Λίγο να ανατρέξει κανείς στο internet, σίγουρα θα πέσει πάνω σε συνταγές τύπου DIY. Αυτές συνήθως αφορούν το πρόσωπο ή τα μαλλιά και υπόσχονται τρομερά αποτελέσματα.

Πρέπει όμως να μάθουμε να ξεχωρίζουμε τις συνταγές που είναι ιδανικές για το πρόσωπό μας, από αυτές που το μόνο που θα καταφέρουν είναι να επιδεινώσουν την εκάστοτε κατάσταση.

Παρακάτω θα βρεις ορισμένα υλικά πουθα πρέπει να αποφύγεις να τα εφαρμόζεις στο δέρμα σου

Μαγειρική σόδα

Παρόλου που φαίνεται να έχει ακριβώς την ίδια υφή με το scrub που χρησιμοποιείς, η μαγειρική σόδα δεν φαίρνει τα ίδια αποτελέσματα. Γιατί; Το φυσικό  pH του δέρματος μας είναι μεταξύ 4,5 με 5 και όταν “παίζεις” με τα επίπεδα αυτά, είναι σαν να βάζεις φωτιά σε ένα δάσος. Η μαγειρική σόδα λοιπόν, είναι εξαιρετικά αλκαλική και αυτό σημαίνει ότι ανεβάζει τα επίπεδα του pH του δέρματος στο 9. Με αυτόν τον τρόπο καταστρέφεται το φυσικό “φράγμα” της επιδερμίδας που είναι υπεύθυνο στο να κρατάει μακριά τα βλαβερά βακτιρίδια.

Λεμόνι

Από την άλλη, το λεμόνι βρίσκεται στην αντίθετη πλευρά της κλίμακας, αφού έχει μόλις 2pH, δηλαδή είναι πάρα πολύ όξινο. Έτσι όταν απλώνεις λεμόνι απευθείας στο δέρμα σου, τα οξέα διαταράσσουν τον οξύ μανδύα του δέρματός σου και προκαλούν κατευθείαν ερεθισμό στο σημείο εκείνο. Επίσης, τα έλαια των εσπεριδοειδών φρούτων είναι επίσης φωτοτοξικά που σημαίνει ότι μπορεί να προκαλέσουν εξανθήματα και φουσκάλες στο δέρμα σου, αν είσαι εκτεθειμένη στον ήλιο μετά την εφαρμογή τους.

Οδοντόκρεμα 

Πρέπει να σταματήσεις αμέσως την εφαρμογή οδοντόκρεμας σε σπυράκια και μαύρα στίγματα. Αυτό γιατί, όχι μόνο δεν βοηθάει σε κάτι αλλά είναι και γεμάτη με συστατικά όπως μέντα, δυόσμος και γενικότερα συστατικά τα οποία είναι άκρως ερεθιστικά για το δέρμα σου. Όλα αυτά μαζί, καθιστούν τον “τέλειο” συνδιασμό για ένα χημικό έγκαυμα. Σε πείσαμε να μην την χρησιμοποιήσεις παρά μόνο για να βουρτσίσεις τα δόντια σου;

Ζεστό νερό

Ξέρουμε πως το να κάνεις ντουζ με ζεστό νερό είναι αρκετά χαλαρωτικό. Όμως βγαίνοντας από το μπάνιο θα διαπιστώσεις ότι έχει μετατρέψει το δέρμα σου σε κόκκινο και αυτό σε λίγο θα σου φέρει ερεθισμό αλλά και φαγούρα. Σίγουρα θα έχεις και την αίσθηση ότι σε “τραβάει” το πρόσωπό σου. Την επόμενη φορά προσπάθησε να κάνεις μπάνιο με χλιαρή θερμοκρασία.

Ζάχαρη 

Το να χρησιμοποιείς την ζάχαρη στα χείλη ως μια μορφή scrub είναι ό,τι πρέπει αφού τα χείλη τείνουν να είναι πιο ανθεκτικά. Το ίδιο δεν ισχύει όμως και για το πρόσωπό σου. Οι μικροί κόκκοι ζάχαρης συμβάλλουν στην σκλήρυνση του δέρματος και μπορεί να σου προκαλέσει ερεθισμούς, κόκκινα σημάδια ακόμα και φλεγμονή.