Πολλοί πιστεύουν ότι μια σχέση είναι κουτιά σε σχήμα καρδιάς με σοκολατάκια, φρεσκοκομμένα λουλούδια στο βάζο σου κάθε πρωί. Εντάξει, κάποιες φορές μπορεί να είναι και αυτό. Τις περισσότερες φορές όμως δεν είναι ακριβώς έτσι τα πράγματα. Οι σχέσεις θέλουν αμοιβαία προσπάθεια, υποχωρήσεις και συμβιβασμούς. Πολλές φορές κάνουμε και εμείς οι ίδιες πράγματα και ”σαμποτάρουμε” την ευτυχία της σχέσης μας.

Ποιες είναι οι συμπεριφορές μας λοιπόν που δεν βοηθούν την σχέση μας να λειτουργήσει σωστά;

Έχεις θέματα δέσμευσης σε άλλους τομείς της ζωής σου

Έστω ότι είσαι απόλυτα αφοσιωμένη στον σύντροφό σου. Ή έστω ότι είσαι έτοιμη να ξεκινήσεις μια σχέση σε περίπτωση που βρεις το σωστό άτομο.  Ωστόσο, εάν δεν είσαι ευχαριστημένη στην πόλη στην οποία ζεις ή θέλεις να αλλάξεις δουλειά, ενδέχεται να εμφανίζονται προβλήματα δέσμευσης σε άλλους τομείς της ζωής σου. Και τι πρόβλημα υπάρχει; Το πρόβλημα είναι πως αν περιμένεις μια σημαντική αλλαγή στη ζωή σου, ίσως να μην είσαι τόσο ανοιχτή σε μια νέα σχέση όσο νομίζεις.

Όταν περιμένεις να αλλάξει η ζωή σου, μπορεί να είσαι διστακτική στο να δημιουργήσεις έναν δεσμό με ένα άλλο άτομο. Αυτό συμπεριλαμβάνει την εμβάθυνση της σύνδεσης με τον τρέχοντα σύντροφο σου, λόγω του φόβου του άγνωστου. Αντί για αυτό, προσπάθησε να επιτύχεις την ζωή που θέλεις πριν εστιάσεις στην εύρεση ενός συντρόφου. Ή έστω πριν αποφασίσεις το πώς ο σύντροφός σου θα ταιριάξει στη ζωή των ονείρων που θέλεις να έχεις.

Απαντάς αμέσως σε κάθε μήνυμα, DM, email

Εντάξει, είμαστε στο 2020. Οι περισσότεροι είναι εθισμένοι στα τηλέφωνά τους. Ίσως νιώθεις την ανάγκη να απαντήσεις αμέσως όταν εμφανιστεί ένα μήνυμα από το αφεντικό σου στις 9:30 μ.μ. ή θέλεις να απαντήσεις αμέσως στην κολλητή σου που τσακώθηκε με το αγόρι της. Όμως, όταν βομβαρδίζεσαι από συνεχείς περισπασμούς σημαίνει ότι δεν ζεις σε αυτήν την στιγμή και ως εκ τούτου δεν μπορείς να είσαι παρούσα με τον σύντροφό σου και να τους δώσεις την πλήρη προσοχή σου.

Εκπαιδεύεις επίσης τον εγκέφαλό σου στο να εστιάζει σε όλα εκτός από την στιγμή που βρίσκεσαι. Πράγμα που σημαίνει ότι ένας πιθανός καλός σύντροφος θα μπορούσε να σου περάσει απαρατήρητος. Απενεργοποίησε τις ειδοποιήσεις κάποιες ώρες της ημέρας, προγραμμάτισε καθορισμένη ώρα που θα διαβάζεις τα emails σου. Γενικότερα προσπάθησε να μην αποσπάται η προσοχή σου τόσο εύκολα.

Δεν ζητάς αυτό που πραγματικά θες

Εάν αντιμετωπίζεις προβλήματα με το να επικοινωνείς τις ανάγκες σου – είτε πρόκειται για οικογένεια, φιλίες ή στο γραφείο – πιθανότατα θα έχεις πρόβλημα να επικοινωνήσεις και σε μια σχέση. Περιμένεις το αφεντικό σου να σου δώσει περισσότερες αρμοδιότητες ή θέλεις η κολλητή σου να σε καλεί πιο συχνά. Παρόλα αυτά δεν το εκφράζεις. Εάν έχεις προσδοκίες χωρίς να τις επικοινωνείς, χρειάζεσαι ένα μέντιουμ όχι έναν σύντροφο ζωής.

Εξασκήσου ζητώντας αυτό που θέλεις με σεβασμό και ενσυναίσθηση. Η επικοινωνία σε όλες τις κοινωνικές σχέσεις της ζωής σου θα σε βοηθήσει να επικοινωνείς πιο αποτελεσματικά όταν βρεις το κατάλληλο άτομο για να είσαι μαζί του. Εάν μια τέλεια σχέση είναι αυτό που θέλεις, η επικοινωνία είναι το κλειδί για να φτάσεις εκεί.

Περιμένεις την τέλεια σχέση

Ναι, αυτό το άρθρο αφορά τον τρόπο εύρεσης ή επίτευξης μιας «τέλειας» σχέσης. Αλλά ένα από τα πράγματα που μπορεί να σε εμποδίσουν να βρεις την σωστή σχέση είναι ακριβώς αυτή η αναζήτηση τελειότητας. Η «τέλεια σχέση» είναι η υγιής σχέση. Αυτή που υπάρχει αμοιβαίος σεβασμός, κατανόηση και αγάπη μεταξύ δύο ανθρώπων. Δεν σημαίνει ότι όλα θα πηγαίνουν πάντα καλά, ή ότι ο σύντροφός σου δεν θα έχει ελαττώματα. Το να περιμένεις ότι η σχέση σου (και ο σύντροφός σου) θα είναι άψογοι θα οδηγήσει σε μη ρεαλιστικές προσδοκίες. Αυτές δεν μπορούν να ικανοποιηθούν, ανεξάρτητα από το ποιον συναντάς. Στις καλύτερες σχέσεις, η συντροφικότητα είναι τέλεια, αλλά ο σύντροφός σου δεν χρειάζεται να είναι. Αποδέξου τους ανθρώπους για το ποιοι. Μην περιμένεις από αυτούς να αλλάξουν για να τους αγαπήσεις.

Περιμένεις ένα τελικό αποτέλεσμα για να αισθανθείς χαρούμενη.

Είναι σημαντικό να ξέρεις πως η ικανοποίηση στη ζωή μας είναι μια δεξιότητα, όχι μια γενικότερη κατάσταση. Εάν περιμένεις για μια διαφορετική δουλειά, μια αύξηση, ένα νέο διαμέρισμα, ένα πιο γυμνασμένο σώμα ή μια σταθερή σχέση για να αισθανθείς τελικά ευτυχισμένη, δεν θα το πετύχεις ποτέ. Δεν είναι κλισέ. Να προσπαθείς να είσαι ευτυχισμένη εδώ και τώρα, ανεξάρτητα από τον τίτλο της εργασίας σου ή την κατάσταση της σχέσης σου.

Σε τελική ανάλυση, ο ευκολότερος (και μόνος) τρόπος για να έχεις την σχέση που θα σε κάνει ευτυχισμένη δεν είναι να περιμένεις για μια σχέση που θα συμπληρώνει όλα τα κουτάκια. Πρέπει απλώς να είσαι ευτυχισμένη με την ζωή που έχεις. Στην συνέχεια, θα βρεις και τον σύντροφο που θες για να συνεχίσετε μαζί την ήδη υπέροχη ζωή!

featured photo: Twenty20.com/reginafoster