Φυσικό στέγνωμα VS πιστολάκι: ποιος είναι ο πιο ασφαλής τρόπος να στεγνώσεις τα μαλλιά σου;

Φυσικό στέγνωμα VS πιστολάκι: ποιος είναι ο πιο ασφαλής τρόπος να στεγνώσεις τα μαλλιά σου;

Πολλές φορές ακούμε ότι το στέγνωμα των μαλλιών με πιστολάκι ή η χρήση εργαλείων styling, ταλαιπωρεί και φθείρει τα μαλλιά μας. Αρκετοί ειδικοί, μάλιστα, μας συμβουλεύουν να τα αφήνουμε να στεγνώνουν φυσικά.

Τι είναι όμως καλύτερο;

Όταν τα μαλλιά σου έρθουν σε επαφή με το νερό, διογκώνονται και γίνονται αδύναμα. Αυτό όχι μόνο ασκεί «πίεση» στις πρωτεΐνες που τα διατηρούν υγιή, αλλά μπορεί να οδηγήσει σε σπασίματα και θραύση της τρίχας.

Τα μαλλιά μπορούν να απορροφήσουν έως και 30% του βάρους τους στο νερό. Όσο περισσότερο παραμένουν υγρά, τόσο περισσότερο ο φλοιός διογκώνεται και σπάει, προκαλώντας μόνιμες βλάβες. Φυσικά, αυτό δεν σημαίνει ότι το στέγνωμα των μαλλιών δεν έχει τα δικά του μειονεκτήματα.

Το styling με θερμότητα μπορεί να προκαλέσει απώλεια υγρασίας. Η ελαστικότητα και η αντοχή των μαλλιών μας εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από την περιεκτικότητα σε νερό. Οπότε η έλλειψη αυτού, μπορεί να προκαλέσει ξηρότητα, ευθραυστότητα και ζημιές στην τρίχα.

Στις πιο σοβαρές περιπτώσεις, κάποια εργαλεία styling με θερμότητα μπορούν να προκαλέσουν το λεγόμενο ‘bubble hair’ - μια κατάσταση που εμφανίζεται όταν τα μαλλιά γεμίζουν με μικροσκοπικές φυσαλίδες αέρα

Πιστολάκια πάνω από 175 βαθμούς και ισιωτικά πάνω από 125 βαθμούς μπορούν να προκαλέσουν γρήγορα ατμό και διαστολή της υγρασίας μέσα στην τρίχα, δημιουργώντας μικροσκοπικές φούσκες αέρα μέσα στις ίνες των μαλλιών. Εάν συμβεί αυτό, θα παρατηρήσεις το σχηματισμό μικρών εξογκωμάτων ή «φυσαλίδων» κατά μήκος των τριχών των μαλλιών σου. Όταν σχηματίζονται αυτές οι φυσαλίδες, τα μαλλιά είναι πολύ αδύναμα και εύθραυστα. Δυστυχώς, δεν μπορείς να τα «θεραπεύσεις».

Ενώ και οι δύο μέθοδοι έρχονται με τα δικά τους μειονεκτήματα, υπάρχουν βήματα που μπορείς να κάνεις για να διασφαλίσεις ότι τα μαλλιά σου προστατεύονται και δεν απειλείται η ακεραιότητα των τριχών, χρησιμοποιώντας κάποια προϊόντα ειδικά για προστασία κατά το στέγνωμα.

Μια καλή λύση είναι οι πετσέτες με μικροΐνες, που απορροφούν εξαιρετικά το νερό και ταυτόχρονα είναι πολύ ελαφριές. Επένδυσε σε προϊόντα που προστατεύουν τα μαλλιά σου, ειδικά αν εφαρμόζεις θερμότητα.

Extra tip: Απόφυγε τα λάδια για τα μαλλιά όταν πρόκειται να βάλεις κάποιο ισιωτικό εργαλείο, γιατί σε συνδυασμό με τη θερμότητα καίγονται πολύ πιο εύκολα.

featured image: Healthline
0 replies

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.