Θα έχεις ακούσει ότι η τροφή μας είναι το φάρμακό μας. Ίσως μάλιστα έχεις ακούσει να μιλάνε για την ύπαρξη ενός “δεύτερου εγκεφάλου” που εδράζεται στο έντερο μας. Πράγματι, το μικροβίωμα του εντέρου είναι ικανό να επηρεάσει λειτουργίες που εκτείνονται πέραν την πέψης, απορρόφησης και αποβολής συστατικών τροφίμων. Στην πραγματικότητα, το έντερό μας αποτελεί ένα δεύτερο κέντρο ελέγχου, το οποίο ρυθμίζει τη διάθεση, τα επίπεδα ενέργειας, τη λειτουργία του ανοσοποιητικού, τη συνολικότερη ευεξία του οργανισμού και κατ’επέκταση την ίδια τη μακροζωία.

Και αυτό που κάθε διατροφολόγος και γαστρεντερολόγος θα σου πει, είναι ότι η υγεία του γαστρεντερικού σου συστήματος είναι μια τοπ προτεραιότητα.

Τρεις κορυφαίοι γαστρεντερολόγοι συγκεντρώνουν τις αγαπημένες τους τροφές για υγεία στο optimum.

1. Πράσινα φυλλώδη λαχανικά

Σύμφωνα με τον γαστρεντερολόγο Δρ. Marvin Singh, τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά οποιουδήποτε είδους αποτελούν μία από εκείνες τις κατηγορίες τροφίμων που δεν πρέπει να λείπουν ποτέ από το μενού της ημέρας. Και ο λόγος δεν είναι άλλος από την υψηλή περιεκτικότητά τους σε φυτικές ίνες, οι οποίες συμβάλλουν στη θρέψη και ενίσχυση των καλών βακτηρίων του εντέρου.

2. Βολβοί

Ο συγγραφέας του διατροφικού εγχειριδίου Happy Gut και γαστρεντερολόγος Δρ. Vincent Pedre, ενθαρρύνει πάντα τους ασθενείς του να σκέφτονται δημιουργικά και να πειραματίζονται με διαφορετικούς συνδυασμούς τροφίμων που μεγαλώνουν κάτω από το έδαφος. “Υπάρχουν πραγματικά τόσες εκπληκτικές ρίζες που μπορούν να ενισχύσουν την ποικιλότητα της εντερικής μικροχλωρίδας, και μπορούν να μαγειρευτούν με την ίδια ευκολία όπως η πατάτα” τονίζει. Και γιατί η ποικιλότητα αυτή είναι σημαντική; Γιατί πολύ απλά εξασφαλίζει στο μικροβίωμα του εντέρου μεγαλύτερη προσαρμοστικότητα και αντοχή, σε περίπτωση που ο οργανισμός βρεθεί σε δυσμενείς συνθήκες.

Τροφές που ανήκουν στην κατηγορία των ριζών ή/και των βολβών είναι η πατάτα, η γλυκοπατάτα, το κρεμμύδι, το γογγύλι, το καρότο, το τζίντζερ και ο μάραθος.

Tip: Τα τρόφιμα που μεγαλώνουν κάτω από το έδαφος τείνουν να είναι πιο επιβαρυμένα με χημικές ουσίες. Συνεπώς, προτίμησε να προμηθεύεσαι τροφές όπως τα καρότα από καταστήματα βιολογικών προϊόντων ή από σειρές του σούπερ μάρκετ που φέρουν την αντίστοιχη πιστοποιήση.

3. Σαρδέλες

Είναι staple τροφή του καλοκαιριού, πλούσιες σε ω-3, προσιτές από οικονομική άποψη και, προσωπικά, δεν έχω γνωρίσει κανέναν που να μην του αρέσουν. Ο Δρ. Pedre δηλώνει εξίσου οπαδός των λιπαρών ψαριών, μιας και η περιεκτικότητά τους σε ω-3 πολυακόρεστα λιπαρά οξέα τα καθιστά ικανά να ασκήσουν αντιφλεγμονώδη δράση, κάτι που “προφανώς και είναι ευεργετικό για όλο το σώμα, συμπεριλαμβανομένου του εντέρου”.

4. Κουρκουμάς

Όπως τα λιπαρά ψάρια, έτσι και ο κουρκουμάς έχει κερδίσει τη φήμη του αντιφλεγμονώδους τροφίμου, χάρη στη δράση της περιεχόμενης κουρκουμίνης. Για τον Δρ. Pedre, ο καλύτερος τρόπος να εισάγεις τον κουρκουμά στη διατροφή σου, είναι η προσθήκη σκόνης αυτού σε ρύζι κατά το μαγείρεμα.

5. Αβοκάντο

Για τον Δρ. Jacob Skeans, γαστρεντερολόγο στο Wexner Medical Center του Πανεπιστημίου του Ohio, και δεν νοείται λίστα υγιεινών τροφίμων που να μην περιλαμβάνει το αβοκάντο (και ποιος θα μπορούσε να διαφωνήσει εδώ;). “Το αβοκάντο είναι σπουδαίο τρόφιμο για την εντερική υγεία μιας και εμφανίζει υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες αλλά και σε τόσα άλλα θρεπτικά συστατικά, που αγαπά η μικροχλωρίδα του εντέρου μας” εξηγεί.