Εδώ και χρόνια γνωρίζουμε ότι αυτό που αποκαλούμε ‘υγιεινός τρόπος ζωής’, είναι μια πρακτική που στηρίζεται σε τρεις βασικούς πυλώνες – την ισορροπημένη διατροφή, τη συστηματική άσκηση και την καλή ψυχολογία.

Στο σημείο αυτό, θα μπορούσε κανείς να πει ότι οι τρεις παράγοντες που καθορίζουν την ποιότητα της ζωής μας βρίσκονται κατά κάποιο τρόπο σε μια μεταξύ τους δυναμική αλληλεπίδραση. Ίσως για παράδειγμα να έχεις διαπιστώσει (ή ίσως να έχεις ακούσει) ότι όταν επιλέγεις τα σωστά τρόφιμα, δεν παραλείπεις γεύματα και μαγειρεύεις στο σπίτι, τα επίπεδα ενέργειάς σου, η διάθεση, η αυτοπεποίθηση και γενικότερα η ψυχολογία σου παίρνουν την ανιούσα. Το ίδιο ήρθε η ώρα να παρατηρήσεις και για την άσκηση.

Η συστηματική άσκηση αποτελεί ασπίδα απέναντί σε πλήθος ασθενειών όπως ο διαβήτης, τα καρδιαγγειακά και μυοσκελετικά προβλήματα και οι ιώσεις. Παράλληλα παρέχει ευεξία και εξασφαλίζει στο σώμα μας όλα αυτά που χρειάζεται για να είναι στα καλύτερά του. Εξωτερικά και εσωτερικά. Κι αυτό γιατί εκτός από τη θωράκιση της σωματικής μας υγείας, η άσκηση συνιστά ένα εξίσου μοναδικό και απόλυτα φυσικό mood booster. Περιττό να πω ότι αν έως τώρα δεν το είχες στη ζωή σου, τότε πρέπει να το δοκιμάσεις.

 
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Sara Sampaio (@sarasampaio)

Μειώνει το στρες

Και σε βοηθάει να αποφορτιστείς με τον πιο φυσικό και ωφέλιμο τρόπο. Και το καλύτερο; Σου αποδεικνύει εμπράκτως ότι το άγχος δεν λύνεται υιοθετώντας αυτοκαταστροφικές συμπεριφορές. Αντιθέτως, η εκτόνωση που αναζητάς μπορεί να έρθει μέσω άλλων εναλλακτικών που όχι μόνο δεν θα βλάψουν την υγεία σου αλλά θα τη βελτιώσουν κιόλας.

Βελτιώνει τη διάθεση

Και αυτό είναι επιστημονικά τεκμηριωμένο, μιας και μετά την άσκηση, ο εγκέφαλός σου ξεκινά να παράγει ένα σύνολο νευροδιαβιβαστών που σχετίζονται με την ευφορία και την ανακούφιση από τον πόνο και το στρες. Ο λόγος φυσικά για τις ενδορφίνες, που αποτελούν φυσικά οπιοειδή, τη ντοπαμίνη, τη σεροτονίνη και τη νορεπινεφρίνη. Και αυτό είναι κάτι που το σώμα και το μυαλό σου πραγματικά λατρεύουν.

Σε βοηθάει να χτίσεις αντοχή

Και αυτό δεν αναφέρεται μόνο στη μυϊκή δύναμη, την ευλυγισία ή την αυξημένη ανθεκτικότητα στον πόνο που μπορείς να εξασφαλίσεις για το σώμα σου μέσω της άσκησης. Η τακτική άσκηση αρκεί για να σου διδάξει την αξία της υπομονής και της επιμονής, της πειθαρχίας, της προσήλωσης και του να μην τα παρατάς ακόμη και όταν οι συνθήκες είναι δυσμενείς.

Αυξάνει τα επίπεδα ενέργειας

Ίσως εν μέρη να οφείλεται στη θετική επίδραση που έχει πάνω στη διάθεσή σου ή απλά στο ότι ενδυναμώνει το σώμα σου και αυξάνει την αντοχή σου. Σε κάθε περίπτωση πάντως, όσο αντιφατικό κι αν ακούγεται, η συστηματική άσκηση εξασφαλίζει ενέργεια και τονώνει τον οργανισμό.

Βελτιώνει την αυτοπεποίθηση

Πράγμα πολύ λογικό αφού τόσο το σώμα όσο και το μυαλό σου είναι στα καλύτερά τους. Και επειδή όπως μας έμαθε και η Vichy ‘η υγεία είναι όμορφη‘ (ας παραδεχτούμε ότι ήταν πετυχημένο σλόγκαν), αυτή την ανανέωση δεν θα αργήσεις ούτε κι εσύ να τη θαυμάσεις στον εαυτό σου.

Ενθαρρύνει την κοινωνικοποίηση

Μια αθλητική δραστηριότητα μπορεί να σε βοηθήσει να γνωρίσεις κόσμο. Ένα ομαδικό άθλημα, μαθήματα χορού ή γιόγκα, ένας σύλλογος πεζοπορίας κτλ., μπορεί να σε φέρει σε επαφή με νέους ανθρώπους και να σε βοηθήσει να διευρύνεις τον κύκλο σου. Εναλλακτικά, θυμήσου ότι η οποιαδήποτε αθλητική δραστηριότητα μπορεί εύκολα να συνδυαστεί με συναναστροφή με άτομα του ήδη υπάρχοντος κοινωνικού σου κύκλου. Και τι μπορεί να είναι καλύτερο από το να διοργανώσεις μια εκδρομή για hiking με την παρέα σου, να πας για τρέξιμο/περπάτημα ή να ξεκινήσεις μια νέα αθλητική δραστηριότητα μαζί με φίλους;

featured photo: Τwenty20.com/nina_p_v