικές μας σχέσεις.

Μιλώντας στο Psychology Today, η ψυχολόγος Jennifer Kromberg εξηγεί: “Στην μέχρι τώρα καριέρα μου ως ψυχοθεραπεύτρια, συνάντησα ελάχιστες γυναίκες οι οποίες συνειδητά ή ασυνείδητα δεν προσπαθούσαν να διαλέξουν άνδρες που ο χαρακτήρας τους έτεινε να μοιάζει με εκείνον του πατέρα τους.” Για όσες από εσάς σκέφτεστε ότι είστε σε σχέση με κάποιον που δεν μοιάζει καθόλου στον πατέρα σας, η Jennifer Kromberg έχει να σας πει: “Ακόμα και οι εκείνες οι γυναίκες που έχουν επιλέξει έναν άνδρα που δεν μοιάζει στον πατέρα τους, τον έχουν επιλέξει ακριβώς με τα χαρακτηριστικά που θα ήθελαν να έχει ο πατέρας του και δεν τα διέθετε. Άρα και πάλι, η επιλογή τους συνδέεται με εκείνον, αλλά με διαφορετικό τρόπο.” Δε γλιτώνει καμιά μας.

Το μόνο θετικό που υπάρχει στο να έχει μια γυναίκα ένα κακό πρότυπο πατέρα, είναι να σώσει το μέλλον της γνωρίζοντας ότι η σχέση της αυτή ήταν προβληματική.

Και να προσπαθήσει να αποφύγει το να την επαναλάβει και με τους ερωτικούς της συντρόφους και αυτό τελικά είναι μάλλον ευκολότερο από το να μπορέσει μια γυναίκα που είχε εξαιρετική σχέση με τον πατέρα της να καταφέρει να την επαναλάβει με έναν εραστή. Πραγματικά είναι πολύ δύσκολο να βρεις έναν ‘αντικαταστάτη’ ενός καλού πατέρα. Γι’ αυτό και αυτές οι γυναίκες είναι υπερ επιλεκτικές και μπορεί να μην μπλέκουν με ”σκουπίδια”, αλλά έχουν τόσο υψηλά standards που μένουν μόνες.

Αν θέλεις να βρεις έναν τρόπο να βγεις από αυτόν τον φαύλο κύκλο και δεν μπορείς από μόνη σου τότε ίσως θα έπρεπε να αναζητήσεις τη λύση σε κάποιον ειδικό. 

featured photo: @fivesixthreedays